Χιονισμένη Πρωτοχρονιά στην Τρίπολη; Δείτε τι δείχνουν τα στοιχεία!

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015 17:35
Μετά τα άκρως ανοιξιάτικα Χριστούγεννα ο καιρός κάνει στροφή 180 μοιρών καθώς από ότι φαίνεται θα αρχίσει να κρυώνει ο καιρός την νέα εβδομάδα και κυρίως από την Τετάρτη 30 Δεκέμβρη και έπειτα με τους βοριάδες να ενισχύονται σταδιακά και να μεταφέρουν πολικές αέριες μάζες από την Ρωσία και τα Βαλκάνια στην χώρα μας. 

 
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που συγκέντρωσε η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 φαίνεται ότι από την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά και την Πρωτοχρονιά θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ οι χιονοπτώσεις δεν θα αφορούν μόνο τα ορεινά-ημιορεινά αλλά και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Πελοπόννησο. Ακόμα ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να αποσαφηνίσουμε την ακριβή εξέλιξη του καιρού εκείνες τις μέρες αλλά αυτό που φαίνεται είναι οτι η ψυχρή εισβολή που αναμένεται θα είναι άκρως χειμωνιάτικη και θα μας “προσγειώσει” απότομα ο καιρός μετά από τις θερμοκρασίες των 16-18οC που είχαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας. 
 
Η νέα μεταβολή του καιρού θα μας έρθει από την Ρωσία και τα Βαλκάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας όπου θα κατέβουν πολύ ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες δείχνουν να συνδυάζονται με κάποια υποτυπώδη διαταραχή (π.χ. αβαθές χαμηλό) στο Ιόνιο το οποίο θα δώσει φαινόμενα με την μορφή χιονιού ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Αυτή η εκδοχή ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως και περιμένουμε τα νεοτέρα δεδομένα.
 
tripoli snow
 
Τα σενάρια που υπάρχουν αυτήν την στιγμή και είναι υπό διαρκή παρακολούθηση καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς:
 
1) Χιονοπτώσεις από την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ακόμα και στην πόλη της Τρίπολης, πιο πυκνές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά αρχικά της Κυνουρίας (Δολιανά-Αγ.Πέτρος-Κοσμάς-Καστρί-όρος Πάρνωνας) -ανατολικής βορειοανατολικής Αρκαδίας (όρος Αρτεμίσιο-Κακούρι-Τραχύ-Νεστάνη-Κανδήλα-Παλαιόπυργος) μέχρι και τις βορειοανατολικές πλαγιές του Μαινάλου (Λεβίδι-Βλαχέρινα-Καρδαράς). Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν αρχικά στα προαναφερθέντα ορεινά του νομού και μέσα στην ημέρα θα κατέβουν και χαμηλότερα ενώ σιγά σιγά προς το απόγευμα-βράδυ θα αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι και η Γορτυνία (από τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο-Ζάτουνα μέχρι την Βυτίνα-Ελάτη) καθώς ο καιρός θα κλείσει και από το Ιόνιο και θα έχουμε και εκεί χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα που θα είναι σε λίγο υψηλότερα υψόμετρα σε σχέση με τα ανατολικά-βορειοανατολικά τμήματα του νομού. 
xionia tripoli 2014 drt915 
2) Την Πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι πιο κρύος και άκρως χειμωνιάτικος με τις χιονοπτώσεις να έχουν κατέβει και σε περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο (πεδινά) .Οι άνεμοι δεν φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα θα είναι ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή πτώση. 
 
Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει  αναλυτικό άρθρο από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, με τις νεότερες εξελίξεις, καθώς είναι ακόμα νωρίς για να δούμε την ποσότητα του χιονιού, την διάρκεια αλλά και την ένταση των χιονοπτώσεων αυτών. 
 
Δείτε νεότερο άρθρο για τα χιόνια στην Τρίπολη ΕΔΩ
 
Επιμέλεια: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5