Χρήσιμες συμβουλές…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥ – ΨΥΧΑΓΩΓΗΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΑ



Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, τα κινητά τηλέφωνα, ο κυβερνοχώρος, η ψηφιακή πραγματικότητα και τα εικονικά παιχνίδια έχουν αλλάξει ριζικά και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο διασκέδασης των παιδιών και της ζωής τους γενικότερα.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, εφιστά την προσοχή στους γονείς για τις παγίδες που μπορεί να κρύβει η πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, που σκοπό έχουν την απόδραση τους από τα καθημερινά σχολικά τους καθήκοντα.

Δυστυχώς, ο νέος ψηφιακός κόσμος αποτελεί πλέον απειλή τόσο για τους μεγάλους, όσο και για τα παιδιά. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή ακόμα και οι ταινίες φέρουν ειδική σήμανση και απευθύνονται στις αντίστοιχες ηλικίες ανάλογα με το περιεχόμενο τους.

Πιο συγκεκριμένα, το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (www.pegi.info/gr), επιμελήθηκε και δημιούργησε το σύστημα PEGI, σύμφωνα με το οποίο η διανομή και πώληση ηλεκτρονικών παιχνιδιών θα χαρακτηρίζεται με αυτό. Η κύρια μέριμνα αυτού του συστήματος είναι να μπορούν τα παιδιά και ο

ι γονείς παράλληλα, να επιλέγουν παιχνίδια με βάση την ηλικιακή τους κατανομή, ανάλογα πάντα με το περιεχόμενο κάθε παιχνιδιού τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το σύστημα PEGI ορίζει 5 ηλικιακές διαβαθμίσεις για να αναγνωρίζεται σε πιο ηλικιακό κοινό απευθύνεται η ταινία, το ηλεκτρονικό παιχνίδι και ανάλογα με το περιεχόμενο τους: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+ και οι οποίες θα πρέπει να αναγράφονται εμφανώς στη μπροστινή ή πίσω όψη της συσκευασίας του παιχνιδιού.

Ταυτόχρονα, η επιλογή των ηλικιακών διαβαθμίσεων, αιτιολογείται με τα εικονίδια που εμφανίζονται στην πίσω όψη της συσκευασίας και αναφέρουν το περιεχόμενο κάθε ταινίας ή παιχνιδιού. Με απλά λόγια, θα μπορεί ο καταναλωτής, προτού αγοράσει το παιχνίδι, να εντοπίσει αν αυτό περιέχει σκηνές βίας, ρατσισμού, φόβου, ναρκωτικών κ.α. Προσοχή όμως, καθώς μπορεί να συναντήσουμε παιχνίδια με παραπάνω από ένα χαρακτηρισμό.

Ειδικά όσον αφορά στην ενασχόλησή τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια:

– Βάζουμε κανόνες για την ώρα και τη διάρκεια που μπορούν να αφιερώσουν στα παιχνίδια του υπολογιστή.

– Πριν προβούμε στην αγορά κάποιου παιχνιδιού ηλεκτρονικού υπολογιστή, φροντίζουμε να ελέγξουμε την ηλικία που απευθύνεται το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά και το περιεχόμενο του παιχνιδιού ή της ταινίας.

– Προτιμούμε να ανακαλύψουμε πρώτοι εμείς πριν από τα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το συγκεκριμένο παιχνίδι και τις παγίδες που ενδεχομένως μπορεί να κρύβει για την ψυχική υγεία των παιδιών.

– Ελέγχουμε το ηλεκτρονικό παιχνίδι να μην έχει περιεχόμενο βίας καθώς μπορεί να διαταράξει και να επηρεάσει το χαρακτήρα του παιδιού.

– Σε περίπτωση που το παιδί μας επιμένει σε ένα παιχνίδι που δεν απευθύνεται στην ηλικία του, προσπαθούμε μέσα από τη συζήτηση να του εξηγήσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην προσωπικότητά του.

– Ερευνούμε τι υπηρεσίες μπορεί να προσφέρονται μέσω του συγκεκριμένου παιχνιδιού πριν τις εντοπίσει το παιδί μας.

– Αν το συγκεκριμένο παιχνίδι απαιτεί την καταχώρηση λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προτιμούμε να καταχωρήσουμε το δικό μας και

όχι του εφήβου.

Το διαδίκτυο μπορεί κατά κοινή ομολογία να επηρεάζει την καθημερινότητα μας προς το καλύτερο, να μας διευκολύνει στον επαγγελματικό τομέα, στην επικοινωνία μας με τον υπόλοιπο πληθυσμό και να μας ψυχαγωγεί σε διαφορετική βάση, αλλά παράλληλα αποτελεί και έναν σοβαρό κίνδυνο.

Η δική μας υπεύθυνη στάση και πρόληψη, θα καθορίσει την ουσιαστική εκμετάλλευση των παροχών που προσφέρει η ψηφιακή κοινωνία.

 

Προηγούμενο άρθροΗ διάθεση εισιτηρίων διαρκείας…
Επόμενο άρθροΕγγραφές ΚΟΑΤ…