Γ. Φαράντος: Η Γιορτή της Εργασίας – Εργατική Πρωτομαγιά

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2022 09:59
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Μήνυμα του Συντονιστή της Ο.Μ. Δυτικού Τομέα Δήμου Τρίπολης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Διδάσκων (ΕΣΠΑ) Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Γιώργου Φαράντου.

“Η Εργατική Πρωτομαγιά αναδεικνύει τους αγώνες του κόσμου της εργασίας για τις οικουμενικές αξίες της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου. Η εξέγερση του Σικάγο απετέλεσε ένα ορόσημο στους αγώνες για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, που έως τότε ήταν κατά μεγάλο βαθμό άγνωστες έννοιες που θυσιάζονταν στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους. Οι ιστορικές κατακτήσεις που ακολούθησαν το ορόσημο αυτό, απετέλεσαν την αφετηρία για τη δημιουργία ενός σχετικά αξιοπρεπούς εργασιακού περιβάλλοντος στα επόμενα χρόνια.Από τότε έως σήμερα, οι σχέσεις εργασίας έχουν διαμορφωθεί στη βάση της επέλασης της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και των αλλαγών που αυτή φέρνει. Η μετάβαση σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο τα πολυεθνικά συμφέροντα φάνηκαν προς στιγμή να κυριαρχούν, έδωσαν χώρο στην κυριαρχία των μηχανών έναντι του ανθρώπινου παράγοντα, με απελευθέρωση εργασιακής δυνατότητας. Η απελευθέρωση αυτή, αντί να μετατραπεί σε μείωση του ωραρίου εργασίας, μετετράπη σε υπεραξία του κεφαλαίου και υπεραύξηση των κερδών στα πλαίσια μιας αλόγιστης εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και υποθήκευσης του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στο πλάι του κόσμου της εργασίας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αγωνιζόμενος για τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η ενότητα και η αλληλεγγύη του κόσμου της εργασίας θα οδηγήσει μέσω των κοινωνικών αγώνων, στην εξασφάλιση των αξιοπρεπών μισθών, της επαρκούς ασφάλισης και των ασφαλών συνθηκών εργασίας. Το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές, στις σταθερές εργασιακές σχέσεις, στην παροχή δημοσίων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας στους εργαζόμενους και σε όλους, πρέπει να αποτελέσει αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση για τους εργαζόμενους, μαζί με την προστασία και πραγματική στήριξη των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η προσπάθεια για την εξασφάλιση εργασιακής ειρήνης, ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης είναι αέναη.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ”