Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα της Τσακώνας (vid, ph)

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 09:00

Την παραλαβή έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Β.Γιαννακούρας και Μεσσηνίας Ε.Αλειφέρη

Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος ΤατούληςΧωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 11 το πρωί της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου η τοξωτή γέφυρα Τ4 ή Γέφυρα της Τσακώνας.
Την παραλαβή της γέφυρας έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας και Μεσσηνίας Βαγγέλης Γιαννακούρας και Ελένη Αλειφέρη αντίστοιχα, ενώ παρόντες ήταν και ο ΠΣ Αρκαδίας Γιάννης Κατσίρης και ο πρώην ΠΣ Μεσσηνίας Γιάννης Αργυράκης.
Η Γέφυρα της Τσακώνας αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου και είναι μία εκ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως, μήκους 390 μέτρων και κατασκευάστηκε από Έλληνες τεχνίτες και βέβαια είχε μεγάλες μελετητικές και κατασκευαστικές δυσκολίες.
Το έργο αντιμετώπισε και χρηματοδοτικά προβλήματα και το 2011 ελήφθη η πολιτική απόφαση από την Περιφερειακή αρχή του Πέτρου Τατούλη να χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ με το ποσό των 50 εκ. ευρώ.
Η σημασία της τοξωτής γέφυρας είναι δεδομένη αφού μειώνεται πολύ η απόσταση της Καλαμάτας τόσο με την Τρίπολη όσο και με την Αθήνα και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αναμένεται η παράδοση και των άλλων τμημάτων, όπως το Λεύκτρο –Σπάρτη, η περιμετρική της Μεγαλόπολης γύρω στο Πάσχα και το Φθινόπωρο θα παραδοθεί και ο περιφερειακός της Καλαμάτας.

Δείτε από την κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5, που βρέθηκε στην παράδοση, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο με πλάνα και τις δηλώσεις που έγιναν.

Μιλούν κατά σειρά ο κ.Καρνέσης Γιάννης, Διευθυντής στην Ειδική Υπηρεσία Κατασκευής Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης Πελοποννήσου και Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Υποδομών, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ε.Αλειφέρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Β.Γιαννακούρας, ο ΠΣ Αρκαδίας Γ.Κατσίρης και ο διευθυντής έργου εταιρείας ΤΕΡΝΑ Νίκος Ντονάς.

Πέτρος Τατούλης για παράδοση γέφυρας Τσακώνας “Απούσα η τρομαγμένη Κυβέρνηση των λαϊκιστών Υπουργών”

Αναφερόμενος στην παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας της Τσακώνας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, στο περιθώριο της ενημέρωσης των μελών της Μόνιμης Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής για το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προέβη στην κάτωθι δήλωση:
“Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου γιατί σήμερα παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα της Τσακώνας, ένα κρίσιμο τμήμα του οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, ένα έργο δύσκολο, αλλά και ένα έργο κόσμημα για την Πελοπόννησο και τη χώρα. Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος και ένα έργο άρτιο, το οποίο κατασκευάστηκε από Ελληνικές εταιρείες και με το οποίο προσφέρεται ήδη τεχνογνωσία σε πανεπιστήμια και εταιρείες του εξωτερικού.
Η Περιφερειακή αρχή έθεσε εξαρχής σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός οδικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών και απαίτησε την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου οδικού άξονα. Νιώθει ακόμη ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί η συμβολή της ήταν καθοριστική για την ολοκλήρωση του έργου. Συγκεκριμένα, μετά την αδυναμία του Υπουργείου Υποδομών να χρηματοδοτήσει το έργο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέσμευσε πόρους ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμά της, με τους οποίους κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση της γέφυρας.
Αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πόσο ενδιαφέρεται η Περιφερειακή αρχή για όλα τα έργα που υλοποιούνται στην Πελοπόννησο και το πόσο συνεπής είναι σε αυτή της τη δέσμευση προς τους πολίτες.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η Πελοπόννησος πλέον αποκτά με τα συνεχή έργα μας ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, ένα δίκτυο το οποίο αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα για την ανάπτυξη των μεταφορών στην Περιφέρειά μας.
Σε ότι αφορά το δελτίο τύπου του Υπουργείου Υποδομών και το “δήθεν” ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις “εντατικές και επίμονες προσπάθειες, αλλά και τη μέριμνα της κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη” θεωρούμε τις δηλώσεις αυτές εντελώς απαράδεκτες, πέρα για πέρα αναληθείς και έκφραση της χειρότερης και πιο επικίνδυνης μορφής λαϊκισμού.
Αντί για αυτό, καλό θα ήταν να μας ενημερώσει ο κ. Σπίρτζης και οι Κυβερνητικοί εκπρόσωποι γιατί, ενώ είχαν ενημερώσει τους πολίτες για την παρουσία τους στην παράδοση του έργου, κρύφτηκαν και δεν τολμούν να τους κοιτάξουν στα μάτια;”