Το «πολυβόλο» του Παναρκαδικού Γ. Κώτσιρας στη «Μικτή Ζώνη» της ΔΡΤ 91,5! (ήχος)

Γράφει ο Φώτης Αλεξόπουλος
Η χρονιά φέτος για τον Παναρκαδικό πραγματικά είναι πολύ καλή. Ειδικά μετά την έναρξη του δευτέρου γύρου η ομάδα της Αρκαδίας πραγματοποιεί εντυπωσιακή πορεία και όχι άδικα πολλοί την πορεία το τελευταίο διάστημα την χαρακτηρίζουν πορεία πρωταθλητισμού. Σ’ αυτή την πορεία λοιπόν του Παναρκαδικού στη φετινή Γ’ Εθνική κατηγορία ένας από τους πρωταγωνιστές είναι και ο Γιάννης Κώτσιρας. Ήρθε από τη Φαλαισία στον Παναρκαδικό τον περασμένο Σεπτέμβριο και παρά την παρουσία του για πρώτη χρονιά σε Εθνικά πρωταθλήματα, γρήγορα κατάφερε και προσαρμόστηκε στην ομάδα και στην κατηγορία και αποτέλεσε ένας από τους πρωταγωνιστές της φετινής πορείας των «πρασίνων».

Ο ικανός παίκτης του Παναρκαδικού φιλοξενήθηκε στο στούντιο της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης και στην αθλητική εκπομπή «Μικτή Ζώνη» με τους Θοδωρή Τσούτσο και Φώτη Αλεξόπουλο και μίλησε για τη φετινή πορεία του Παναρκαδικού στη Γ’ Εθνική, για την προσωπική του αγωνιστική πρόκληση στο φετινό πρωτάθλημα και στην επόμενη μέρα.
Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Γιάννης Κώτσιρας έχουν ως εξής:
Αν είχε ένα τρίτο γύρο θα παίρνατε το πρωτάθλημα φέτος;
Δεν ξέρω αν θα το παίρναμε αλλά σίγουρα θα πρωταγωνιστούσαμε έτσι όπως πάμε;
Πως εξηγείται αυτή η πορεία της ομάδας στο δεύτερο γύρο;
Είχαμε ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς με ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο με τους προπονητές μας. Τελικά στο τέλος του πρώτου γύρου δεν φτάσαμε να έχουμε την συγκομιδή βαθμών που θα θέλαμε. Είχαμε κάποια ατυχή αποτελέσματα. Δηλαδή μπορεί να προηγούμασταν και να είχαμε το αποτέλεσμα υπέρ μας, αλλά στο τέλος κάτι γινόταν και χάναμε τους βαθμούς. Από το Γενάρη και μετά από το διπλό που έγινε στην Καλαμάτα πήραμε ψυχολογία. Σίγουρα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ οι μεταγραφές που έγιναν όπως μεταξύ άλλων του Χατζόπουλου που είναι ένας πολύ έμπειρος παίκτης. Του Τριμπόνια που ήρθε από το Άργος. Ο Αλπίν και τα υπόλοιποα παιδιά. Γενικά φτιάξαμε ένα πολύ δυνατό σύνολο, βρήκαμε ρυθμό από ένα σημείο και μετά. Πιστεύω ότι ήμασταν και τυχεροί σε κάποιο σημείο, καθώς η τύχη βοηθάει τους δυνατούς και έχουμε κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα στο δεύτερο γύρο.
Θα μπορέσει να διατηρηθεί το αήττητο σερί που ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου μέχρι το τέλος;
Δεν το ξέρω αυτό. Εμείς θα προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος να πάρουμε ότι καλύτερο μπορούμε και να ανέβουμε όσο γίνεται πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.
Πιστεύατε στην αρχή της χρονιάς ότι στο ξεκίνημα του β’ γύρου θα πραγματοποιούσατε μια εντυπωσιακή παρουσία στο πρωτάθλημα;
Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά εγώ δεν το πίστευα. Δεν ξέρω τα άλλα παιδιά… Θεωρώ ότι τόσο καλά και θετικά αποτελέσματα κανείς δεν τα περίμενες. Βέβαια είναι θέμα δουλειάς και επιμονής από όλα τα παιδιά και τους προπονητές μας στο αρχικό πλάνο. Γι’ αυτό και έχουμε φτάσει μέχρι εδώ.
Πέρα από την επιμονή και τον αγωνιστικό ρυθμό παίζει ρόλο και η ψυχολογία σ’ αυτή την πορεία…;
Σίγουρα βοηθάει ότι ο βασικός κορμός των παιδιών είναι από εδώ και όσων έχουν μείνει από πέρυσι και εγώ που ήρθα, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά που ήρθαν το Γενάρη, έχουν μπει σ’ αυτό το σύνολο. Μας έχουν βοηθήσει πολύ τα παιδιά και όταν κάνεις «διπλά» μέσα στην Καλαμάτα, τη Μυτιλήνη και τη Μανωλάδα με ομάδες που ήταν ψηλότερα στο βαθμολογικό πίνακα και πήγαιναν για πρωτάθλημα και από τη στιγμή που κάνεις τέτοια αποτελέσματα, πατάς καλύτερα στα πόδια σου, έχεις εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου και εφ’ όσον έχεις βρει ρυθμό, δεν έχεις να φοβηθείς κάτι.
Όταν τα βάζεις με τους πρώτους και καταφέρνεις και τους κερδίζεις μετά νοιώθεις ότι μπορείς να τα βάλεις με οποιονδήποτε…
Σίγουρα μεγαλώνεις κι εσύ σαν ομάδα και προσωπικά ο κάθε παίκτης νοιώθει και πατάει καλύτερα και αυτό βοηθάει ευρύτερα στο σύνολο μιας ομάδας.
Τι έγινε στην Αχαϊκή;
Στην Αχαϊκή τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα και λίγο περίεργα. Πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα περισσότερα παιδιά όπως και για μένα. Δυστυχώς δεχτήκαμε από την αρχή που φτάσαμε μια επίθεση φραστική που εμείς σε καμία περίπτωση δεν τους είχαμε υποδεχθεί έτσι και στο τέλος όταν διεκόπη το παιχνίδι να μας επιτεθούν οι παίκτες και οι παράγοντες της Αχαϊκής, νομίζω ότι είναι κατακριτέο. Αντί δηλαδή να έχουμε πρόβλημα με τους φιλάθλους, οι αντίπαλοι σου να δείχνουν τέτοια συμπεριφορά.
Έτυχε κάποιοι ή κάποιοι από την ομάδα της Αχαϊκής να επικοινωνήσει με κάποιον από εσάς στον Παναρκαδικό και να ζητήσει έστω μία συγγνώμη γι’ όλα αυτά;
Δεν έχω πληροφορηθεί κάτι. Πιστεύω πάντως ότι σαν ομάδα θα έπρεπε να πάρει θέση και να ζητήσει συγγνώμη για όσα συνέβησαν.
Έγινε και κάτι άλλο όμως στην Αχαϊκή… Έβαλες δυο γκολ!
Είναι λίγο περίεργα τα παιχνίδια. Δεν ξέεις πως θα σου έρθει η φάση. Έτυχε να είμαι εγώ στις φάσεις, όπως και στην τελευταία που βγάλαμε και μια αντεπίθεση…
Κι επειδή έτυχες να είσαι εσύ στην τελευταία φάση, θα θέλαμε να μας περιγράψεις τι σκεφτόσουν εκείνη τη στιγμή…
Σίγουρα σαν ομάδα με το που φτάσαμε στο γήπεδο, τα γεγονότα που έγιναν μας ξύπνησαν και με τον εγωϊσμό μας είπαμε ότι θα μπούμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι. Βέβαια και αυτοί «καίγονταν» για βαθμούς, απλώς εμείς είπαμε ότι θέλουμε το παιχνίδι και θα μπούμε για να το πάρουμε! Κι αυτό έγινε. Πιστεύω ότι όποιος έχει παίξει ποδόσφαιρο και έχει σκοράρει, καταλαβαίνει καλά και ειδικά σε τέτοια έδρα πόσο σημαντικό είναι να κερδίζεις. Ούτε ο πανηγυρισμός μου μπορεί να πει κανείς ότι ήταν προκλητικός. Γενικότερα σαν ομάδα δεν έχουμε προκαλέσει. Από εκεί και πέρα όμως με το έτσι θέλω ήθελαν κάποιοι να χάσουμε το παιχνίδι για να το πάρει η Αχαϊκή, αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.
Πώς αισθάνεσαι φέτος που αγωνίζεσαι σε υψηλότερο επίπεδο καταρχάς και τι σκέφτεσαι πλέον από εκεί και πέρα.
Σίγουρα είναι πολύ όμορφο να σκοράρεις και γενικά να δίνεις βαθμούς στην ομάδα σου. Απλά αυτό είναι ένα αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς που γίνεται, αφού χωρίς τους συμπαίκτες μου δεν θα μπορούσα να σκοράρω η να καταφέρω κάτι. Θέλω με την ομάδα μου να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται και στα επόμενα πέντε παιχνίδια να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Έχουμε τρία παιχνίδια στην έδρα μας και πιστεύω να τα ευχαριστηθεί και ο κόσμος. Χωρίς άγχος από τη στιγμή που έχουμε πιάσει τον στόχο μας και από εκεί και πέρα το Καλοκαίρι θα δω τι είναι το καλύτερο για μένα και θα αποφασίσω.
Πώς σκέφτεσαι την επόμενη μέρα; Υπάρχει καταρχάς κάτι συγκεκριμένο;
Όχι ακόμη δεν έχω κάτι χειροπιαστό. Το Καλοκαίρι πιστεύω ότι κάτι μπορεί να έχω και θα το σκεφτώ τότε.
Μιλάμε για κάτι πιο πάνω από το επίπεδο που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή…;
Ναι νομίζω. Θα κοιτάξω και γι’ αυτό… Βέβαια δεν ξέρω αν είμαι ακόμη έτοιμος και σωματικά να ανταπεξέλθω σε κάτι περισσότερο ή σε παραπάνω κατηγορία, αλλά και για φέτος δεν ήμουν έτοιμος, αλλά σιγά σιγά προσαρμόστηκα.
Και να φανταστεί κανείς ότι δεν είχες προλάβει να βγάλεις την προετοιμασία στην αρχή της χρονιάς…
Ναι είναι γεγονός ότι δεν είχα βγάλει την προετοιμασία γιατί μπήκα στην εβδομάδα προπονήσεων της ομάδας για την πρώτη αγωνιστική. Από εκεί και πέρα σιγά-σιγά προσπάθησα. Το καλό στον Παναρκαδικο είναι ότι προσφέρεται η ευκαιρία και αποτελεί σκαλοπάτι για έναν Αρκά ποδοσφαιριστή να κάνει το κάτι παραπάνω. Σε βοηθά το κλίμα γιατί τα παιδιά εδώ σε βοηθούν πολύ να προσαρμοστείς, αλλά και οι δύο προπονητές δουλεύουν συγκεκριμένο πλάνο και ο κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να βοηθηθεί και με αυτά που αποδίδει στην ομάδα αλλά και ατομικά.
Η εμπειρία σου για τους πρωτεργάτες και της φετινής ομάδας, Κώστα Καλογιαννίδη και Γιώργο Τζήλο;
Σίγουρα και οι δύο βοηθούν πολύ την ομάδα. Εγώ στον τοπικό χώρο που ήμουν μέχρι και πέρυσι δεν ήξερα πολλά πράγματα. Φέτος μου φάνηκαν κάπως περίεργα. Έμαθα όμως περισσότερα από τους προπονητές μου. Σίγουρα συνεισφέρουν τα μέγιστα και όπως πολύ καλά είπατε αποτελούν «αρχιτέκτονες» αυτής της ομάδας. Πιστεύουν σε μας και μας έχουν εμπιστοσύνη.
Ακόμη και στη δική σου περίπτωση έκαναν διαχείριση. Δεν σε έβαλαν κατευθείαν στα βαθιά…
Ναι σίγουρα. Ο κ. Καλογιαννίδης ο οποίος έχει παίξει και σε υψηλό επίπεδο μπάλα. Έχει περάσει και κάποιες καταστάσεις και ξέρει να κρίνει και ο κ. Τζήλος νομίζω ότι αποφάσισαν να με κρίνουν και πιστεύω ότι σωστά έπραξαν.
Αν κάποιος σε παρακολουθούσε από το Γενάρη τουλάχιστον και μετά θα έλεγε ότι αυτό το παιδί παίζει αρκετά χρόνια Γ’ Εθνική και την ξέρει την κατηγορία. Αυτό βγαίνει προς τα έξω τουλάχιστον. Εσύ που ξεκίνησες φέτος την κατηγορία και ήθελες χρόνο προσαρμογής, πίστευες ότι σου πάει αυτή η κατηγορία και απλά χρειάζεσαι να βρεις τα πατήματα σου ή θεωρείς ότι θα χρειαζόσουν πολύ χρόνο για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σ’ αυτό το επίπεδο;
Όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο σίγουρα είναι δύσκολο. Εγώ μιλούσα και με τα παιδιά και μου έλεγαν ότι σε λίγο καιρό θα είμαι έτοιμος να ανταπεξέλθω στις ανάγκες τις κατηγορίας. Εντάξει σιγά-σιγά γυμνάστηκα και προπονήθηκα. Μου έλειπαν σίγουρα όλα αυτά και πιστεύω ότι από ένα σημείο και μετά είμαι σε κατάσταση που μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα τα παιχνίδια αλλά και την κατηγορία.
Πιστεύεις ότι σε αγωνιστικό επίπεδο αυτή η αγωνία που πέρασε ο Παναρκαδικός φέτος στον α’ γύρο του πρωταθλήματος της έκανε καλό. Πιστεύεις δηλαδή ότι η ομάδα έχει βρει το δρόμο της σε αγωνιστικό τουλάχιστον επίπεδο;
Στο αγωνιστικό επίπεδο θεωρώ ότι η ομάδα πατάει σε στέρεες βάσεις και έχει πολύ καλό κορμό. Το θετικό είναι ότι σχεδόν όλα τα παιδιά είναι από εδώ και γενικότερα από την Αρκαδία. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάνε όλα καλά το Καλοκαίρι γιατί είναι κρίμα για την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων αλλά και κάποιων παιδιών να μην συνεχιστεί αυτή η πολύ καλή δουλειά που γίνεται.
Η εμπειρία σου από το τοπικό ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντική. Πως το βλέπεις γενικά το Αρκαδικό ποδόσφαιρο;
Νομίζω ότι γενικά το επίπεδο στην Αρκαδία είναι πεσμένο γενικά. Δεν έχουμε υψηλό επίπεδο σε σχέση με άλλους νομούς. Αυτό φαίνεται και από τους αγώνες μπαράζ που γίνονται κάθε Καλοκαίρι και οι ομάδες από την Αρκαδία δεν τα πηγαίνουν καλά. Στο τοπικό απλά δεν χρειάζεται να έχεις τόσο πολύ δύναμη. Σίγουρα στη Γ’ Εθνική που είμαι τώρα, χρειάζονται περισσότερες ανάσες, καλύτερα τρεξίματα, καλύτερη φυσική κατάσταση και κύριο ρόλο παίζει η τακτική.
Από πλευράς υποδομών όπως τα γήπεδα…;
Εντάξει κι εδώ είμαστε πίσω σαν Νομός. Το να πηγαίνουμε σε γήπεδο με πλαστικό που όταν βρέχει γίνεται λίμνη δεν είναι ότι καλύτερο και κυρίως για τα πιο νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν να παίζουν ποδόσφαιρο. Νομίζω δεν είναι καλό και θα πρέπει να κοιτάξουν οι αρμόδιοι Φορείς. Να βελτιώσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η δική μας προετοιμασία διεξήχθη υπό αντίξοες συνθήκες γιατί αναγκαζόμασταν να πηγαίνουμε στην Κάρτσοβα, στο ΔΑΚ Τρίπολης αφού δεν έχουμε σαν ομάδα τον απαραίτητο χώρο για να μπορούμε να κάνουμε προπονήσεις. Κι όπως έχετε και στα παιχνίδια μας ακόμη έχουμε πρόβλημα με τον αγωνιστικό χώρο όταν βρέχει.
Το παράδοξο όμως είναι ότι παρά το όποιο αγωνιστικό επίπεδο η Αρκαδία καταφέρνει και προοδεύει τις ομάδες της. Ο Νομός δείχνει να έχει πρόοδο στο αθλητικό κομμάτι.
Ναι, νομίζω ότι σαν Αρκάδες έχουμε ψυχή και προσωπικότητες οι οποίες μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω και ειδικά στην Τρίπολη βλέπω ότι υπάρχουν άτομα που μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά σε ομάδες οι οποίες θέλουν να πάνε καλά και να ανέβουν ψηλά και θεωρώ ότι εφ’ όσον υπάρχουν οι πόροι νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για να ανέβουν οι ομάδες ψηλά!
Έρχεται η στιγμή που χτυπάει το τηλέφωνο και δέχεσαι επίσημη πρόταση από την ομάδα του Αστέρα Τρίπολης! Πως θα ένοιωθες;
Εντάξει, το να μπορέσεις να μπεις σε μια ομάδα σαν τον Αστέρα Τρίπολης σ’ αυτό το επίπεδο που βρίσκεται και με την θέση του ψηλά στη βαθμολογία, είναι σίγουρα ένα όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή και ειδικά για έναν Αρκά ποδοσφαιριστή! Από εκεί και πέρα είναι δύσκολη περίοδος για να βρεθείς σε μια τέτοια ομάδα, γιατί βλέπουμε ότι η ομάδα πλέον βγαίνει Ευρώπη και έχει υψηλότερες βλέψεις!
Αν ήταν όμως να επιλέξεις μια ομάδα της Super League, θα ήταν η πρώτη σου επιλογή ο Αστέρας;
Σίγουρα ναι, γιατί όχι. Είμαι από εδώ, είμαι από την Αρκαδία. Η ομάδα πάει πολύ καλά. Οικονομικά νομίζω ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη ομάδα και απ’ ότι βλέπω για να πηγαίνει καλά νομίζω ότι κυλούν ομαλά και ο σύλλογος δουλεύει ρολόι.
Κλείνοντας θα μπορούσαμε να κλείσουμε με δυο λόγια για τον Παναρκαδικό;
Θέλω να ευχηθώ στους συμπαίκτες μου και γενικά στους παράγοντες και τους προπονητές, καλές γιορτές και Καλό Πάσχα. Ελπίζω να βρεθούν κάποια άτομα και να βοηθήσουν αυτή την ομάδα γιατί πραγματικά είναι κρίμα. Υπάρχουν παιδιά και προσωπικότητες στην ομάδα που έχουν ψυχή και δίνουν σε κάθε αγώνα το 100% γι’ αυτή την ομάδα. Την «πονάνε» και γι’ αυτό το Καλοκαίρι έκαναν την προσπάθεια. Ελπίζω το Καλοκαίρι να πάνε όλα καλά!
 
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Κώτσιρα:



KOTSIRAS_MIKTI_ZONI_02.jpg

Προηγούμενο άρθροΤο μήνυμα του Δημάρχου Τρίπολης για το Πάσχα (vd)
Επόμενο άρθροΗ περιφορά του Επιταφίου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης (vid, ph)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5