Μεγαλύτερη επιχορήγηση για τη δακοκτονία λόγω αύξησης ΦΠΑ ζητά η Περιφ.Πελ/σου

Αίτημα  αύξησης της επιχορήγησης των Περιφερειακών Ενοτήτων  της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κάλυψη των δαπανών  Δακοκτονίας έτους 2015,λόγω αύξησης του ΦΠΑ  από 13%  σε 23% από 20 Ιουλίου  απεστάλη,  μετά από εντολή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ .Πέτρου Τατούλη, από τον  Αντιπεριφερειάρχη  Πρωτογενούς Τομέα κ Ηλία  Στρατηγάκο στα αρμόδια Υπουργεία.

 -Επισυνάπτεται το έγγραφο
Αίτημα αύξησης επιχορήγησης των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κάλυψη δαπανών Δακοκτονίας έτους 2015, λόγω αύξησης ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών για τον δολωματικό ψεκασμό και την παγιδοθέτηση.
  Σχετ.:1) Tην υπ’αρίθμ. 6414/25-2-2015 (ΑΔΑ: 6ΙΩΘ465ΦΘΕ-ΨΑ7) Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών περί «Επιχορήγηση Περιφερειών της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους με ποσό 18.363.755,70 €, προς κάλυψη δαπανών δακοκτονίας».
2)Το άρθρο 1 παρ γ) ΠΑΡ. ΙΙΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του Ν. 4334/2015 (ΦΕΚ 80/Α’/16-7-2015) που αφορά «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ)»
.
Στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας 2015 οι Περιφερειακές Ενότητες  Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά την έκδοση της ανωτέρω (1) σχετικής Απόφασης και σύμφωνα με τις σχετικές κατανομές, προέβησαν σε αντίστοιχες προκηρύξεις για την επιλογή εργολάβου για τα έργα παροχής υπηρεσιών για τον δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων και για την παγιδοθέτηση.
Ωστόσο σύμφωνα με το ανωτέρω (2) σχετικό η τιμολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών, εφόσον αυτές πραγματοποιήθηκαν μετά τις 20 Ιουλίου 2015, θα πρέπει να επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 23% αντί 13% όπως ίσχυε μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Δεδομένου ότι:
1)ήδη του μειωμένου προϋπολογισμού για το έτος 2015 οι Π.Ε αναγκάστηκαν να προγραμματίσουν τον ελάχιστο δυνατό αριθμό ψεκασμών και οριακά να καλύψουν τις δαπάνες του προγράμματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα από τις ήδη υπάρχουσες κατανομές να καλυφθεί η διαφορά που προκύπτει από την αύξηση του ΦΠΑ,
2)Δεν υπάρχει η δυνατότητα, σύμφωνα με τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την Προϊσταμένη το Τμήματος Γ3 της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΠΕΝ να διατεθούν τα επιπλέον ποσά ως ανειλημμένες υποχρεώσεις για το έτος 2016,
3)Η περαιτέρω μείωση του αριθμού των ψεκασμών ή των παγιδοθετήσεων θα μειώσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος με κίνδυνο να μην προστατευτεί επαρκώς η ελαιοπαραγωγή της περιοχής  μας που αποτελεί   κύριο εισόδημα των αγροτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου 
Παρακαλούμε όπως, να εξεταστεί η περίπτωση εξαίρεσης της αύξησης του ΦΠΑ στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που αφορούν το πρόγραμμα Δακοκτονίας ή να προβλεφθεί άμεσα επιχορήγηση στις Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την αύξηση του ΦΠΑ σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα: 
 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ            ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ  σε €
 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ      
Π.Ε.Αργολίδας 34.000
Π.Ε. Αρκαδίας   17.600
Π.Ε. Κορινθίας και Π.Ε.Λακωνίας 80.925
Π.Ε.Μεσσηνίας 91.000
Π.Ε.Μεσσηνίας για Τριφυλία 29.000
 
           Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ    ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ
        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ  ΗΛΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ 



Προηγούμενο άρθροΣυγχαρητήρια Παυλή και δημοτικής αρχής στον Παναγιώτη Κοκκάλα για την επιτυχία του
Επόμενο άρθροΕνημέρωση Περιφερειακής Δ/νσης εκπ/σης για τις αιτήσεις αναπληρωτών-ωρομισθίων