100 χρόνια ΓΣΕΕ | Η 1η Περιφερειακή Ημερίδα έγινε στην Τρίπολη (ph&vid)

Τετάρτη, 11 Ιούλιος 2018 14:30

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 11 Ιουλίου, στην Τρίπολη, η πρώτη περιφερειακή διάσκεψη με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ημερομηνία Ίδρυσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

Με κεντρικό μήνυμα : « Τα συνδικάτα  ήταν, είναι και θα είναι εδώ», η ΓΣΕΕ άνοιξε έναν νέο κύκλο συνδιασκέψεων με τους τοπικούς  και εθνικούς φορείς αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, την απορρύθμισή τους, την προσπάθεια ανάκαμψης και το ρόλο των συνδικάτων εντός του κοινωνικού αγώνα που, όπως τόνισε η πλειοψηφία των εισηγητών του σημερινού συνεδρίου, είναι ο κύριος πυλώνας μεταβολής τόσο των εργασιακών σχέσεων, όσο και την οικονομικής και κοινωνικής αναπροσαρμογής.

Ο βουλευτής Αρκαδίας με το ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαηλιού, στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι οι εργασιακές σχέσεις υφίστανται τον σημερινό εκφυλισμό εξαιτίας του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που έχει επικρατήσει και του καπιταλισμού γενικότερα. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Βουλή ψηφίζει σταδιακά μέτρα προκειμένου να επανέλθει η “έννοια της εύνοια του εργαζομένου και να αρθούν οι αδικίες που υπέφεραν τα μνημόνια”.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής  Οικονομίας, κ. Λιαργκόβας, που με την εισήγησή του παρέθεσε μερικούς από τους λόγους που έχει τελματωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται οι εργασιακές σχέσεις. Τόνισε πως τον επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι ακόμα εχθρικό, ενώ παράλληλα η χώρα παραμένει χαμηλά σε καταθέσεις ελλείψει εμπιστοσύνης σε εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως επίσης παραμένει σταθερά χαμηλά και στους δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο κ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τόνισε μεταξύ άλλων την συμβολή των σωματείων στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων κατά την πάροδο του χρόνου, επισημαίνοντας ότι η ΓΣΕΕ άντεξε πολλά καθεστώτα, αλλά και τη μνημονιακή περίοδο, εν αντιθέσει με τα συνδικάτα σε άλλα κράτη που υπέστησαν διάλυση κατά τη μνημονιακή τους περίοδο. Ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Πρωθυπουργού να μην συνδιαλέγεται με τη ΓΣΕΕ. Επιπλέον, προανήγγειλε την πραγματοποίηση μιας μεγάλης ημερίδας, στην Αθήνα, ενός διεθνούς βεληνεκούς κύκλου διαβουλεύσεων για τις εργασιακές σχέσεις και την οικονομία, που θα κορυφώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Γιάννης Κουτσανδρέας, πρόεδρος της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Πελοποννήσου τόνισε στην ομιλία του την άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο με κέντρο τον άνθρωπο, το οποίο θα του εξασφαλίζει την απαραίτητη ποιότητα ζωής και δεν θα τον καθιστά έρμαιο της ψηφιακής επανάστασης.

Ο Δήμαρχος της Τρίπολης, κ. Δημήτρης Παυλής χαιρέτισε την εκδήλωση και υπενθύμισε τόσο τη σημαντικότητα της ιστορίας της ΓΣΕΕ, όσο και την ανάγκη συσπείρωσης κοινωνικών φορέων με σκοπό μεγάλες κοινωνικές επιδιώξεις. Σε συνέχεια, κάλεσε τον κόσμο της πόλης να συμμετάσχει στη σημερινή μεγάλη συναυλία.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκε ο Περιφερειάχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, σημαντικοί εκπρόσωποι όλων των δημόσιων φορέων της περιφέρειας, της πόλης και των κομμάτων, ενώ χαιρετισμό έστειλαν και οι βουλευτες Κ. Βλάσσης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος που απείχαν λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.

Επιπλεόν, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των προέδρων όλων των εργατικών κέντρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου,, οι οποίοι παρουσιάστηκαν αρκετά δύσπιστοί αναφορικά με το αν τείνουν προς απόκατάσταση οι εργασιακές σχέσεις.

Οι εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ, για τον εαορτασμό στων 100 χρόνων, θα ολοκληρωθούν στην Τρίπολη σήμερα στη βραδινή συναυλία με τους Διονύση Σαββόπουλο, Μαρία Φαραντούρη και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες.

Ραφαέλλα Μανέλη

100 χρόνια ΓΣΕΕ στην Τρίπολη- Ημερίδα