12 εκατ. ευρώ μέσω λιγνιτόσημου για έργα σε Μεγαλόπολη και Γορτυνία (vids, ph)

Γιαννακούρας: «Θέλουμε να δώσουμε μία άλλη φιλοσοφία και αναπτυξιακή προοπτική στη διαχείριση του λιγνιτόσημου»

 Διαφορετική φιλοσοφία και αναπτυξιακή προοπτική είναι η στόχευση της Περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου, για το 4ο ΕΑΠ, το γνωστό λιγνιτόσημο, που δίνεται από την ΔΕΗ ως ανταποδοτικό όφελος για την περιβαλλοντική επιβάρυνση του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης από τη λειτουργία του εργοστασίου. Αυτό κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης  του 4ου ΕΑΠ, αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, την Τρίτη, στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη. Στη συνεδρίαση παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.



Τα χρήματα που καλούνται να διαχειριστούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – και αφορούν στο 50% του προγράμματος ξεπερνούν τα 12 εκ ευρώ, χρήματα βέβαια που δεν έχουν ακόμα δοθεί από τη ΔΕΗ, η οποία όπως ειπώθηκε καθυστερεί, αλλά παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένη να τα δώσει για να γίνουν έργα στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και σε ένα τμήμα του Δήμου Γορτυνίας.
Τα έργα που θα γίνουν αφορούν στους τομείς της διαχείρισης των υδάτων , όπου μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται έργα καθαρισμού ρεμάτων, κατασκευής φράγματος στη θέση Κομπόνα, στην εκπαίδευση με την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, στον τουρισμό με την ανάδειξη του φαραγγιού του Λουσίου, αλλά και την ασφαλτόστρωση σημαντικών δρόμων, στον αθλητικό τουρισμό, στον πολιτισμό όπου συμπεριλαμβάνονται και αξιόλογες προτάσεις από πλευράς Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην πράσινη ανάπτυξη- περιβάλλον, στις υποδομές και βέβαια στην τεχνική στήριξη την αρμοδιότητα της οποίας έχουν οι αναπτυξιακές εταιρείες της Πελοποννήσου.
Για πρώτη φορά θα διατεθεί 1.5 εκατομμύριο ευρώ από την Περιφέρεια και 1.5 εκατομμύριο ευρώ από το δήμο Μεγαλόπολης για να γίνει ένα ταμείο που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Μία δράση καινοτόμα που μπαίνει για πρώτη φορά.
Να σημειώσουμε πως προτάσεις έγιναν και από το δήμο Γορτυνίας, όπως για παράδειγμα να γίνει μελέτη για την παράκαμψη της Δημητσάνας, η ανέγερση εστίας για το ΣΕΚ – ΙΕΚ Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας και για ασφαλτοστρώσεις δρόμων και αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων. Ο δήμος Μεγαλόπολης δεν συμμετείχε στην επιτροπή λόγω της προσφυγής που έχουν κάνει οι ενεργειακοί δήμοι της χώρας, ζητώντας τη διαχείριση μεγαλύτερου ποσοστού του πόρου, ενώ από πλευράς μελών της επιτροπής έγιναν διάφορες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα ενώ ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Βαλασόπουλος έκανε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για ένταξη έργων, ενώ ανέφερε πως θα μπορούσε η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει τα έργα που πρότεινε από άλλους πόρους και όχι από το ΕΑΠ που δεν είναι για “πάσα νόσον” και το ΕΑΠ να διατεθεί για πραγματικά αναπτυξιακά έργα, αφού αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής της Μεγαλόπολης
Ε.Τ.
Δείτε στα βίντεο δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής – αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Β.Γιαννακούρα και ένα απόσπασμα από την συνεδρίαση με παρεμβάσεις μελών της επιτροπής και του Περιφερειακού Συμβούλου Π. Βαλασόπουλου και του δημάρχου Γορτυνίας, Γ. Γιαννόπουλου.

Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκό πρόγραμμα από το δήμο Τρίπολης
Επόμενο άρθροΟ δήμος Τρίπολης πληρώνει το ρεύμα σε άπορες οικογένειες για τις γιορτές