1ο Συνέδριο δικτύου Δήμων “Βιώσιμη Πόλη” με συμμετοχή δήμων της Πελ/σου

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017 16:43

Την Τεταρτη 1η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο συνέδριο του δικτύου Δήμων ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ στο Δημαρχείο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, με Πρόεδρο το Δήμαρχο Πύλου Νέστορος  Δημήτρη Καφαντάρη, έχει συσταθεί από 31 Δήμους της Ελλάδας και της Κύπρου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μανιατάκειο ίδρυμα και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος Κύπρου.



Σκοπός της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι να οργανώσει την υποβολή και υλοποίηση προτάσεων για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας, εξοικονόμησης ενέργειας, που οδηγούν στη δημιουργία και λειτουργία έξυπνων πόλεων. Ο φορέας θα παρέχει τεχνογνωσία καθώς και την απαραίτητη δικτύωση με φορείς και Δήμους του εξωτερικού ώστε να διαμορφώνονται ισχυρές προτάσεις.

​Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δράσεων του Δικτύου, των έργων και καινοτόμων εφαρμογών και λύσεων που υποστηρίζονται από αυτό, καθώς και η πρώτη γενική συνέλευση η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό.

Στο συνέδριο παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΜΟΔ κ. Παναγιώτης Πάντος, ο οποίος μετέφερε και το χαιρετισμό του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος και πολλοί καλεσμένοι Δήμαρχοι.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Πρόεδρος του δικτύου Δημήτρης Καφαντάρης έδωσε έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης διαθέσιμων Ευρωπαϊκών κεφαλαίων καθώς και στην τεχνογνωσία που μπορεί να παρέχει η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ στους μικρούς Δήμους ενώ ο γενικός διευθυντής του δικτύου κ. Ιωάννης Γεώργιζας έκανε ενημέρωση για το σχεδιασμό των πρώτων δράσεων.

Ανάμεσα στους ομιλητές παραβρίσκονταν οι Καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου κ. Μαρία Λοϊζίδου και κ. Χάρης Δούκας, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Κρεμλής, πολλοί εκλεκτοί επιστήμονες και έμπειροι συνεργάτες της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ και έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις για προγράμματα και προτάσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει το δίκτυο και οδεύουν προς υλοποίηση.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου ενώ ακολούθησε και γόνιμη συζήτηση μεταξύ των δημάρχων για τα προβλήματα και τις λύσεις σε θέματα τεχνικής βοήθειας, που μπορεί να υποστηρίξει του δίκτυο.

Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου και τα πρακτικά είναι διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ www.sustainable-city.gr.