201η Επέτειος της Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ι. Μ. Καλτεζών

Κυριακή, 29 Μαΐου 2022 16:51

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα, Κυριακή του Τυφλού, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας η 201η Επέτειος της Πελοποννησιακής Γερουσίας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 1821.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς της Διοικούσης Επιτροπής της Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμ. Γερμανό Μίχο, π. Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου, π. Γεώργιο Κωστόγιαννη, π. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο και τον Ιεροδιάκονο π. Ιάκωβο Κωνσταντίνου.Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην Πελοποννησιακή Γερουσία, αλλά και στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Συνάμα, τόνισε πως η Εκκλησία και η Πολιτεία πρέπει να συμπορεύονται για το καλό του Έθνους.

Ακολούθως, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των συγκροτησάντων την Πελοποννησιακή Γερουσία Αρχιερέων, Προκρίτων και Αγωνιστών, αλλά και των πεσόντων της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας κ. Φώτιος Γκέσουρας, κάνοντας αναφορά στα ιστορικά γεγονότα συγκρότησης της πρώτης Συνελεύσεως των Επαναστατημένων Ελλήνων, αλλά και στην ιστορία της Ιεράς Μονής των Καλτεζών.

Παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Εμμ. Σκαντζός, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριπόλεως κ. Γ. Παναγοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης Γ. Λαγός, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων τοπικών φορέων.

 

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στο Αρχων

Πηγή:arxon.gr