Ο Π.Νίκας στη ΔΡΤ | Τι είπε για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές και το φυσικό αέριο (ήχος)

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο μίλησε το πρωί της Πέμπτης (19/08) ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Μιλώντας για τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και τις πληγές, που άφησαν πίσω τους ανέφερε μεταξύ άλλων:



“Δυστυχώς οι φωτιές συνεχίζονται. Είχαμε πάλι φωτιά στην Μάνη.

Το πρώτο πράγμα που δεν κάναμε, ήταν να αξιοποιήσουμε τα όσα κάναμε μέσα απο δηλώσεις και προβολή. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στα μέτωπα, δώσαμε δεκάδες μηχανήματα, στηρίξαμε την πυροσβεστική υπηρεσία-  και πριν τις φωτιές με αγορά ελαστικών και drone – , σε επίπεδο υποστήριξης του πληθυσμού η διεύθυνση υγείας έκανε τα πάντα, φιλοξενήσαμε και τους πυροσβέστες που ήρθαν από το εξωτερικό, καταγράψαμε ήδη τις ζημιές και τις προωθήσαμε τις καταγραφές στην κυβέρνηση.

Η καταστροφή κυρίως είναι οικολογική και περιβαλλοντική. Αυτό είναι το μεγάλο που χάσαμε. Τα περιουσιακά στοιχεία είναι πλήρως καταγεγραμμένα και προωθημένα στην κυβέρνηση.

Την Δευτέρα ο κ.Τριαντόπουλος και ο Σκάλκος κατεβαίνουν στην περιοχή – μαζί τους και  ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, για να μπορέσουμε να σας δώσουμε πιο αναλυτική εικόνα. Η πρώτη συνάντηση θα είναι στην Λακωνία, γιατί η Ανατολική Μάνη είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο στην Πελοπόννησο. Εκεί θα υπάρξει μεσοπρόθεσμα πρόβλημα και με τον τουρισμό. Εκεί υπάρχει πλέον μια μαυρίλα. Αν με ρωτούσατε ποιο θα ήταν το έργο υποδομής που θα έριχνα όλα τα λεφτά είναι το Σπάρτη – Γύθειο. Αυτό το έργο θα αλλάξει την εικόνα μια περιοχής που αναπτύσσεται ραγδαία. Την προσεχή Τρίτη μετά τις 4 θα είμαι στο Υπουργείο Υποδομών και γι’ αυτό το θέμα.

Την Δευτέρα θα γίνει ευρεία σύσκεψη στην Σπάρτη και θα καταγραφούν όλα”.

Για την Αρκαδία ο κ.Νίκας ανέφερε:

“Και στην Γορτυνία η μεγάλη καταστροφή είναι οικολογική και περιβαλλοντική. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε ζημιές και σε περιουσίες πολιτών.

Επισκέφθηκα την περιοχή μιλάμε για είκοσι οικισμούς με ελάχιστους κατοίκους. Η αιτία των πυρκαγιών είναι οτι εγκαταλείφθηκε η ύπαιθρος. Όπου είχαμε φωτιά, αλλά τα κτήματα ήταν καθαρισμένα, απλά πέρασε η φωτιά. Όπου υπήρχαν καλαμιές, κατέκαψε τα πάντα.

Για την Δυτική Γορτυνία θα δείξουμε σαν Περιφερειακή Αρχή πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

Είναι σημαντικό κομμάτι η βελτίωση του δρόμου από τα Λαγκάδια μέχρι τα σύνορα με την Ηλεία. Μιλάμε για έναν απαράδεκτο δρόμο. Αύριο θα βρεθώ στην περιοχή συνοδεύοντας την κα.Φώφη Γεννηματά. Ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι η παράκαμψη των Λαγκαδίων, που το λένε οι Αρκάδες καμια πενηνταριά χρόνια. Ήρθε η ώρα να κλείσει αυτό το θέμα. Επειδή θα χρειαστεί χρόνια θα κάνουμε παρεμβάσεις (ταπητα, διαγραμμίσεις κτλ).

Θα βοηθήσουμε με οτιδήποτε μας ζητήσουν για να κρατήσουμε έστω όσους βρίσκονται εκεί”.

Για το θέμα του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Δεν είναι δική μου δουλειά αποκλειστικά. Επειδή εδώ δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για φυσικό αέριο από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, η πρώτη μου δουλειά ήταν να συνεργαστώ με την ΔΕΔΑ για την εξάπλωση του φυσικού αερίου σε όλη την Πελοπόννησο. Μας ζητήθηκαν 20.000.000 ευρώ και τα εξασφαλίσαμε με πολύ μεγάλο αγώνα. Έχουμε τα χρήματα εδώ και περιμένω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, να μου δώσει το “ΟΚ” για την εξειδίκευση. Eπειδή καθυστερεί εστειλα επιστολή και είπα πως πρέπει να μας απαντήσουν άμεσα μέχρι 31 Αυγούστου, αλλιώς τα χρήματα θα μεταφερθούν στον άξονα στον οποίο ήταν και θα έχουν εκείνοι το βάρος της ευθύνης για τη μη επέκταση του φυσικού αερίου.

Τα χρήματα αυτά υπάρχουν μόνο για δίκτυα και για την ΔΕΔΑ. Εγώ είμαι υπερ. της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά σοβαρή ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς σοβαρό κράτος δεν μπορεί να υπάρξει.

Γιατί πάει με την ΔΕΔΑ το φυσικό αέριο στην Δυτική Ελλάδα και όχι στην Πελοπόννησο;”

Προηγούμενο άρθροΔιευκόλυνση άμεσης παρέμβασης για τα αντιπλημμυρικά στις καμένες περιοχές ζητά ο Π. Νίκας
Επόμενο άρθροΜαργαρίτα Σπυριδάκου: “Δεν είμαστε επαίτες στην Πελοπόννησο αλλά πρωταγωνιστές”