Δεσπότης, ιερείς & εθελοντές μάζεψαν πατάτα από τα κτήματα της Μονής Σίντζας Λεωνιδίου (vid, ph)

Οι Έλληνες έμαθαν στο εύκολο κέρδος και όχι στη δουλειά- Από νοματαίοι γίναμε υπηρέτες

Γιατί παραπονέθηκε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.Αλέξανδρος



4 μήνες χρειάστηκαν περίπου για να δέσει καρπό ο σπόρος πατάτας που έπεσε στις 21 Φεβρουαρίου σε έκταση που ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας στο Λεωνίδιο.

Έτσι λοιπόν, σήμερα, 11 Ιουνίου, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.Αλέξανδρος, ιερείς της Μητροπόλεως και εθελοντές πολίτες βρέθηκαν στα κτήματα της Μονής , λίγο έξω από το Λεωνίδιο, στο δρόμο προς την Πλάκα για να γίνει η συγκομιδή της πατάτας.

Τα κτήματα καλλιεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και παράγουν οικολογικά προϊόντα, όπως βερίκοκα, ελιές, πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, πεπόνια, τα οποία διατίθενται για τις ανάγκες των Ιδρυμάτων της Μητρόπολης αλλά και στο «Καλάθι του Πτωχού Αδελφού»

Ο Μητροπολίτης, ως απλός εργάτης, οδηγεί το τρακτέρ και μαζεύει πατάτες, ενώ στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ που βρέθηκαν στο Λεωνίδιο, σημείωσε πως δεν πρέπει να κάνει εντύπωση σε κανέναν το γεγονός ότι καλλιεργούν τα κτήματα. Αυτό το κάνουν, γιατί όπως είπε δεν θέλει να τα βλέπει εγκαταλελειμμένα και θεωρεί πως το λάθος που έκαναν οι Έλληνες είναι αυτό ακριβώς ότι άφησαν τη γη και από νοματαίοι έγιναν υπηρέτες.

Στη συνέχεια ο Δεσπότης μας ξενάγησε στο κτήμα αλλά και στο μικρό εκκλησάκι που έχει φτιάξει εκεί και σημείωσε πως είναι μεγάλη η χαρά του, όταν βρίσκεται στα κτήματα παρά όταν είναι στο γραφείο. Μάλιστα εξέφρασε και ένα παράπονο λέγοντας πως «όταν είμαι στο γραφείο όλοι έρχονται να ζητήσουν κάτι, άλλος να με μαλώσει, άλλος να κατηγορήσει ακόμα και εσείς θέλετε κάτι όταν έρχεστε και κανείς δεν περνά να με ρωτήσει τι κάνω, έτσι νιώθω μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν είμαι κοντά στη γη».

Όπως πάντα ο Μητροπολίτης σημείωσε και την κρίση του για τους Έλληνες λέγοντας πως «μάθαμε στο εύκολο κέρδος και όχι στη δουλειά».

Κατόπιν αναφέρθηκε στο πώς έγινε η καλλιέργεια των κτημάτων της Ιεράς Μονής Σίντζας αλλά και στο γεγονός πως οι ενοικιαστές των κτημάτων δεν πληρώνουν το ενοίκιο και υπάρχει δικαστική διαμάχη που κρατά 7 χρόνια.

Μετά τη συγκομιδή της πατάτας ακολούθησε γεύμα στον περίβολο της μικρής εκκλησίας που υπάρχει στο κτήμα και η ευχή-μήνυμα στα τσακώνικα «Τό καλέ νά ζᾶτε. Ἀϊα πορεία νιούμου – Στό καλό νά πᾶτε. Λάδι ὁ δρόμος σας».

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης που βρέθηκε στο Λεωνίδιο και παρακολούθησε από κοντά τη συγκομιδή της πατάτας.
Ε.Τ.

Προηγούμενο άρθροΤελετή ορκωμοσίας στην 124 ΠΒΕ (vid, ph)
Επόμενο άρθροΣτη Δημητσάνα το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου!