Αρχίζει το «παζάρι» με την τρόικα

Εργασιακά, μεσοπρόθεσμο, φορολογικά στο επίκεντρο

Με επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά αλλά και στο φορολογικό σύστημα, αρχίζει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών, για τη δεύτερη αξιολόγηση.



Από σήμερα πιάνουν δουλειά τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια ενώ με την έλευση των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας στην Αθήνα εντός της εβομάδας (εκτός της Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία θα έρθει στο τέλος της εβδομάδας) αρχίζει η συζήτηση για τα «καυτά» θέματα ρύθμισης της αγοράς εργασίας, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι εκκρεμμότητες του ασφαλιστικού, καθώς και τα φορολογικά. Στόχος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου με βάση συζήτησης από την πλευρά της κυβέρνησης, του πορίσματος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Η έλευση των εκπροσώπων των θεσμών σήμερα στην Αθήνα σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων και τη θεσμοθέτηση νέων κανόνων στην αγορά εργασίας για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, αναμένεται να «κλείσουν» και οι δύο σοβαρές εκκρεμότητες του ασφαλιστικού, οι οποίες αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων καθώς και το «πάγωμα» των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μεταξύ των θεμάτων που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:

– Τα εργασιακά είναι ένα από τα καυτά ζητήματα της αξιολόγησης. Η αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως και του κατώτατου μισθού μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Βάση συζήτησης από την πλευρά της κυβέρνησης θα αποτελέσει το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

– Η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο

– Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020.

– Ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

– Η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. To Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έστειλε σαφές μήνυμα ότι το Δ.Σ. του Ταμείου θα πρέπει να επιλεγεί άμεσα προκειμένου ο νέος φορέας να αρχίσει να λειτουργεί πριν από το τέλος του έτους.

– Επιπλέον, αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι και η επιλογή της νέας ομάδας των ΔΕΚΟ και των ακινήτων που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

– Η νομοθέτηση του μόνιμου πλαισίου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και οι εφαρμοστικές διατάξεις για το νέο καθεστώς αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθρο17 Οκτωβρίου: Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της φτώχιας
Επόμενο άρθροΤο Συνέδριο περιορίζει τον ανασχηματισμό – Ποιους δεν μπορεί να διώξει ο Τσίπρας
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5