Α.Ξανθός στη ΔΡΤ 91,5 fm: “Αυτό που ζούμε είναι μια εξελισσόμενη τραγωδία – Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το σύστημα υγείας”(ήχος)

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 17:50

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης (10/12) ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ανδρέας Ξανθός.

Αρχικά ο κ.Ξανθός αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε: “Είχαμε εντοπίσει από την αρχή, πως υπάρχει πρόβλημα στην διαφάνεια αυτής της μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Όσο υπάρχει προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης των αριθμών τόσο ενισχύεται η δυσπιστία των ανθρώπων. Υπάρχει ένα θέμα υπερ-μετάδοσης σε κλειστές δομές, όπως τα στρατόπεδα, οι φυλακές, τα camps προσφύγων κτλ και εμείς λέγαμε εξαρχής, πως έπρεπε α υπάρξει ένα σχέδιο πρόληψης. Αυτό δεν έγινε και τρέχουν τώρα κατόπιν εορτής, να διαχειριστούν τα κρούσματα πολλές φορές, μην παρουσιάζοντας και την αληθινή εικόνα”.“Χάθηκε δυστυχώς το στοίχημα της έγκαιρης διάγνωσης, απομόνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό”, δήλωσε στην συνέχεια, ενώ πρόσθεσε, πως αυτό που ζούμε είναι “μια εξελισσόμενη τραγωδία”.

Παράλληλα ο κ.Ξανθός ανέφερε πως σε νοσοκομεία κυρίως της βόρειας Ελλάδας ασκείται ιατρική με πολεμικούς όρους, με το προσωπικό να κάνει ότι μπορεί και ότι προλαβαίνει.

Επιπλέον ο πρώην υπουργός Υγείας τόνισε πως η πίεση στο σύστημα υγείας δεν πρόκειται να υποχωρήσει για τις επόμενες δυο εβδομάδες, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει με την επανεκκίνηση μέρους της αγοράς. Προτεραιότητα πρέπει να είναι – όπως τόνισε – η δημόσια υγεία και σε δεύτερη φάση θα πρέπει, να υπάρξουν και κινήσεις στήριξης των επιχειρήσεων.

Στην συνέχεια ο κ.Ξανθός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας κάνοντας λόγω για ανεπάρκεια και λανθασμένες επιλογές. “Η κυβέρνηση θέλει να περάσει η μπόρα και γι αυτό υπερ-προβάλλει ένα κλίμα θριαμβολογίας. Λένε το εμβόλιο έρχεται και η πανδημία φεύγει. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ.Ξανθός μίλησε και για το εμβόλιο, δηλώνοντας: “Αμφιβολίες, ερωτηματικά και αμφιλεγόμενες απόψεις γι’ αυτά τα θέματα πάντα υπάρχουν. Έχει αποδειχθεί όμως στην ιστορία, πως τα εμβόλια παίζουν καταλυτικό ρόλο, στο να εξαλειφθούν ασθένειες που παλιότερα ξεκλήριζαν κόσμο. Θεωρώ, πως η έγκριση του συγκεκριμένου εμβολίου από τον ΕΟΦ, θα είναι ένα σημαντικό εχέγγυο, πως έχουμε να κάνουμε με ενα ασφαλές εμβόλιο. Είναι ένα σημαντικό και αναγκαίο βήμα για να τελειώνουμε με την πανδημία, αλλά δεν είναι το τέλος της μάχης. Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός”.

Τέλος δήλωσε: “Τα εμβόλια δεν τα φέρνει ο Μητσοτάκης στην χώρα αλλά η ΕΕ. Πρέπει αν υπάρξει και πρόνοια από την ΕΕ για την στήριξη όμως των οικονομιών. Αυτό θα κρίνει και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλιώς τα φαινόμενα τύπου BREXIT θα είναι ντόμινο”.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: