Η ακαρπία της ελιάς σοβαρό πρόβλημα για τους παραγωγούς της Περιφ.Πελ/σου

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 15:48

Επιστολή Ντίας Τζανετέα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου σχετικά με την ακαρπία ελαιοδέντρων στην Π.Ε. Λακωνίας.

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα σχετικά με το πρόβλημα ακαρπίας που παρουσιάζουν την εφετινή περίοδο οι ελιές λόγων των καιρικών συνθηκών, ζητώντας του την άμεση διενέργεια αυτοψιών και ελέγχων από αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενταχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας σε πρόγραμμα αποζημιώσεων.
Ολόκληρη η επιστολή παρατίθεται παρακάτω:
« Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σας ενημερώνουμε ότι στην εφετινή παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας αναμένεται μεγάλη μείωση. Από μακροσκοπικούς ελέγχους γεωτεχνικών της Υπηρεσίας μας το φαινόμενο αποδίδεται στην παρατεταμένη Χειμερινή και Ανοιξιάτικη ανομβρία, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστα μεγάλη διακύμανση θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας στις αρχές Μαΐου η οποία δεν επέτρεψε στα δένδρα να έχουν φυσιολογική άνθηση και φυσιολογική εξέλιξη αυτής σε καρπόδεση. Οι κλιματικές αλλαγές γενικότερα, κυρίως η αύξηση της θερμοκρασίας τους οκτώ μήνες που προηγήθηκαν της άνθησης, η ανομβρία και η αυξημένη υγρασία τον μήνα Μάιο, χωρίς ολοκληρωμένες βροχές θεωρούνται υπεύθυνες για το φαινόμενο της ακαρπίας στον Νομό Λακωνίας.
Από αναφορές παραγωγών σε όλες σχεδόν τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Νομού Λακωνίας, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα ελαιόδεντρα δεν έχουν καρποδέσει φυσιολογικά. Φαινόμενο που σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς της Υπηρεσίας μας δεν αποδίδεται στο φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας.
Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα παρακαλούμε όπως άμεσα αρμόδια κλιμάκια του Οργανισμού διενεργήσουν αυτοψίες ώστε να ενταχθεί ο Νομός Λακωνίας σε προγράμματα αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ – ΠΣΕΑ».
Από γραφείο Αντιπεριφερειάρχη