ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ | Αναπτυξιακή Πολιτική, Επενδύσεις και Επιχειρηματικότητα

Στο 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο και στη Συνεδρία με θέμα: “Αναπτυξιακή Πολιτική, Επενδύσεις και Επιχειρηματικότητα” αναπτύχθηκαν οι απόψεις των συνέδρων.

Βαγγέλης Γιαννακούρας (Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας):
“Η περιοχή της Πελοποννήσου άντεξε περισσότερο από άλλες Περιφέρειες στην κρίση. Συγκριτικά πλεονεκτήματα σε τουρισμό, πολιτισμό, δάση, προϊόντα, αρχαιότητες, ανθρώπους που είναι δραστήριοι, εργατικοί. Αλλά οφείλεται και στην Περιφερειακή Αρχή. Η οποία έχει βελτιώσει πολλά θέματα. Σε πέντε νομούς, έχουμε 651.000 κατοίκους”.



Δημήτρης Παπαδημητρίου (Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης):
“Μετά από οχτώ χρόνια είμαστε στην ευχάριστη θέση η οικονομία να ανακάμπτει από το 2017. Έχουν σημειωθεί μια σειρά ρεκόρ επιδόσεων σε διάφορους τομείς σε αυτό το διάστημα. Την αύξηση της επιχειρηματικότητας βεβαιώνουν τα διπλάσια κεφάλαια επιχειρήσεων που έχουν επενδυθεί. Μελέτες που προβλέπουν τις εξελίξεις για το 2018, δείχνουν μεγάλη άνοδο φτάνοντας σε 16,5 άνοδο, από μείον 22,2 που ήταν το 2016. Και αύξηση του ΑΕΠ 2,8 το 2018. Η προσέλκυση επενδύσεων αφορούν και μεγάλες και μεσαίες επιχειρηματικές μονάδες, με κίνητρα. Ώστε να διακοπεί η έξοδος των κεφαλαίων από τη χώρα. Για πρώτη φορά μετά το 2018, έχουμε επέκταση των εξαγωγών. Δεύτερον έχουμε προσέλκυση ξένων επενδύσεων, χάρη στην ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μόνο η κινητοποίηση των ζωντανών μονάδων μπορεί να δώσει απάντηση. Δεν είναι πρόβλημα μόνο κατανομής πόρων. Αλλά πρόβλημα στοχευμένης αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων, συνεργασία, γνώση της κοινωνίας. Η Περιφέρεια έχει σημαντικές προϋποθέσεις ανάπτυξης, εφόσον αξιοποιήσει τις δυνατότητές της. Βελτίωση ποιότητας αγροτικών προϊόντων. Οδικοί άξονες. Τουρισμός, αλιευτικές δυνατότητες, τουριστικός αθλητισμός. Νέα καινοτόμα προϊόντα. Εισαγωγή γνώσης και τεχνολογίας σε κτηνοτροφία. Αξιοποίηση ιαματικών υδάτων στην Γορτυνία και λίμνης του Λάδωνα. Σχεδιασμός για ενοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων. Αυτές οι δράσεις χρειάζονται χρηματοδότηση και επενδύσεις. Που απαιτούν κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων με τη βοήθεια των τοπικών φορέων. Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά. Σας διαβεβαιώνω ότι η πολιτεία θα συντρέξει τις δυνάμεις της. Αλλά είναι απαραίτητο οι δυνάμεις της Περιφέρειας να συνδράμουν. Από αυτή τη συνεργασία θα κριθεί και η επιτυχία της αναπτυξιακής προσπάθειας”.

Αλέξης Χαρίτσης (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης):
“Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Επιβεβαιώνεται από τους δείκτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεπεράσαμε τα προβλήματα και τη μακροχρόνια κρίση. Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Αλλά η πορεία εξόδου από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα. Χωρίς να επαναλάβουμε λάθη παρελθόντος και παθογένειες. Αυτή τη λογική έχουν τα συνέδρια που διοργανώνουμε σε όλη την Ελλάδα. Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στην έρευνα, στην καινοτομία. Επίσης βασική προϋπόθεση είναι η ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα. Η στήριξη του κοινωνικού κράτους, αλλά και τα μέτρα για αναδιαμονή του κεντρικού πλούτου με δικαιοσύνη. Αυτές οι προσπάθειες δεν ξεκινούν βέβαια τώρα.
Για την Πελοπόννησο. Η Περιφέρεια διαθέτει πολύ σημαντικές δυνατότητες. Στη διατροφή, τη μεταποίηση και τον τουρισμό. Μπορεί να διαραματίσει πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο. Πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες, διότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Ειδικά για την περίπτωση της Πελοποννήσου είναι σημαντική η συμμετοχή της Περιφέρειας σε αυτή την προσπάθεια. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το ποσό χρημαοτδότησης ανέρχεται στο ποσό των 57,5 εκατ. ευρώ”.

Παναγιώτης Κορκολής (Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ):
“Ο Αναπτυξιακός νόμος έχουμε αποφασίσει να βγαίνει με κύκλους κάθε ένα χρόνο. Έχουμε συμφωνήσει και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα να χρημοατοδοτεί ετησίως. Για την Πελοπόννησο οι προτάσεις του ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 55 εκατ. ευρώ, για μεταποίηση και καινοτόμες δράσεις. Το περίφημο πρόγραμμα “Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ” από την Πελοπόννησο έχουμε 41 προτάσεις.
Ίδρυση ταμείου μικροχρηματοδοτήσεων που θα είναι πολύ χρήσιμο. Το 2017 πάρα πολλά έργα έχουν εγκριθεί μέσω του ΕΣΠΑ στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού στην Πελοπόννησο και της ύδρευσης και άρδευσης. Φιλόδημος 1 λέγεται το πρόγραμμα και θα ανοίξει το επόμενο 15νθήμερο. Φιλόδημος 2, προσκλήσεις σε Δήμους, ένα για μηχανήματα εκχιονισμού κ.τ.λ. και έργων βασικής συντήρησης στα σχολεία. Κάθε βοήθεια από εμάς θα είναι βέβαιη για να μπορούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα. Όλα αυτά δεν θα ήταν κατορθωτά, αν δεν υπήρχε συνεργασία της κυβέρνησης με τους φορείες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την Περιφέρεια, τους Δήμους και τα Επιμελητήρια”.

Χρήστος Στάικος (Πρόεδρος Enterprise Greece):
“Σκοπός της Enterprise Greece είναι να προσελκύσει επενδύσεις. Μέλημά μας η διαρκής αναβάθμιση, ώστε να διαμορφώσουμε έναν σύγχρονο φορέα. Αυτή είναι η στρατηγική που διαμορφώνει την εξωστρέφεια της χώρας μας, που είναι ο βασικός πυλώνας. Είναι δεύτερη συνεχή χρονιά που έχουμε υψηλή επίδοση σε εξαγωγές και είναι η καλύτερη της 10ετίας. Να μην δούμε μόνο τους περιορισμούς, αλλά για να δούμε τις δυνατότητες. Υπάρχουν παραδείγματα εταιριών στην Ελλάδα, που προσελκύουν επενδύσεις διότι μπορούν να εξάγουν. Σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να συνεχίσουμε και στο πλαίσιο της Πελοποννήσου. Εμείς θελήσαμε να προωθήσουμε στην περιοχή κυρίως τα αργοδιατροφικά, το κρασί και τα δομικά υλικά. Σε διαρκή συνεννόηση με τα επιμελητήρια της Πελοποννήσου. Για παράδειγμα κρασί από την Πελοπόννησο πίνουν στην Ιαπωνία.
όσο περισσότερο διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης ημέρας, που ήδη έχει ξεκινήσει, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η δουλειά ενός τέτοιου φορέα. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε από τώρα και όχι όταν τελειώσει για παράδειγμα το απόθεμα της Μεγαλόπολης, που έχει μεγάλο εργατικό δυναμικό για την Αρκαδία”.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους σύνεδρους. Μεταξύ άλλων:

Νίκος Πατσαρίνος (Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου):
“Θεωρώ ότι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα πρέπει να διαχυθεί. Όποιες χρηματοδοτήσεις γίνονται, να είναι σταθερές. Πρέπει να πέσει το βάρος στον προέλεγχο. Να μην αντιμετωπίζονται αυτά στη διάρκεια της λειτουργίας. Επίσης ζητήματα γραφειοκρατίας. Τοπιο σημαντικό είναι οι διακριτοί ρόλοι. Η πολιτεία να χρηματοδοτεί χωρίς να εμπλέκεται ο πρώτος με τον δεύτερο βαθμό. Ακούγονται πολλές νέες χρηματοδοτικές δράσεις. Πρέπει αυτές οι δράσεις να συνοδεύονται με τη μέγιστη κοινωνική φροντίδα. Πρέπει να ακουμπάνε στην κοινωνία και για να γίνει αυτό χρειάζεται αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας με την πολιτεία. Πρέπει το υπουργείο οικονομικών να επανεξετάσει τη δημόσια περιουσία”.

Γιάννης Μπουντρούκας (πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας):
“Αυτές είναι απόψεις και των πέντε Επιμελητηρίων. Χρηματοδότηση των Επιμελητηρίων για τα κέντρα υποστήριξης επιχειρήσεων, που είναι πολύ σημαντικά εργαλεία για την επόμενη μέρα. Τα επιμελητήρια είναι αυτοχρηματοδοτούμενη φορείς, αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποια ενίσχυση για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά. Τα πυρόπληκτα δάνεια είναι βραδυφλεγής βόμβα για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μας δώσατε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να τα εντάξουμε στις 120 δόσεις. Επέκταση της χρλησης του φυσικού αερίου, μας ενδιαφέρει σε όλη την Περιφέρεια, για να δημιουργήσει ανταγωνιστικότητα στις επιχειρήσεις. Στρατηγικό πλάνο για βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη. Άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Βελτίωση και επέκταση των λιμενικών λειτουργιών. Ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία του τουρισμού. Μας ενδιαφέρει η δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας. Θεωρούμε σημαντική τη δημιουργία θεματικών και επιχειρηματικών πάρκων. Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων”.

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνεδρία, όλα τα αιτήματα των συνέδρων, καθώς και τις δευτερολογίες των υπουργών:

Προηγούμενο άρθροΔεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου
Επόμενο άρθροΕσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Νεομάρτυρα Παύλου