Αναπτυξιακό συνέδριο | Έναρξη 2ης μέρας με συνεδρία για ψηφιακά δίκτυα, μεταφορές, υποδομές (vid,ph)

Παππάς: Η δίκαιη περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει την δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη- Πρέπει να φέρουμε το αύριο, σήμερα για όλους

Κατά την είσοδό του  στην αίθουσα της συνεδρίας ο κ.Παππάς δεν θέλησε να κάνει κάποια πολιτική δήλωση στα ΜΜΕ για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις παραιτήσεις υπουργών



Χ.Σπίρτζης: Τερματίζουμε τις παλιές κακές συνήθειες που έφεραν τη χώρα εδώ που είναι σήμερα- Ανακοίνωσε τρία έργα για την Τρίπολη και την δημοπράτηση της παράκαμψης των Λαγκαδίων στις αρχές του 2019

Με συνεδρία με θέμα «Υποδομές, ψηφιακά δίκτυα, μεταφορές» ξεκίνησε η δεύτερη μέρα του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιείται το διήμερο 26-27 Φεβρουαρίου, στην πόλη της Τρίπολης και στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο από την Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στην πρώτη συνεδρία της δεύτερης μέρας  ομιλητές ήταν ο  Νίκος Παππάς, Υπουργός ψηφιακής πολιτικής , τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης, ο Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός υποδομών και μεταφορών και ο Γ.Γ Υποδομών Γιώργος Δέδες.

Συντονίστρια της συνεδρίας ήταν  η Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Μεταφορών , Δικτύων και περιβάλλοντος Ντίνα Νικολάκου.

Η συνεδρία ξεκίνησε γύρω στις 10:40 με το καλωσόρισμα της Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, η οποία στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Υπουργό κ. Παππά.

Στην ομιλία του ο κ.Παππάς μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Πρέπει να μπορούμε να εξετάζουμε κάθε χρόνο τα θέματα και να επανατοποθετούμαστε, έχοντας στο νου μας την περιφερειακή ανάπτυξη. Γιατί οι κοινωνικές ανισότητες θα γίνουν ρίζα για μεγάλες οικονομικές κρίσεις.
Η Ελλάδα έχει μεγάλες περιφερειακές ανισότητες. Η δίκαιη ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με τη δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη. Θεωρώ ότι ως λαός έχουμε βγάλει πάρα πολλά σημαντικά συμπεράσματα μέσα από την οδύνη της κρίσης.
Να πιάσουμε ένα παράδειγμα. Έναν κάτοικο από ένα χωριό που είναι ψηφιακά αναπτυγμένο με έναν κάτοικο από χωριό που δεν είναι ψηφιακά αναπτυγμένο. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στον ψηφιακό αναπτυγμένο δήμο, θα μπορεί να έχει καλύτερες εφαρμογές από τον δήμο.
Θα μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τα απορρίμματα, να συναλλάσσεται με τον δήμο του και ενδεχομένως θα μπορεί να λαμβάνει καλύτερα υπηρεσίες υγείας.
Η πολιτεία θα πρέπει να φέρει το αύριο σήμερα για όλους. Πρέπει να διαθέσει όλους τους πόρους που υπάρχουν ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας”.
Ο κ.Παππάς κατόπιν ανέφερε πως θα διατεθούν περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ για να πιάσουμε τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ μέχρι το 2015 για την ψηφιακή σύγκλιση.
Τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε υψηλές ταχύτητες στην συνδεσιμότητα αλλά και να υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια.
Αναφέρθηκε στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για την καθολική ψηφιακή κάλυψη τηλεοπτικού σήματος για το οποίο, όπως επεσήμανε, θα γίνει διάλογος με όλους τους πολίτες και για το σκοπό αυτό θα κάνουν επισκέψεις σε όλη την επαρχία.
Ο κ.Παππάς συνέχισε την ομιλία του λέγοντας πως ήδη υπάρχουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των υπηρεσιών του ηλεκτρονικού ΚΕΠ και επεσήμανε πως με την βελτίωση της ψηφιακής τεχνολογίας δεν βελτιώνεται μόνο η σχέση του πολίτη με την δημόσια διοίκηση αλλά βελτιώνεται και η ζωή του Έλληνα παραγωγού.
Ο Υπουργός τέλος τόνισε πως το βάρος πέφτει στην Πολιτεία για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχει η αξιοποίηση των τεχνολογιών.
Μετά το πέρας της ομιλίας του Υπουργού Ν.Παππά (αποχώρησε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων) στο βήμα ανέβηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως με τις νέες τεχνολογίες διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες.
Δήλωσε πως τα συνέδρια έχουν νόημα γιατί καταλήγουν σε συγκεκριμένη ατζέντα πρωτοβουλιών που όταν υλοποιηθούν θα αλλάξουν το status των περιφερειών και της χώρας.
“Μία πολιτική διαδικασία κρίνεται από το αποτέλεσμά της που θα πρέπε να είναι μετρήσιμο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τατούλης και ζήτησε να μετατραπεί αυτή η πρωτοβουλία σε θεσμό, όχι σε ετήσια βάση αλλά σε διετές χρονικό διάστημα, ώστε να γίνεται αναδιάταξη των πρωτοβουλιών και των δεδομένων.
Ο κ.Τατούλης ζήτησε να γίνει η διαστημική πύλη στην Καλαμάτα ενώ επισημάνθηκε πως δεν θέλουν λόγια αλλά έργα.
Πριν δώσει το λόγο στον κ.Σπίρτζη η συντονίστρια κα.Νικολάκου σημείωσε πως “όλα είναι υποδομές”.
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Υπουργός Υποδομών Χ.Σπίρτζης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Συμφωνώ στο σκεπτικό που έθεσε η κα.Νικολάκου στην εισαγωγή και θα το εξηγήσω στη συνέχεια. Η Πελοπόννησος διαχρονικά ήταν συμμέτοχη στους αγώνες του Ελληνικού Λαού για την ανεξαρτησία του και για να σταθεί στα πόδια του. Εκτός των ανθρώπων της που είναι το μεγάλο πλεονέκτημά της, είναι μία αξιοζήλευτη περιοχή και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά”.
Ο κ.Σπίρτζης συνεχίζοντας την παρέμβασή του σημείωσε πως “τερματίζουμε τις κακές συνήθειες που έφεραν τη χώρα εδώ που είναι σήμερα και αλλάζουμε το στραβλό μοντέλο ανάπτυξης των περασμένων χρόνων που έδωσαν σημασία μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Δεν γίνεται η χώρα να μην έχει στρατηγικό σχέδιο, συμπλήρωσε ο κ.Σπίρτζης.

“Το μοντέλο πρέπει να αλλάξει και να σχεδιάσουμε για την επόμενη 15ετία με έργα που θα συνεισφέρουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη δίκαιη ανάπτυξή τηςΟ σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνεται σε κλειστά γραφεία και με την απουσία των παραγωγικών φορέων” υπογράμμισε ο υπουργός και δήλωσε πως θα πρέπει να στηριχθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι ηλεκτρονικές κληρώσεις στους διαγωνισμούς γιατί αυτό θα βοηθήσει στη διαφάνεια, παρά την κριτική που ασκείται μέχρι τώρα.

Κατόπιν ο κ.Σπίρτζης μίλησε για τις υποδομές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για τα έργα που σχεδιάζονται να γίνουν.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων υδατοδρόμιο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Πελοποννήσου.

Για την Τρίπολη επεσήμανε πως θα γίνουν τρία έργα. Το αντιπλημμυρικό της πόλης, παραχωρείται επίσης από την ΓΕΩΣΕΕ το κτίριο και τα 11 στρέμματα γύρω από τον σταθμό του τρένου και το μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης. Για την Γορτυνία ανακοίνωσε πως στις αρχές του 2019 θα γίνει η δημοπράτηση της παράκαμψης των Λαγκαδίων.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο ΓΓ του Υπουργείου Υποδομών Γ.Δέδες.

Ο κ.Δέδες τόνισε αρχικά πως το θέμα των αυτοκινητοδρόμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει κλείσει και χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας στη συνέχεια εν είδει απολογισμού μίλησε για τους αυτοκινητοδρόμους και για το πώς τους προχώρησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και την πορεία όλων των οδικών και λοιπών έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια μίλησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε ολόκληρη την συνεδρία έτσι όπως μεταδόθηκε live

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τις πρωινές συνεδρίες της δεύτερης μέρας του 10ου αναπτυξιακού συνεδρίου στην Τρίπολη

Συνεδρία για ψηφιακά δίκτυα, υποδομές, μεταφορές

Συνεδρίες δεύτερης μέρας αναπτυξιακού συνεδρίου

Προηγούμενο άρθροΚάλεσμα Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών ΠΑΜΕ στις συγκεντρώσεις στις 3 Μαρτίου
Επόμενο άρθροΣτο 3ο Καταστατικό συνέδριο αντιπροσώπων ΠΟΕΣ η Ένωση Στρατιωτικών Αρκαδίας (ph)