Ανοιχτή συνάντηση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην Τρίπολη – Αναγκαία η συμμετοχή των πολιτών (vid, ph)

Το “brand name” “Αρκαδία” πρέπει να αφορά όλη τη χώρα

Η συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων σημαντική αφού όλη η καθημερινότητά μας είναι πολιτισμός



Χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους

Ανοιχτή συνάντηση διαβούλευσης με θέμα «Πολιτιστική Δικτύωση και εθελοντισμός» στα πλαίσια της υποψηφιότητας της Τρίπολης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Στην διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από διάφορους χώρους και δραστηριότητες και όχι μόνο από τον χώρο του Πολιτισμού, μίλησαν μεταξύ άλλων ο συντονιστής της Τρίπολης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Μανωλόπουλος και ο Ηλίας Αντωνίου αρμόδιος για θέματα χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρών στην συνάντηση και ο Δήμαρχος Τρίπολης  Δημήτρης Παυλής , Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης με συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας.
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο θεσμός είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στο θέμα της συμμετοχής της «κοινωνίας των πολιτών» και τόνισε πως «αυτό που ζητάνε στην Ευρώπη είναι η συμμετοχή μονάδων, ατόμων, πολιτών που μέσα από τη δική τους συμμετοχή θα δώσουν το πολιτιστικό στίγμα της πόλης και αυτό που θα φανεί να είναι αυθεντικό».
Ενημέρωσε πως στα τέλη του μήνα θα κατατεθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας, σημείο κομβικό αφού και μετά από αυτό, όπως είπε θα «ελευθερωθούμε από τα τεχνικά και θα προχωρήσουμε σε διάφορες εκδηλώσεις ώστε η υποψηφιότητα να πάρει άλλη μορφή και δυναμική και η πόλη θα μιλά για κάτι χειροπιαστό, αφού μέχρι τώρα ξέραμε ότι κάποιοι ετοιμάζουν ένα φάκελο».
Επεσήμανε πως στον 20ο αιώνα η πόλη της Τρίπολης «κακοποιήθηκε» όσον αφορά την εκμετάλλευση της αστικής της γης αλλά έχει γίνει πλέον συνείδηση πως πρέπει να πάμε σε μία άλλη βιώσιμη ανάπτυξη και να φτιάξουμε μία πόλη διαφορετική.
Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε πως ο εθελοντισμός και η δικτύωση αποτελούν σημαντικό στοιχείο όχι μόνο λόγω της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και λόγω της ίδιας της οπτικής που δίνει η οργανωτική επιτροπή στην διεκδίκηση του θεσμού.
Επίσης αναφέρθηκε με αρκετά παραδείγματα στο όνομα «Αρκαδία» και στον Αρκαδισμό που συνδέεται με την ευδαιμονία και την αρμονική συμβίωση με τη φύση αλλά και με ιδέες, όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία.
Υποστήριξε δε πως «Η Αρκαδία θα πρέπει να αποτελέσει ένα «brand name» που θα ενδιαφέρει όλη την Ελλάδα και δήλωσε πως η υποψηφιότητα της Τρίπολης από πλευράς καλλιτεχνικού περιεχομένου θα στηριχθεί από εγχώριους καλλιτεχνικούς θεσμούς, όπως ορχήστρες, σύνολα δημόσια και ιδιωτικά που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να στηρίξουν την προσπάθεια.
Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια εκπρόσωποι από πάρα πολλούς φορείς και συλλόγους της πόλης και της Αρκαδίας γιατί όλη μας η καθημερινότητα είναι «πολιτισμός».
Διευκρίνισε δε πως για να υπάρξει χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο και διαφανές θεσμικό πλαίσιο. Διαφορετικά δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα.
Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση και βίντεο με αποσπάσματα από τις ομιλίες.
Ε.Τ.

Προηγούμενο άρθροΕπιτυχημένη η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας
Επόμενο άρθροΑπόσυρση της διάταξης που χειραγωγεί τις Περιφέρειες στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων ζήτησε στη βουλή η ΕΝΠΕ