Αντωνία Μπούζα: Ενέργειες τώρα για την καταπολέμηση του περονόσπορου

Η αγροτική μας οικονομία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στέκεται όρθια η πατρίδα μας, καλύπτοντας  βιοποριστικές ανάγκες της κοινωνίας  και φέρνοντας έσοδα, μέσω  της τυποποίησης των προϊόντων  και των εξαγωγών .

Επόμενο είναι λοιπόν η αγροτική περιφέρεια της Χώρας μας , τα χωριά μας και γενικά η ύπαιθρος,  να αποτελούν το βασικό ιστό, την καρδιά της οικονομίας μας και καίριο στοιχείο της ταυτότητάς μας.



Η  Πελοπόννησος  όλοι γνωρίζουμε , πως είναι ο κατεξοχήν  τόπος  όπου ευδοκιμούν πολλές , σημαντικές και ιδιαίτερες αγροτικές καλλιέργειες που δίνουν πλούτο και θέσεις εργασίας στους Πελοποννησίους. Δυστυχώς  την περίοδο της Περιφερειακής θητείας του κ.Νίκα , ο τόπος μας, βρίσκεται μπροστά σε μία πρωτοφανή  υστέρηση στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, κυρίως σε ότι αφορά τη συνεργατική δράση , τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως της στήριξης του αγροτικού κόσμου της Πελοποννήσου μέσω πρωτοβουλιών, που μπορούν να ανακουφίσουν τον αγροτικό κόσμο .

Ξοδεύεται συνεχώς  χρόνος  και χρήμα  σε ανούσιες δράσεις, κυρίως αυτοπροβολής των  αιρετών της Περιφερειακής Αρχής , ουδόλως αγγίζονται τα πραγματικά προβλήματα ,ενώ  είναι πρωτοφανής η αδιαφορία  για εφικτές λύσεις και ουσιαστική υποβοήθηση των παραγωγών.

Η κλιματική αλλαγή, οι συχνές βροχοπτώσεις – χαλαζοπτώσεις και η υψηλή υγρασία έχει επηρεάσει κυρίως με τη μυκητολογική ασθένεια του «περονόσπορου», τις σταφίδες  και γενικά  τα αμπέλια, τόσο τις επιτραπέζιες , όσο και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιού.

Είναι γνωστό πως υπό κατάλληλες συνθήκες, ο περονόσπορος μπορεί να εξαπλωθεί με ταχύτατο ρυθμό και να επιφέρει σημαντική ζημιά στη βλάστηση και στην καρποφορία του αμπελιού, ακόμη μέχρι και ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής.

Για να αποφευχθεί αυτό  το ενδεχόμενο, επιβάλλεται η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να μην κοιτά άπραγη, να  αρκείται σε διαπιστώσεις ή να περιορίζεται μόνο σε ημερίδες κλπ , αλλά να παρεμβαίνει άμεσα και ουσιαστικά προς υποβοήθηση των  παραγωγών , αφού ως γνωστόν ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτήν τη ζημιά.

Αν συνυπολογιστεί και η οικονομική ζημία των παραγωγών, από την πολιτική απόφαση για ΜΗ απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία  της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε μείωση των εξαγωγών κορινθιακής σταφίδας κατά -11% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022, τότε οι εξελίξεις φαντάζουν δυσοίωνες.

Η καταπολέμηση της ασθένειας του περονόσπορου, που ενέσκηψε στην παραγωγή και  έχει επηρεάσει τη Μεσσηνία αλλά και άλλες περιοχές, απαιτεί την έγκαιρη, προληπτική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, η προμήθεια των οποίων,  λόγω της μεγάλης ακρίβειας και συχνότητας της χρήσης τους,  δυσκολεύει τους παραγωγούς.

Απαιτούνται λοιπόν από την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, άμεσες ενέργειες στήριξης των παραγωγών, ώστε να προληφθεί η καταστροφή .

Προτείνεται λοιπόν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ( 3-4 ημέρες)  να γίνει καταγραφή των ζημιών και να διατεθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ΑΜΕΣΑ,  χρηματικό κονδύλι για την αγορά των εγκεκριμένων οικολογικών σκευασμάτων , τα οποία θα λάβουν οι πληγέντες, ώστε να διασωθεί η παραγωγή σταφίδας και επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιού.

Ενέργειες λοιπόν, όχι αύριο, αλλά σήμερα!!!

 

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

 

Προηγούμενο άρθροΠολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη με ομιλητή τον Ν.Βούτση (vid,ph)
Επόμενο άρθροΑ. Σπυρόπουλος στη ΔΡΤ: “Ο κόσμος θα ξαναψηφίσει ΝΔ γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από σταθερή Κυβέρνηση” (ήχος)