Απαντήσεις για το Παναρκαδικό νοσοκομείο | Όλα όσα είπε ο διοικητής Πέτρος Τομάρας στη ΔΡΤ (ήχος)

Ο διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου κ. Πέτρος Τομάρας φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, όπου και παραχώρησε μια συνέντευξη εφ΄ολης της ύλης στον δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο.

Αρχικά ο κ.Τομάρας μίλησε για την πορεία του Παναρκαδικού Νοσοκομείου όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχει καταφέρει να κερδίσει δικαίως την εμπιστοσύνη των Αρκάδων και όχι μόνο. «Έχουμε δουλέψει πολύ, για να καταφέρουμε, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και προσπαθούμε διαρκώς, να βελτιωνόμαστε», ανέφερε μεταξύ άλλων.



Παρά την μεγάλη άνοδο που σημειώνουν τα περιστατικά, που δέχεται καθημερινά το νοσοκομείο (αύξηση 47% σε σχέση με το 2010) διοίκηση και προσωπικό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να καλυφθούν οι παραλείψεις και τα λάθη, που όπως τόνισε ο διοικητής είναι αδύνατον να μην υπάρχουν σε ένα νοσοκομείο που δέχεται 100.000 περιστατικά τον χρόνο. «Στο νοσοκομείο δουλεύουν 740 άνθρωποι και πρέπει να τους δείχνουμε σεβασμό. Θα πρέπει λοιπόν, να είναι πιο προσεκτικοί όσοι νομίζουν πως θα κάνουν αντιπολίτευση με το νοσοκομείο», δήλωσε ο κ.Τομάρας, σχολιάζοντας τα όσα βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.

«Συντηρήσαμε το ογκολογικό τμήμα και θα το αναπτύξουμε περαιτέρω»

Την κατάσταση που επικρατούσε στο ογκολογικό τμήμα, όταν ανέλαβε ο ίδιος διοικητής, αλλά και τις προσπάθειες, που γίνονται για την αναβάθμιση του, σχολίασε ο κ.Τομαράς, δηλώνοντας: «Δεν επιλέξαμε, να σταματήσουμε την λειτουργία του ογκολογικού, μιας που όταν ανέλαβα εγώ, χάσαμε έναν ογκολόγο. Αντί λοιπόν να κλείσουμε το τμήμα, εμείς το συντηρήσαμε και πήραμε νέο μόνιμο γιατρό. Είμαι μάλιστα στην ευχάριστη θέση να σας πω, πως μετά από δωρεά της οικογένειας Καπόγιαννη, θα βελτιώσουμε τον χώρο, για να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες”.

«Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, για να βρεθεί και άλλος αναισθησιολόγος – Δεν είναι επικίνδυνη η κατάσταση στο Παναρκαδικό νοσοκομείο!»

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα έχουν γραφτει το τελευταίο διάστημα , που κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Παναρκαδικο Νοσοκομείο, λόγω της ύπαρξης ενός και μόνο αναισθισιολόγου ο κ.Τομάρας, δήλωσε: «Όταν ήρθα εγώ στο νοσοκομείο είχαμε αρχικά τρεις αναισθισιολόγους και στη συνέχεια έγιναν τέσσερις. Η μια γιατρος διορίστηκε σε άλλη θέση και έφυγε και οι δυο άλλοι γιατροί ασθένησαν. Εμείς όμως λάβαμε όλα τα μέτρα, για να είναι ασφαλές το νοσοκομείο. Παρακαλέσαμε τον υπάρχοντα γιατρό, να είναι σε ετοιμότητα. Παράλληλα αναισθησιολογος που υπηρετεί στην ΜΕΘ, μπορεί να καλύψει κάποιον επείγον περιστατικό, σε περίπτωση που συμβεί κάτι, όταν δεν εφημερεύει ο κανονικός αναισθησιολόγος. Επιπλέον καλέσαμε για βοήθεια μέσω της ΥΠΕ και παίρναμε αναισθησιολόγους, όποτε μπορούσαμε από τα γύρω νοσοκομεία, για να καλύπτουμε τις ανάγκες», ενώ συμπλήρωσε: «Πήραμε τις λίστες με τους αναισθησιολόγους, γιατί δεν υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα και προσπαθήσαμε να τους προσελκύσουμε να έρθουν εδώ αλλά δεν τα καταφέραμε.Κάνω έκκληση σε όποιον αναισθησιολόγο μας ακούει να κάνει αίτηση και να έρθει στο νοσοκομείο μας».

«Η αναβάθμιση της γυναικολογικής έχει δημιουργήσει περισσότερες υποχρεώσεις στην παιδιατρική»

Ο διοικητής του νοσοκομείου σχολίασε και τις καταγγελίες για έλλειψει παιδιάτρου το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομειο και το γεγονός, πως γυναίκα αναγκάστηκε να καλέσει ιδιώτη γιατρό, για να εξεταστεί το νεογέννητο παιδί της. «Με τους παιδιάτρους έχουμε πρόβλημα. Έχουμε πλέον δυο παιδιάτρους, που δεν μπορούν, να καλύψουν όλα τα κενά. Καλύπτεται περίπου ο μισός μήνας. Η γυναικολογική κλινική σχεδόν δεν λειτουργούσε και τώρα έχει αναβαθμιστεί. Έχουμε τέσσερις μόνιμους γιατρούς και την εμπιστεύονται οι γυναίκες από την Αρκαδία αλλά και τους άλλους νομούς . Αυτή η αναβάθμιση δημιουργεί περισσότερες υποχρεώσεις και στην παιδιατρική», δήλωσε ο κ.Τομάρας, ενώ συμπλήρωσε: Έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιατρικό σύλλογο, προκειμένου να μας κάνουν μια λίστα με όσους ιδιώτες γιατρούς θέλουν εθελοντικά να βοηθήσουν, ενώ έχουμε προκηρύξει και θέση και για παιδίατρο. Θα προτιμήσουμε όμως μέχρι να λυθεί το θέμα να καλούνται και ιδιώτες. Δεν θα αφήσουμε να κινδυνεύσουν τα παιδιά, αφού έχουμε ξεμείνει από παιδίατρο»

«Έχουμε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο»

Το θέμα της ανταπόκρισης ή μη του Υπουργείου στα αιτήματα του νοσοκομείου τέθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής με τον διοικητή να απαντά: «Αν και προέρχομαι από άλλο πολιτικό χώρο, το μήνυμα είναι, πως πρέπει να συνεργαζόμαστε. Η χώρα έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει από στείρες αντιπαραθέσεις. Πρέπει να υπάρχει ορθολογισμός. Με το ότι με έφεραν εμένα στην Τρίπολη, απέδειξαν αυτό ακριβώς το πράγμα. Έχουμε άριστη συνεργασία. Όταν τους πάμε στο Υπουργείο αιτήματα αιτιολογημένα, τότε τα δέχονται. Το καλύτερο παράδειγμα για εμάς είναι ο νέος οργανισμός, που προβλέπει πολλές κλίνες (420) ,ένα διαχρονικό αίτημα που ευοδώθηκε».

«Πήραμε πράσινο φως για το ακτινοθεραπευτικό»

Για τη δημιουργία ενός τμήματος, που θα ανακουφίσει πολλούς ασθενής, μίλησε στη ΔΡΤ ο κ..Τομάρας. «Ξεκινάμε να υλοποιήσουμε το ακτινοθεραπευτικό. Στηρίξαμε την ογκολογία αλλά η αντιμετώπιση του καρκίνου, θέλει και ακτινοβολίες Πήραμε την έγκριση σκοπιμότητας από την ΥΠΕ, για να διατίθεται εδώ στο Παναρκαδικό αυτή η υπηρεσία. Αυτό θα γίνει στην Τρίπολη. Το πετύχαμε.Έχουμε πάει στο Υπουργείο και περιμένουμε, να πάρουμε και από εκεί άδεια σκοπιμότητας και θα προχωρήσουμε με την χρηματοδότηση και το προσωπικό. Η επένδυση είναι πολύ μεγάλη της τάξεως των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να μην ταλαιπωρούμε άλλο αυτούς τους ανθρώπους, που πάσχουν από καρκίνο, στέλνοντας τους στην Αθήνα. Πρέπει οι πολίτες της Πελοποννήσου, να εξυπηρετούνται στην Τρίπολη», δήλωσε.

«Μόλις μεταφερθούν σε άλλες δομές τα βαριά περιστατικά του ψυχιατρείου, θα δοθεί το κτίριο προς χρήση στο Πανεπιστήμιο»

Για την λειτουργία σχολής νοσηλευτικης στις δομές του παλιού ψυχιατρείου στην Τρίπολη μίλησε ο διοικητής του νοσοκομείου , αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είχα έρθει σε επαφή με τον Πρύτανη, συζητήσαμε τις σκέψεις που είχαμε, κάναμε τις αναγκαίες κινήσεις και έτσι ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, πως όταν κλείσει ο χώρος του παλιού ψυχιατρείου, θα δοθεί στο Πανεπιστήμιο. Όταν το Πανεπιστήμιο πάρει όλους αυτούς τους χώρους, θα αναβαθμιστεί και παράλληλα το νοσοκομείο θα βγει κερδισμένο. Είναι ότι καλύτερο για την προοπτική ανάπτυξης του νομού μας», ενώ για τα βαριά περιστατικά που φιλοξενούνται στις παλιές εγκαταστάσεις τόνισε: «Το 20 τοις εκατό των περιστατικών είναι βαριά. ‘Εχουμε ενεργοποιήσει όλες τις υπηρεσίες τις 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου και έχουμε βρει δομές που μπορούν να φιλοξενήσου αυτούς τους ασθενείς. Όταν μεταφερθούν το κτίριο θα αξιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο».

«Συνεχίζουμε με εργολάβο στο κομμάτι της καθαριότητας»

Κλείνοντας ο διοικητής μίλησε για το θέμα της καθαριότητας, ξεκαθαρίζοντας, πως το νοσοκομείο παραμένει στο καθεστώς των εργολαβιών, καθώς μετά από την αντίδραση της εταιρείας – που είχε αναλάβει το κομμάτι αυτό – και σχετική δικαστική απόφαση, ακυρώθηκε η διαδικασία του ΑΣΕΠ. «Έγινε ότι ήταν να γίνει. Η κυβέρνηση πήρε μια δίκαιη απόφαση. Το σύστημα με τους εργολάβους βρώμισε. Πλέον η κυβέρνηση θέλει να είναι με ΑΣΕΠ. Στην δική μας περίπτωση, υπήρξε αντίδραση από την εταιρεία, που είχαμε για τον καθαρισμό. Ακυρώθηκε με δικαστική απόφαση η διαδικασία με το ΑΣΕΠ και παραμένουμε με εργολάβο. Είναι τώρα στον αέρα διαγωνισμός. Πάλι με εταιρεία θα είμαστε. Προς το παρών λόγω της απόφασης του δικαστηρίου δεν θα μπορέσουμε να πάμε πάλι σε ΑΣΕΠ», δήλωσε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Προηγούμενο άρθροΑντάμωμα στο Θεόκτιστο με πολύ κέφι χορό και τραγούδι! (ph, vid)
Επόμενο άρθροΑλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες