Απόφαση για έναρξη διαδικασίας λύσης της ΚΕΔΗΤ – Όλες οι τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο (vid)

Το μέλλον της ΚΕΔΗΤ ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το Πνευματικό Κέντρο, το απόγευμα της Δευτέρας (11/10/2021).

Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν παρόντες και παρούσες στην αίθουσα, ενώ κάποιοι άλλοι συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.



Η συνεδρίαση ήταν για πρώτη φορά μεικτή.

Το «παρών» έδωσαν στη συνεδρίαση και εργαζόμενοι από τις δομές της ΚΕΔΗΤ.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης στην αρχική του τοποθέτηση είπε: «Το θέμα έχει απασχολήσει δεκάδες φορές το Δημοτικό Συμβούλιο. Για πολλά χρόνια, ουσιαστικά η ΚΕΔΗΤ δεν υπάρχει. Από το 2013 δεν έχει προϋπολογισμούς και το 2016 δεν έχει ισολογισμούς. Παρέχει σημαντικές υπηρεσίες και λειτουργεί χωρίς κανένα απαιτούμενο κριτήριο. Δεν μπορεί να αγοράσει αύριο 100 κιλά ψωμί, δεν μπορεί να κάνει καμία δαπάνη, επειδή δεν έχει προϋπολογισμό. Επίσης, από πολλά χρόνια έχει μεγάλα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς τους υπαλλήλους και προς ιδιώτες προμηθευτές, ενώ υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια ταλανίστηκε από ένα σκάνδαλο υπεξαίρεσης, κάποιοι τιμωρήθηκαν, μένει εκκρεμότητα να διεκδικηθούν τα χρήματα που έκρινε το δικαστήριο ότι υπεξαιρέθηκαν.

Αυτή τη στιγμή η διοίκηση προτείνει ως μοναδική λύση για να μπορεί η Επιχείρηση να λειτουργεί είναι η λύση της ΚΕΔΗΤ. Σύμφωνα με γνωμάτευση δικηγόρων αυτό είναι υποχρεωτικό, διότι επιχειρήσεις λύονται υποχρεωτικώς αν είναι ζημιογόνες για τρεις χρήσεις. Είναι πάνω από 7-8 συνεχόμενες χρήσεις ζημιογόνα.

Υπάρχει η υποχρέωση εκ του νόμου ότι πρέπει να λυθεί.

Το δεύτερο αφορά το προσωπικό. Ο νόμος είναι σαφής και αναφέρει ότι το προσωπικό με σχέση εργασία ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, μεταφέρεται στον αντίστοιχο φορέα με την ίδια σχέση εργασίας, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η λύση εξασφαλίζεται το προσωπικό.

Υπάρχουν τρεις διοικητικοί, 14 από το Βοήθεια στο Σπίτι που θα μεταφερθούν βάσει νόμου στον Δήμο και 16 στους παιδικούς σταθμούς. Ένα σύνολο 33 εργαζομένων, εκ των οποίων οι 14 θα πάνε στον Δήμο.

Η μοναδική λύση που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Ως διοίκηση του Δήμου εισηγούμεθα τη λύση της ΚΕΔΗΤ, αναλάβει ο Δήμος την εξόφληση των χρεών με ρυθμίσεις και επιχορηγήσεις, μεταφέρονται όλοι οι εργαζόμενοι με την ιδιά σχέση εργασίας στον δήμο και κανείς δεν κινδυνεύει να χάσει την εργασία του. Με αυτό τον τρόπο σταματά η αβεβαιότητα των εργαζομένων και θα πληρώνονται στο τέλος κάθε μήνα. Είναι μια σύννομη λύση.

Παράλληλα, ο Δήμος θα διεκδικήσει με τους δικηγόρους τα χρήματα που έχουν αποδειχθεί πως υπεξαιρέθηκαν.

Αν αποφασίσουμε τη λύση της επιχείρησης, σε επόμενο συμβούλιο θα οριστούν ορκωτοί λογιστές που θα ξεσκονίσουν την ΚΕΔΗΤ από το 2011 ως τώρα.»

Ο Γιάννης Σμυρνώτης τόνισε: «Ερχόμαστε μετά από 6-7 χρόνια και δύο χρόνια από τη νέα θητεία. Γνωρίζετε ότι αυτή η ιστορία ταλανίζει τον Δήμο. Αφού δύο χρόνια ψάχναμε να βρούμε τι θα κάνουμε, ερχόμαστε να λύσουμε την επιχείρησης. Θα μπορούσα να συναινέσω αλλά ειπώθηκαν από τον κ. Τζιούμη κάποιες ανακρίβειες. Οι τρεις αρνητικές χρήσεις αφορά τις ανώνυμες εταιρίες.

Το προσωπικό μεταφέρεται μεν στον αντίστοιχο φορέα, αλλά με την ίδια σχέση εργασίας σημαίνει και η υπάρχει η περίπτωση της Δράμας, ότι αν συνεχίσει η δομή, συνεχίζει και το προσωπικό, αλλιώς αν κλείσει η δομή, το προσωπικό πάει σπίτι του.

Δεν έχω πειστεί ακόμα πλέον ότι δεν μπορούσαμε να τη χρηματοδοτήσουμε την επιχείρηση και να συνεχίσει να λειτουργεί. Είναι ένα ιδιαίτερο εργαλείο του Δήμου Τρίπολης. Έχει περιουσιακά στοιχεία. Τι θα γίνει με αυτά; Αν διαβάσετε τη νομοθεσία, μπαίνουν πολλά και σοβαρά νομικά θέματα.

Στην Πεύκη έκαναν 7 χρόνια να λύσουν μια επιχείρηση.

Πως θα διεκδικήσουμε το προϊόν της υπεξαίρεσης;

Η αποκεντρωμένη έχει ευθύνη και θα έπρεπε να έχει βάλει από μόνη της ορκωτούς λογιστές στην ΚΕΔΗΤ.

Γιατί να κόψουμε έναν βραχίονα του δήμου όταν το έλλειμα δεν είναι δυσθεώρητο;

Το μεγαλύτερο έλλειμμα δημιουργήθηκε την τελευταία διετία, αλλά δεν θέλω να σταθώ εκεί.

Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει. Κανένας δεν διασφαλίζει το ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου το προσωπικό αν δεν υπάρξει έντονη παρέμβαση ώστε οι δομές σαν φέρουν έσοδα.

Συνεπώς δεν ξέρω τι θα εξυπηρετήσει αυτή η ιστορία και καλό είναι να το ξαναδούμε.

Να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση για το σκοπό που ιδρύθηκε.

Υπάρχει κι ένα πόρισμα για πειθαρχικές ευθύνες. Έχουν αποδοθεί;»

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «η πρόβλεψη για τις τρεις αρνητικές χρήσεις εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το 3852 Νόμο. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Αν μείνουν στην ΚΕΔΗΤ και σταματήσουν οι δομές, δεν θα χαθούν οι εργαζόμενοι τις θέσεις τους;

Αυτή η αμφιβολία που προσπαθεί να περάσει ο κ. Σμυρνιώτης, δεν ισχύει. Όλοι οι εργαζόμενοι θα έρθουν στον Δήμο με την ίδια σχέση εργασίας. Ο Δήμος παρέχει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια από την ΚΕΔΗΤ.

Εμείς από τα 2019 θέσαμε το θέμα. Για μια απόφαση χρειάζονται 21 ψήφοι και η δημοτική αρχή δεν έχει 21 συμβούλους. Εσείς κύριε Σμυρνιώτη κωλυσιεργήσατε. Βάλαμε λογιστή που ζητήσατε και ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη. Εγώ βρήκα λογιστή και πλέον έχουμε κάτι στα χέρια μας.

Το έλλειμμά όσο δεν κλείσουμε την επιχείρησης θα αυξάνει διότι υπάρχουν προσαυξήσεις και μισθοδοσίες που δεν μπορούν να πληρωθούν.»

Ο Νίκος Τσιαμούλος τόνισε: «Αυτοί οι άνθρωποι που είναι εδώ είναι απλήρωτοι. Σας ευχαριστούμε που εργάζεστε απλήρωτοι. Εμείς εδώ σας πληρώνουμε διότι το οφείλουμε, σας το χρωστούμε. Εγώ αν δεν πληρώνουν δεν θα δούλευα. Κρατάτε Θερμοπύλες.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμαρχος καθυστέρησε για να το φέρει στο γκρεμό.

Επειδή είμαι λογιστής, το Σεπτέμβριο 2019 μια από τις πρώτες επαφές μου είπες Δήμαρχε ότι θα κλείσουμε την ΚΕΔΗΤ διότι μπαίνει μέσα.

Εγώ θα πάλευα να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια. Πως θα την κλείσουμε όταν δεν ξέρουμε όλα τα δεδομένα;

Μας έλεγες δεν μπορούμε να βάλουμε λογιστή, επειδή τις τελευταίες δύο χρονιές το έλλειμμα είναι δικό του. Τον τρόπο για να πληρωθεί ο λογιστής τον βρήκαμε όλοι μαζί. Τον λογιστή τον βρήκατε εσείς.

Γιατί δεν επιχορηγήσει ο Δήμος; Δεν θα ήταν απλήρωτοι ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι προμηθευτές, αν επιχορηγούσε ο Δήμος.

Κύριε Δήμαρχε, πουθενά δεν λέγατε προεκλογικά ότι θα κλείσετε την ΚΕΔΗΤ.

Λύση σημαίνει και εκκαθάριση. Οι εκκαθαριστές θα βγάλουν αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση στην πενταετία.

Αν έρθει κάποιος από άλλο δήμο περισσότερα ένσημα, σας έχουν πει ότι θα πάτε σπίτι σας;

Γιατί δεν πάμε να κάνουμε μια γενναία ρύθμιση; Να ζητήσουμε ρύθμιση από τον Υπουργό με απαλλαγή προσαυξήσεων.

Έχουμε μείωση εσόδων αλλά δεν έχουμε και επιχορήγηση. Τα παιδιά με τον ανταγωνισμό μειώνονται.

Δεν μιλήσατε για τα ΚΔΑΠ. Που θα πάνε τα σπήλαια;

Μπορεί να μην έχουμε ποινικές ευθύνες, αλλά έχουμε αστικές ευθύνες και να το θυμάστε αυτό.

Εσείς διοικήστε, εσείς είστε ο Δήμαρχος, αποφασίστε το. Όποτε σας συμφέρει θέλετε αυξημένη πλειοψηφία και όποτε δεν σας συμφέρει δεν τη θέλετε.

Γιατί το αφήσατε δύο χρόνια και εκτινάχθηκε το χρέος κατά 300.000 ευρώ;

Η εκκαθάριση θα βγάλει υπόλειμμα και θα κληθεί να το πληρώσει ο Δήμος.

Δεν με έχετε πείσει με την εισήγηση. Δεν με βρίσκει σύμφωνο διότι δεν εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.»

Ο Δήμαρχος απάντησε στον κ. Τσιαμούλο: «Ρεσιτάλ ανακριβειών. Προχθές βγήκε η απόφαση για τα δια ζωσης συμβούλια. Διάβασε το νόμο για τις ποινικές ευθύνες των δημοτικών συμβούλων. Πριν πέντε μήνες ψηφίστηκε συγκεκριμένος νόμος. Ενημερώσουμε για τα τρέχοντα. Δεν υπάρχει ποινικές και αστικές ευθύνες για κανέναν. Ποινικές ευθύνες όταν πρέπει να λύσεις μια επιχείρηση και δεν το κάνεις, υπάρχουν;

Από πού προκύπτει ότι κινδυνεύουν οι θέσεις; Από πουθενά.

Οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου πάνε ως ορισμένου χρόνου στον Δήμο, στην αντίστοιχη δομή. Αν νομίζουν κάποιοι ότι είναι πιο εξασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι στην ΚΕΔΗΤ, από ότι στον Δήμο, να το πουν.

Η πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν να ορίσουμε λογιστή τον Ιανουάριο του 2020, το κάναμε και ακυρώθηκε.

Βρήκαμε λογιστή που αφιλοκερδώς έκανε τη δουλειά του.

Δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση από τη δημοτική αρχή.

Πως θα επιχορηγήσουμε την ΚΕΔΗΤ; Η τελευταία επιχορήγηση του κ. Σμυρνιώτη ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν υπάρχει η δυνατότητα επιχορήγηση, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος. Η επιχείρηση επιχορηγείται για τις δραστηριότητες τους και όχι για χρέη.

Ο Δήμος δεν μπορεί να επιχορηγήσει, λύνει την επιχείρηση και αναλαμβάνει τα χρέη και οι εργαζόμενοι πληρώνονται από τον Δήμο.»

Ο Κώστας Κατσαφάνας είπε ότι «δεν συμφωνώ να ξεκινάμε τη διαδικασία για το τι έγινε πριν δέκα χρόνια. Εμένα με ενδιαφέρει η εξασφάλιση των θέσεων. Αυτή τη λύση πρέπει να βρούμε. Δεν άκουσα πρόταση για το πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να φτάσουμε στη λύση της επιχείρησης.»

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή για μια επιχείρηση με ομήρους τους εργαζομένους. Η κουβέντα δεν είναι στο επίπεδο που άξιζε το θέμα. Είναι χρήσιμη για τον Δήμο; Θεωρητικά είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Δεν ξέρω αν εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να πάψει να είναι ζημιογόνα. Να έρθουν όλα τα οικονομικά δεδομένα και θα συνηγορήσω θετικά στην πρόταση λύσης. Θα στηρίξω μια απόφαση όχι με το φόβο της ευθύνης, αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουμε απέναντι σε εκείνους που μας ψήφισαν, ανεξάρτητα από το ρίσκο. Με ενδιαφέρει η επιχείρηση και πάνω απ’ όλα οι εργαζόμενοι».

«Οι σημερινοί εργαζόμενοι της ΚΕΔΗΤ θα έρθουν στον Δήμο. Δεν θα έρθει κανείς από άλλη περιοχή. Μην δημιουργούμε εντυπώσεις» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε: «Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Η κατάσταση έγινε μια αναστρέψιμη όταν σταμάτησαν μετά το 2015 να συντάσσονται προϋπολογισμοί, έπαψαν οι πληρωμές.  Μεγάλο και διαρκές θύμα αυτής της κατάστασης είναι οι εργαζόμενοι που σχεδόν ποτέ δεν πληρώθηκαν κανονικά. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί 8 μήνες. Δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε αυτό. Δεν πρέπει να φύγουμε από εδώ σήμερα πριν αποφασίσουμε ο Δήμος θα δρομολογήσει την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.

Πρότεινα στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΗΤ τη λύση της επιχείρησης και μεταφοράς προσωπικού στον Δήμο. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση στο ΔΣ της ΚΕΔΗΤ. Στις 23/1/2020.

Η δημοτική αρχή μετά από παρασκηνιακέ διαβουλεύσεις με άλλες παρατάξεις απέσυρε το θέμα για να ωριμάσει κι άλλο.

Υπήρξε και δεύτερη ομόφωνη απόφαση στις 29/9/2020 στο ΔΣ της ΚΕΔΗΤ.

Η εταιρεία έπρεπε να κλείσει σήμερα, τι τη θέλουμε μια εταιρεία για ένα έργο που μπορεί να παράξει ο δήμος με την υπηρεσία του. Σήμερα, έπρεπε να συζητάμε τη λύση της εταιρείας και μεταφοράς προσωπικού και η διαδικασία του ελέγχου να γίνει μετά τη λύση της επιχείρησης.

Έλεγχος πρέπει να γίνει και για τα σπήλαια Κάψια.

Έχουμε χρέος όλοι μας να δεσμευτούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει καμία δομή. Εγώ θα ψηφίσω την πρόταση.»

«Από τη στιγμή που οριστούν οι ορκωτοί, αμέσως οι εργαζόμενοι και οι δομές μεταφέρονται στον Δήμο και θα αρχίσουν άμεσα να πληρώνονται από τον Δήμο. Οι ορκωτοί παράλληλα θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση από το 2011 ως και σήμερα και ο έλεγχος θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης ανακοίνωσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει «παρών».

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «για να ζητάμε λύση, υπάρχει πρόβλημα. Απαντώ στον κ. Κατσαφάνα που λέει γιατί συζητάμε τα παλιά. Τα τελευταία δύο χρόνια έχετε κι εσείς τις δικές σας ευθύνες. Πρέπει να γίνει σωστά, να εξασφαλιστούν άπαντες. Εμείς είμαστε «παρών» διότι υπάρχουν πολλά κενά.»

Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είπε: «Μένω έκπληκτος από την έναρξη της συζήτησης, από τους συμμετέχοντες. Εγώ θα περίμενα να έχετε κοντά σας και τους εξιδεικευμένους επιστήμονες, που έχουν εισηγηθεί. Να έχετε τον δικηγόρο και τον λογιστή. Να είναι κοντά σας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ. Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσατε έχετε ρίξει λευκή σημαία, δεν έχετε ασχοληθεί σοβαρά. Είμαι έκπληκτος και από την εισήγηση που άλλα λέει το θέμα και άλλα η εισήγηση. Δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό στα χέρια μας. Καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Ποτέ δεν έχετε μαζί σας υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν το λέω για κακό, το λέω για να διορθωθείτε. Είναι πρόχειρο, έχετε ρίξει λευκή πετσέτα. Για ποιο λόγο μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, δεν κάνατε επιχορήγηση 150.000 ευρώ στην ΚΕΔΗΤ να πληρωθούν οι εργαζόμενοι;»

Ο Δήμαρχος απάντησε στον κ. Παπαδημητρίου: «Αν αποφασίσουμε να δώσουμε 150.000 ευρώ στην ΚΕΔΗΤ, θα γίνει; Μην κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Ακόμα κι αν το αποφασίσουμε ομόφωνα, γιατί την καταστρέψατε την ΚΕΔΗΤ και την καταντήσατε έτσι. Κύριε Παπαδημητρίου, η δική σας παράταξη την καταντήσατε κουρέλι. Εγώ έκανα ισολογισμούς. Το παραμυθάκι σας τελείωσε. Λέτε ψέματα ότι μπορούμε αν βγάλουμε λεφτά να πληρώσουμε τους εργαζόμενους. Σε όλες τις εισηγήσεις υπάρχει υπογραφή υπηρεσιακού παράγοντα. Ο καθένας θα τεθεί μπροστά στις ευθύνες του. Επιχορήγηση δεν μπορούμε να κάνουμε. Και δωρεά να κάνεις, δεν μπορεί να κάνει ούτε αποδοχή της δωρεάς. Επτά χρόνια η ΚΕΔΗΤ δεν έχει επιχορηγηθεί από τον Δήμο.»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ Παναγιώτης Χλέπας είπε: «Το μόνο ερώτημα είναι πως μπορεί να γίνει η χρηματοδότηση. Υπάρχει κάποιος τρόπος που δεν τον ξέρουμε εμείς; Σεβαστές όλες οι απόψεις.»

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΚΕΔΗΤ, κα Αποστολάτου, είπε: «Ποιοι εργαζόμενοι από εσάς είσαστε στη δουλειά σας 9 -10 μήνες και δεν έχουν πληρωθεί; Έναν τρόπο βρείτε να λύσουμε αυτό το πράγμα. Ποιοι πάνε στη δουλειά τους, προσφέρουν εργασίες με παιδιά. Κάνουμε μεγάλη υπομονή, διότι πέσαμε σε δύσκολη εποχή. Το δικό μας πρόβλημα πως μπορείτε να το λύσετε; Ποιοι από εσάς πάτε στη δουλειά σας και δεν πληρώνεστε; Εμείς δεν φταίμε, εσείς δεν φταίτε, κάποιος φταίει όμως.»

«Ο Δήμος να δώσει απευθείας λεφτά στους εργαζόμενους, όχι μέσω της ΚΕΔΗΤ. Να βρει η οικονομική υπηρεσία μια φόρμουλα» είπε ο Βαγγέλης Γούργαρης, στη δευτερολογία του, με τον Δήμαρχο να εξηγεί ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Την έναρξη των διαδικασιών λύσης της ΚΕΔΗΤ αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, σε μεικτή συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας.

Η μοναδική πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν του Δημάρχου για έναρξη της διαδικασίας λύσης της ΚΕΔΗΤ.

Θετικά ψήφισαν οι παρατάξεις Τζιούμη, Κατσαφάνα, Βόσνου και Γούργαρη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Τασιγιαννάκης, Παρασκευόπουλος, Νικήτας, Μπουρτσουκλής, Κοσκινάς, Καμπυλαυκάς, Φαχούρι, Καραλής.

«Παρών» ψήφισαν οι παρατάξεις Σμυρνιώτη (Ψυχογυιός, Κουκάκης, Τρίκολας), Τσιαμούλου (Σταμάτης, Καλασούντα, Τσιαμούλος, Τσαμούλος Ζ.).

Όχι οι Παπαδημητρίου, Καρώνης.

Θετικά ψήφισαν συνολικά 23 σύμβουλοι.

Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή του ΣΕΕΝΠ στο συλλαλητήριο για τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Επόμενο άρθροΝίκη μετά από δύο παρατάσεις οι παίδες του Συλλόγου Δρομέων επί του Αρκαδικού