Αποφάσεις για τα απορρίμματα της Πελ/σου μετά την κατάθεση του ΠΕΣΔΑ

Σάββατο, 2 Απρίλιος 2016 08:51

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου  πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων Υποδομής, υπό το συντονιστή Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, με θέμα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στις Περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σχετικά με το έργο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η Επιτροπή αναμένει την ολοκλήρωση και την κατάθεση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) εντός του επόμενου μήνα, προκειμένου να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.
Αναφορικά με τα  έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο νομό Σερρών και στο νομό Ηλείας αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι των συμβάσεων που αφορούν τον οικονομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό των έργων και να εξασφαλίζεται η τήρηση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Μετά από ουσιαστική συζήτηση και εκτενή ενημέρωση για το συνολικό σχεδιασμό των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, όλοι οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί τόνισαν την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η εκπόνηση των μελετών περιφερειακού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τους αρμόδιους φορείς, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένοι ΠΕΣΔΑ για Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά, Αττική και Στερεά Ελλάδα. Η Διυπουργική Επιτροπή θα συνδράμει στο έργο αυτό με κάθε δυνατό μέσο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κουρουμπλής, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτης, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τσιρώνης,ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Χαρίτσης καθώς και οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων.