Αποκαλυπτήρια Μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού στην Τρίπολη (vid, ph)

Κυριακή, 28 Σεπτέμβριος 2014 12:54

Σε μία ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία Φιλικών στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μοναδικού στην χώρα ίσως και στην Ευρώπη Μνημείου του Προσφυγικού Ελληνισμού. Το Μνημείο κατασκευάστηκε από τον καλλιτέχνη Δ.Κούρο μετά από δωρεά του απόγονου προσφύγων Γιώργου Καραγιάννη, που μεγάλωσε στην περιοχή και κατόπιν συζήτησης που είχε γίνει με τον Πρόεδρο του Συλλόγου της περιοχής Νίκο Τσιαμούλο.

 

Πριν τα αποκαλυπτήρια έγινε ο αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία γύρω από το χώρο του Μνημείου και της Πλατείας και ακολούθησαν οι ομιλίες. Κοινή συνισταμένη στις ομιλίες η προσφορά των προσφύγων στις χώρες που μεταφέρθηκαν όταν εκδιώχθησαν βίαια από την πατρίδα τους,. Επίσης όλοι συνεχάρησαν τον δωρητή κ. Καραγιάννη για την προσφορά του στον τόπο που μεγάλωσε, μία προσφορά μνήμης στους προγόνους του…

 

Να σημειώσουμε πως στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων έγινε και προβολή βίντεο με μαρτυρίες του κ. Μουκάκη και του κ. Καραγιάννη που βίωσαν την προσφυγιά μέσω των οικογένειών τους.

 

Ο κ. Τσιαμούλος να αναφέρουμε πως ζήτησε από το δήμαρχο Τρίπολης να ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας και από την Περιφέρεια να καθιερωθεί η 14η Σεπτεμβρίου ως μέρα απότισης φόρου τιμής στους πρόσφυγες και να γίνεται εκδήλωση στο χώρο του Μνημείου. Ένα μνημείο που θα αποτελεί και τόπο προβληματισμού και γνώσης για τους νεότερους.

 

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο όσα έγιναν στη διάρκεια της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

Ε.Τ.

(Φωτο: Αργύρης Καρδαράς)