Απολογισμός για το έργο του Συνδέσμου Μεθυδρίου κατά την προηγούμενη τριετία

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεθυδρίου Γιάννης Κατσίρης, σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης μίλησε για το έργο του Συνδέσμου την προηγούμενη τριετία και για τα προβλήμα-τα που έχει.
-Ο Σύνδεσμος Μεθυδρίου ιδρύθηκε με το ΦΕΚ  213/1955 και έχει ήδη   κλείσει ½ αιώνα ζωής. 
-Μέχρι την εφαρμογή του Ν.3852/2010, μέλη του Συνδέσμου ήταν οι Δήμοι: Βυτίνας, Κορυθίου, Μαντινείας, Λεβιδίου, Τεγέας & Τρίπολης ενώ μετά την εφαρμογή του οι Δήμοι Τρίπολης και Γορτυνίας.

-Διοικείται  από 5/μελές Διοικητικό Συμβούλιο και η θητεία των μελών του ακολουθεί την θητεία των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων.
-Τροφοδοτεί με νερό εξαιρετικής ποιότητας, τόσο την πόλη της Τρίπολης, όσο και ( 54 ) Τοπικές Κοινότητες κυρίως του Νέου Καλλικρατικού Δήμου Τρίπολης και τις Τοπικές Κοινότητες Νυμφασία – Καμενίτσα της Δ.Ε. Βυτίνας του Δήμου Γορτυνίας.
-Το νερό από το Μαίναλο ( πηγές Μεθυδρίου – Πυργακίου – Μαγουλιάνων ) κατευ-θύνεται  προς την Τρίπολη με φυσική ροή και φτάνει μέχρι το σπίτι μας σε λιγότερο από 24 ώρες.
-Οι ποσότητες νερού ανά 24ώρο είναι κατά μέσο όρο 10.000κ.μ.  [ 13.000,οοκ.μ  – 7.000,οοκ.μ ].
 
ΕΡΓΑ – ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ  ΜΕΘΥΔΡΙΟΥ
 
-Ως νέα διοίκηση του Συνδέσμου κινηθήκαμε πάνω σε τρείς (3) άξονες προτεραιότητας υλοποιώντας τα εξής: 
Α) Επισκευάσαμε και Συντηρήσαμε πηγές και Υδροσυλλογές του Συνδέσμου Μεθυδρίου.
 
Β) Επεκτείναμε το δίκτυο ύδρευσης  σε οικισμούς και Τ.Κ. που μέχρι σήμερα δεν υδρεύο-νταν και έπιναν νερό είτε από πηγάδια, είτε μετέφεραν με βυτία.
 
Γ) Αντικαταστήσαμε αγωγούς του Συνδέσμου από αμίαντο εκπονώντας μελέτες, εντάσσοντας και υλοποιώντας έργα τόσο με ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης,  όσο και με ιδίους πόρους.
 
 
ΕΡΓΑ  ΣΤΙΣ  ΠΗΓΕΣ  ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ 
 
ΠΥΡΓΑΚΙ
Βελτιώσαμε, συντηρήσαμε, και αντιστηρίξαμε την πηγή υδροδότησης  στο Πυργάκι. 
α) Νέο τοιχίο αντιστήριξης σε όλο το μήκος της υδροσυλλογής.
β) Τσιμεντόστρωση οροφής πηγής  σε όλο το μήκος  των 75 μέτρων
γ)  Νέα κουφώματα ( αντικατάσταση πόρτας και παραθύρων για την ασφάλιση της πηγής ) 
δ) Βελτίωση δρόμου πρόσβασης προς την πηγή  
ε) Καθαρισμός υδροσυλλογής.
 
ΜΕΘΥΔΡΙΟ
α) Κατασκευή οικίσκου  για τον έλεγχο της πηγής.
β)  Ηλεκτροδότηση των πηγών για ασφάλεια, φωτισμό, έλεγχο και τοποθέτηση χλωρι-ωτών.
γ) Ολοκλήρωση τοιχίου αντιστήριξης της πηγής από την πλευρά της κοίτης του ποταμού
δ) Βελτίωση του δρόμου πρόσβασης προς τις πηγές με κατασκευή τεχνικού έργου για α-πορροή υδάτων.
ε) Συντήρηση κουφωμάτων πηγής.
στ) Περίφραξη και ασφάλιση των πηγών Μεθυδρίου.
 
ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΩΝ
α) Περίφραξη και ασφάλιση της Γεώτρησης
β) Συντήρηση του αγωγού ύδρευσης Φ 300 που μεταφέρει το νερό προς Βυτίνα – Τρίπολη μέχρι τη θέση «τρίδυμο».
 
Δ.Ε. ΒΥΤΙΝΑΣ.
 
α) Κατασκευή νέας δεξαμενής στο «Καρβούνι» της Τ.Κ. Καμενίτσας
β) Νέο δίκτυο υδροδότησης από τη δεξαμενή  τον οικισμό  «Καρβούνι»
γ) Αλλαγή βανών και επέκταση δικτύου ύδρευσης  στη Τ.Κ. Καμενίτσα
δ) Τοποθέτηση αγωγού Φ160 από την νέα δεξαμενή της Τ.Κ. Βυτίνας προς τον Προφ. Ηλία για υδροδότηση όλου του οικισμού.
ε) Αντικατάσταση αγωγού από αμίαντο 600 περίπου μέτρων από αγωγό Μεθυδρίου προς την δεξαμενή της Τ.Κ. Νυμφασίας.
στ) Επέκταση δικτύου ύδρευσης στη Τ.Κ. Βυτίνας, περιοχή «Κάμπος».
ζ) Περίφραξη μεγάλης πλευράς δεξαμενής Τ.Κ. Νυμφασίας.
η) Παρουσία εργολάβου σε ετήσια βάση για όλες τις βλάβες  αγωγών ύδρευσης του Μεθυδρίου που παρουσιάζονταν στη Δ.Ε. Βυτίνας.
 
Δ.Ε. ΛΕΒΙΔΙΟΥ.
 
α) Αντικατάσταση τμημάτων αγωγού ύδρευσης από αμίαντο 0,5Km από Βλαχέρνα προς Παναγίτσα – Δάρα.
β) Αντικατάσταση τμημάτων αγωγού ύδρευσης από αμίαντο 0,5Km  από Βλαχέρνα προς Χωτούσα – Λίμνη, δίπλα στο τεχνικό έργο του καναλιού αποστράγγισης του κάμπου.
γ) Βελτίωση τμημάτων αγωγού ύδρευσης  προς Ορχομενό – Παλαιόπυργο.
δ) Μετά από αλληλογραφία με το  ΙΓΜΕ και έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραχωρήθηκε στο Σύνδεσμο Μεθυδρίου για χρήση μια υδρευτική γεώτρηση του ΙΓΜΕ στη περιοχή της Λίμνης – Χωτούσας. Η παραχώρηση έγινε  προκειμένου να ενισχύσουμε την ύδρευση της Δ.Ε. Λεβιδίου – κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες –  όπου οι πηγές υδροδότησης Μεθυδρίου – Πυργακίου μειώνονται.
[ Στην πρόταση για το νέο ΕΣΠΑ – ΣΕΣ 2014-2020 περιλαμβάνεται και η διασύνδεση της γεώτρησης με το δίκτυο του Συνδέσμου Μεθυδρίου ]
ε) Παρουσία εργολάβου σε ετήσια βάση για όλες τις βλάβες  αγωγών ύδρευσης του Μεθυδρίου που παρουσιάζονταν στη Δ.Ε. Λεβιδίου.
 
 
Δ.Ε. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
 
α) Αλλαγή τμήματος του αγωγού 0,5Km από «φρεάτιο Καρδαρά»  προς Κάψια – Σημιάδες και Αρτεμίσιο με πολυαιθυλένιο 3ης γενιάς Φ110 και νέο φρεάτιο μέχρι την στροφή του δρόμου προς Σημιάδες. [Βελτιώσαμε την ποσότητα και την ποιότητα της παρεχόμενη ύδρευσης  προς Κάψια – Σημιάδες – Αρτεμίσιο]
β) Στη περιοχή της «Φτέρης» έγινε αλλαγή δικτύου 600 μέτρων προς Αγ. Αθανάσιο.
γ) Επέκταση δικτύου ύδρευσης στη περιοχή «Πλάτσα» προς Αρχαία Μαντινεία, «Γκοτσούλι», Πικέρνι και Αρτεμίσιο μήκους περίπου επτά (7) χιλιομέτρων. Μια σειρά από μικρές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και πάνω από 60 κατοικίες  στη περιοχή πίνουν πλέον καθαρό νερό, ενώ μέχρι σήμερα έπιναν από πηγάδια ή μετέφεραν με βυτία. Υδροδοτήθηκε και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μαντινείας, με πολλαπλά οφέλη, στη κατεύθυνση της  αύξησης της  επισκεψιμότητας και του τουρισμού της Περι-οχής.
δ)Στον αγωγό υδροδότησης της Τ.Κ Λουκά έγινε αντικατάσταση  δυο μεγάλων τμημάτων αγωγού από αμίαντο 1Km, και αποκαταστήσαμε χρόνιες βλάβες στο αγωγό ύδρευσης βελτιώνοντας κατά πολύ την υδροδότηση της Τ.Κ. 
ε) Παρουσία εργολάβου σε ετήσια βάση για όλες τις βλάβες  αγωγών ύδρευσης του Μεθυδρίου που παρουσιάζονταν στη Δ.Ε. Μαντινείας.
 
Δ.Ε. ΚΟΡΥΘΙΟΥ 
 
α)Επισκευή και συντήρηση δεξαμενής Μεθυδρίου στη θέση «Αγ. Μαρίνα», Τ.Κ. Στενού που υδροδοτεί τα χωριά Ζευγολατιό – Νεοχώρι  – Αγ. Βασίλη – Πέλαγος – Στενό – Αγιωργίτικα – Παρθένι – Ελαιοχώρι.
β) Επέκταση δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Ζευγολατιού προς Ζουπάνους προκειμένου να υδροδοτήσουμε κατοικίες αλλά  και βιοτεχνίες της περιοχής. 
γ) Διαμερισματοποίηση ύδρευσης της Τ.Κ. Αγιωργιτίκων προκειμένου να υπάρχει επαρκή ύδρευση για όλο το χωριό.
δ)Ηλεκτροδότηση της κεντρικής δεξαμενής Συνδέσμου  στο Στενό που τροφοδοτεί 8 Τ.Κ. του Δήμου Τρίπολης με μεταφορά δικτύου ηλεκτροδότησης σε υψόμετρο 770 μέτρων. Νέα  ηλεκτρική εγκατάσταση για τοποθέτηση χλωρίωσης για την προστασία της δημόσια υγείας.
ε) Περίφραξη και ασφάλιση της δεξαμενής στη θέση «Αγ. Μαρίνα», Τ.Κ. Στενού.
στ)Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης από αμίαντο προς Στενό – Αγιωργίτικα – Παρθένι – Ελαιοχώρι μήκους 21Km – Φ180, Φ160, Φ110, Φ90, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και ιδίους πό-ρους μελέτης και προϋπολογισμού 1.700.000,00€
ζ) Αλλαγή βανών και αντλιοστασίου προς τις Τ.Κ. Νεοχωρίου  και Ζευγολατιού.
η) Παρουσία εργολάβου σε ετήσια βάση για όλες τις βλάβες  αγωγών ύδρευσης του Μεθυδρίου που παρουσιάζονταν στη Δ.Ε. Κορυθίου.
 
Δ.Ε.ΤΕΓΕΑΣ
 
 α) Ηλεκτροδότηση κεντρικής δεξαμενής Δ.Ε. Τεγέας προκειμένου να τοποθετήσουμε χλωριωτές.
β) Αλλαγή αντλιοστασίου βάνες κ.τ.λ.
γ)  Δεξαμενή Μεθυδρίου στη Τ.Κ. Καμαρίου: αλλαγή υδρομετρητών, βανών προς τις Τ.Κ. Καμάρι, Αλέα, Δεμίρι, Κερασίτσα, Στρίγκου, Γαρέα.
δ) Νέο δίκτυο στη Τ.Κ. Γαρέα από τις πηγές προς το χωριό μήκους περίπου 1,5 χιλιομ.
ε)Τοποθέτηση καλυμμάτων σε φρεάτια του Συνδέσμου σε όλη σχεδόν Δ.Ε. Τεγέας καθώς και κλείσιμο ανενεργών φρεατίων του Συνδέσμου προς τον οικισμό του Αγ. Σώστη που βρίσκονταν μέσα σε ιδιοκτησίες.
στ) Παρουσία εργολάβου σε ετήσια βάση για όλες τις βλάβες  αγωγών ύδρευσης του Με-θυδρίου που παρουσιάζονταν στη Δ.Ε. Τεγέας.
 
Δ.Ε. ΤΡΙΠΟΛΗΣ   
 
α) Νέο δίκτυο 300 περίπου μέτρων από πολυαιθυλένιο προς την δεξαμενή Τ.Κ. Σκοπής από τον κεντρικό αγωγό του Μεθυδρίου που υδρεύει την Τρίπολη απαλλάσσοντας οριστικά την Σκοπή από τον αμίαντο. 
β) Αντικατάσταση αγωγού υδροδότησης 400 περίπου μέτρων  από αμίαντο προς την Τ.Κ. Μερκοβουνίου – που σε συνδυασμό με το προηγούμενο έργο απαλλάξαμε και την Τ.Κ. Μερκοβουνίου οριστικά από τον αμίαντο.
γ) Παραλλαγή δικτύου ύδρευσης προς Τ.Κ. Πελάγους και οικισμό Παρορίου, προκειμένου να μειώσουμε τις βλάβες αλλά και να αυξήσουμε την υδροστατική πίεση του δικτύου φτάνοντας το νερό και στα τελευταία σπίτια του οικισμού Παρορίου. Αλλά ουσιαστικά με την αλλαγή αυτή και την  τοποθέτηση μειωτή πιέσεως απαλλάξαμε την Τ.Κ. Πελάγους από τον αμίαντο.
 
 
Τι σχεδιάσαμε και προετοιμάσαμε για το μέλλον – για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 -2020 για το νέο ΕΣΠΑ  ή για το νέο (Σ.Ε.Σ) -Σύμφωνο  Εταιρικής Σχέσης 
 
-Προβλέπεται η αντικατάσταση παλαιών αγωγών ύδρευσης από αμίαντο, με καινούργιους από ελατό χυτοσίδηρο σε Τοπικές Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Λεβιδίου, Μαντινείας, Κορυθίου, Τρίπολης που υδροδοτούνται από το Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Υδατικών έργων Μεθυδρίου.
-Πρόκειται για το εξωτερικό υδραγωγείο που τροφοδοτεί τις δεξαμένες των Τοπικών Κοινοτήτων: α) Βλαχέρνας, Δάρα Λίμνης, Ορχομενού, Παλαιόπυργου, Παναγίτσας, Χωτούσας της Δ.Ε. Λεβιδίου, β) Αρτεμισίου, Κάψια, Λουκά, Σημιάδων της Δ.Ε. Μα-ντινείας γ) Νεοχωρίου δ) Ζευγολατιού της Δ.Ε. Κορυθίου και δ) Αγ. Βασιλείου, Πελά-γους της Δ.Ε. Τρίπολης, του Δ. Τρίπολης . Το συνολικό μήκος του δικτύου θα είναι 55.000 μέτρα  περίπου και θα κατασκευαστεί από αγωγούς από ελατό χυτοσίδερο, διαμέτρων DN80mm, DN100mm, DN125mm, DN150mm, κλάσης C40 κατά ΕΛΟΤ ΕΝ 545,546.
-Η αίτηση χρηματοδότησης και το Τεχνικό Δελτίο της προτεινόμενης Πράξης κατατέθηκε στις 27-12-2013 στη Ε.Δ.Α της Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τη διαχείριση των έργων ( δημοπράτηση, επίβλεψη ) θα αναλάβει η ΔΕΥΑ Τρίπολης βάση Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συνάψει με το Σύνδεσμο Μεθυδρίου. Η ΔΕΥΑ Τρίπολης διαθέτει και τη διαχειριστική επάρκεια.
-Οι τοπογραφικές & υδραυλικές μελέτες είναι έτοιμες καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης. Η πράξη περιλαμβάνει δύο υποέργα, εκ των οποίων και τα δυο είναι εργολαβίες.
-Το πρώτο υποέργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του δευτερεύοντος δικτύου ύδρευσης του Συνδέσμου των Τ.Κ. Ατεμισίου, Κάψια, Λουκά, Σημιάδες της Δ.Ε. Μαντινείας, Νεοχωρίου Ζευγολατιού της Δ.Ε.Κορυθίου και Αγ. Βασιλείου, Πελάγους της Δ.Ε. Τρίπολης του Δήμου Τρίπολης. 
-Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του δευτερεύοντος δικτύου ύδρευσης του Συνδέσμου των Τ.Κ. Βλαχέρνας, Δάρα, Λίμνης, Ορχομενού, Παλαιόπυργου, Παναγίτσας, Χωτούσας της Δ.Ε. Λεβιδίου του Δήμου Τρίπολης.
-Ο προϋπολογισμός του έργου σύμφωνα με τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης που είναι έτοιμα και έχουν κατατεθεί στη Ε.Δ.Α. της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι 5.580.000,00€ μαζί με το Φ.Π.Α.
 Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεθυδρίου 
   Ιωάννης Δημ. Κατσίρης
 



Προηγούμενο άρθροΜεγάλες οι αντιδράσεις στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο για την αξιολόγηση των εργαζομένων (vid)
Επόμενο άρθροΟ ΕΟΣ Τρίπολης στην εκπομπή “Επιμένουμε Ελλάδα” (vid)