Αποστόλου: Εντός του έτους θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί.

Φωτο αρχείου drt915.gr

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη στήριξη της ελληνικής αμπελουργίας και της οινοποιίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, με την Εθνική Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η αναγκαιότητα του αμπελουργικού σχεδιασμού στη χώρα μας, καθώς και του προσδιορισμού του παραγωγικού μοντέλου, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης διαχρονικά και ανταγωνιστικής αμπελουργίας με την αναβάθμιση και την ανάδειξη της θέσης του ελληνικού οίνου στις διεθνείς αγορές.



Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι εντός του έτους θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, ένα προϊόν που αποτελεί, όπως είπε, την αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών.

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι το υπουργείο στηρίζει και θα στηρίξει έμπρακτα τον αμπελοοινικό τομέα τόσο με το πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων που στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και με τα ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα και τα ειδικά προγράμματα προώθησης οίνου σε τρίτες χώρες που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για τον κλάδο.

Ακόμη, στη συνάντηση συμφωνήθηκε, η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου – με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας του Κτήματος Τατοΐου – προς την κατεύθυνση στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, η οποία θα απευθυνθεί για συνεργασία και στην Περιφέρεια Αττικής.

Σε ότι αφορά τον ειδικό φόρο στο κρασί, ο υπουργός είναι η δεύτερη φορά που επισημαίνει πως θα καταργηθεί. Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό ο Βαγγέλης Αποστόλου είχε δηλώσει στις 26 Μαΐου στη Δράμα, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Οινοποιών Δράμας, «Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το στηρίξουμε. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και τη διαβεβαίωση που έχουμε από το υπουργείο Οικονομικών».

Επιπλέον ο υπουργός αναφερόμενος στις δυνατότητες ενίσχυσης που έχουν οι παραγωγοί που ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια, μεταξύ άλλων σημείωσε:

Εφαρμόζεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, το οποίο έχει σαν στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω:

α) της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού

β) της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και

γ) της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Η οικονομική ενίσχυση για κάποιον που κάνει όλες τις δράσεις (εκρίζωση- επαναφύτευση – βελτίωση τεχνικών διαχείρισης) ξεκινάει από 1.262 € /στρ και φτάνει έως 1.846 € /στρ.

Πέραν των παραπάνω, ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα ή ειδικά προγράμματα προώθησης οίνου σε τρίτες χώρες έρχονται να συμβάλλουν το μέγιστο ως μοχλός ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα.

Παράλληλα με αυτές τις δράσεις προάγεται ο εξαγωγικός προσανατολισμός των ελληνικών οίνων, δημιουργούνται νέες διέξοδοι σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τοπική παραγωγή και η εθνική οικονομία.

Προηγούμενο άρθροΠοιοι εκπαιδευτικοί της Αρκαδίας εξελέγησαν αντιπρόσωποι για τη ΓΣ της ΔΟΕ
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου Μάκη Παπούλια «Πόσο η φόρα ήταν μεγάλη…»