Μπόλαρης από την Μεγ/λη: Ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις των ζημιών από την  θεομηνία (vids, ph)

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016 19:28

Την Μεγαλόπολη επισκέφθηκε, την Πέμπτη 7 Ιουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος ενημερώθηκε από το δήμαρχο της πόλης, Διον. Παπαδόπουλο, για την πορεία της κατάστασης, μετά τις καταστροφές από τη θεομηνία στις 25 Ιουνίου.

Ο κ. Μπόλαρης, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε ότι, αν και παρουσιάστηκε ένα γραφειοκρατικό ζήτημα με τις αποζημιώσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, εντούτοις αυτό το κώλυμα ξεπεράστηκε και οι εκτιμητές έχουν ξεκινήσει από σήμερα την καταγραφή των καταστροφών.Ο κ. υπουργός σημείωσε ότι είναι ήδη ενήμερος από τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, για το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία και τόνισε ότι, τόσο η κυβέρνηση όσο το αρμόδιο υπουργείο και ο ΕΛΓΑ, πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα, ώστε να γίνει σωστά η αποτίμηση των ζημιών και να κινηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

Παράλληλα, ο κ. Μπόλαρης κατέστησε σαφές ότι ακολουθείται μια πιο απλή διαδικασία από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις από χαλάζι και πλημμύρες, συγκριτικά μ’ αυτήν που ακολουθείται για τις περιπτώσεις επίδοσης αποζημιώσεων από πυρκαγιές, θεωρώντας απαραίτητη μια εθνική πολιτική για το νερό, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται, όπως είπε, να μπαίνουμε σε εποχή κλιματικής αλλαγής.

Σε ερώτηση για το αν θα ήταν επιβεβλημένη η ύπαρξη εποπτικού μηχανισμού καταλογισμού ευθυνών σε όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους σχετικά με τον καθαρισμό ποταμών και ρεμάτων, ο κ. υπουργός απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, σημειώνοντας ότι οι πολίτες είναι εκείνοι που αποτελούν το μεγάλο κριτή της αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο κ. Μπόλαρης, ερωτηθείς για το έργο του ταμιευτήρα της λίμνης Τάκα, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανασυγκρότησης, το οποίο περιλαμβάνει εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις αρδευτικών έργων, απαραίτητων για τον πρωτογενή τομέα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, η περιφέρεια θα εγκρίνει τα λεγόμενα «μικρά» έργα, με κονδύλια που ήδη διαθέτει προς διαχείριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ τα «μεγαλύτερα» έργα θα εγκριθούν από το υπουργείο.

Εκείνο που απομένει πλέον, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι να γίνει, είτε στην περιφέρεια, είτε στο υπουργείο, η υποβολή των έργων από την τοπική κοινωνία και αναλόγως του κόστους και του μεγέθους του έργου, θα υπάρξουν οι ανάλογες εγκρίσεις για την υλοποίησή του.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: