Μπουζέτος στη ΔΡΤ: «Το μεγάλο πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες είναι η χωροθέτηση, το Προεδρικό Διάταγμα θα έδινε λύση» (video)

Ο Θάνος Μπουζέτος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, μας υποδέχτηκε στα εντευκτήρια του ΣΑΟΟ και με υπομονή και διάθεση για συζήτηση, δέχτηκε τις ερωτήσεις μας και έδωσε τις απαντήσεις του σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και τα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται, ενώ αναφέρθηκε σε μία σειρά δράσεων το Συλλόγου με πεζοπορικό, πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Ακολουθεί η συνέντευξή του στη Δημοτική Ραδιοφωνία και στον Κώστα Μακαρούνη:




Ο Θάνος Μπουζέτος, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

Για τη διάνοιξη μονοπατιών και την επισκεψιμότητα του Μαινάλου: «Τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια με καθαρισμό, σχεδιασμό και διάνοιξης μονοπατιών, ταυτόχρονα με την σήμανσή τους. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο καθώς μιλάμε για περίπου 450 χιλιόμετρα μονοπατιών. Επίσης, είναι δύσκολο έργο στη συντήρησή του. Ένα τμήμα των μονοπατιών που έχει σχεδιάσει και έχει σηματοδοτήσει ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων είναι το γνωστό, στους περισσότερους, ως MainalonTrail. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα και είναι το πιο τουριστικό μιας και έχει βραβευτεί και από υπηρεσίες του εξωτερικού, συλλόγους, πεζοπόρους κτλ.

Η επισκεψιμότητα στο συγκεκριμένο μονοπάτι είναι τεράστια και βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης. Θεωρώ πως όλος ο όγκος του Μαινάλου είναι εξαιρετικός προς την ήπια τουριστική ανάπτυξη και τα μονοπάτια συμβάλουν σε αυτό. Ο Δήμος Τρίπολης και ο Δήμαρχος, Κώστας Τζιούμης, έχουν συμβάλει στη δημιουργία και στο τύπωμα στις ταμπέλες πληροφόρησης που βρίσκονται μέσα στα μονοπάτια δίνοντας τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να έχει όσες πληροφορίες χρειάζεται.

Από εκεί και πέρα οι δράσεις του συλλόγου είναι πάρα πολλές. Πέρα από τις πεζοπορίες και τις εξορμήσεις υπάρχει και η περιβαλλοντική δράση. Είμαστε, ίσως, από τους παλαιότερους συλλόγους που εστιάσαμε και σε αυτό το κομμάτι. Εχουμε κάνει πάρα πολλές ημερίδες και συνέδρια, εξορμήσεις με περιβαλλοντική δράση, συναντήσεις με παράγοντες και Δημοτικές ή Περιφερειακές Αρχές για τέτοια θέματα και έχουμε δημιουργήσει και δύο μελέτες για το Μαίναλο».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή. Για τις ΑΠΕ, τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα: «Στο κομμάτι των ΑΠΕ, πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος πως δεν είμαστε κατά, συγκεκριμένα τώρα, των ανεμογεννητριών και των αιολικών πάρκων. Αυτό που μας ενδιαφέρει, ως σύλλογος, είναι η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν χρειάζεται ενέργεια και ειδικά στην εποχή μας, την χρειαζόμαστε και από πηγές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό το που μπορούν να μπουν.

Πάμε τώρα και στο Μαίναλο για το οποίο με ρωτήσατε. Δυστυχώς, εκκρεμεί από το 2011 το Προεδρικό Διάταγμα που πληρώθηκε από την τότε Νομαρχία και είναι γνωστή ως η μελέτη του κύριου Καρέτσου από το ΕΘΙΑΓΕ. Όποιος επιθυμεί μπορεί να την βρει από εμάς, αλλά και να δει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος στο διαδίκτυο, το οποίο εκκρεμεί να υπογραφεί από το 2011.

Αυτή η μελέτη, αν επικαιροποιηθεί, γιατί πρέπει να γίνει μετά από τόσα χρόνια, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ζωνοποίηση του βουνού και που μπορούν να γίνουν οι εκάστοτε δραστηριότητες, είτε πεζοπορικές, είτε υλοτομικές, είτε μελισσοκομικές, είτε οποιαδήποτε άλλη, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μιλάμε για μία πληρέστατη μελέτη, η οποία έχει πληρωθεί από τα χρήματα των Αρκάδων και δυστυχώς είναι ανυπόγραφη. Αν επικαιροποιηθεί, τότε, λύνει το θέμα της χωροθέτησης και των αντιδράσεων.

Επίσης, το ίδιο θέμα είχε γίνει και το 2020 με τον σύλλογο να προχωρά σε ένσταση προς την ΡΑΕ, η οποία δυστυχώς απορρίφθηκε, διότι το έργο δεν ήταν στο σημείο που αφορούσε το περιβαλλοντικό κομμάτι. Δυστυχώς, σε ολόκληρη τη χώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Εκκρεμεί αρκετά χρόνια και πρέπει να γίνει για να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει στο Μαίναλο, αυτή τη στιγμή, για τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα είναι ο τεράστιος όγκος συστοιχίας. Δεν θα διαταραχθεί μόνο το περιβαλλοντικό κομμάτι, αλλά θα αλλάξει και η φυσιογνωμία του βουνού, γι’ αυτό είναι και σύσσωμη η αντίδραση. Αν αλλάξει η φύση του βουνού, ειδικά στο κομμάτι που παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όλοι καταλαβαίνουν ότι η πορεία για την περιοχή θα είναι φθίνουσα και στο οικονομικό κομμάτι όσων ζουν και εργάζονται σε εστιατόρια, καταλύματα κτλ.

Σκέψη μας, είναι να διοργανώσουμε σύντομα μία εκδήλωση, με ομιλητές, οι οποίοι, εμπεριστατωμένα, θα μπορούν να υποστηρίξουν κάποιες απόψεις. Υπάρχουν μελετητές και επιστήμονες οι οποίοι έχουν δώσει μελέτες στο Υπουργείο αλλά δεν γνωρίζω αν λαμβάνονται υπόψη.

Να σημειωθεί πως η Ελληνική Ομοσπονδία Αναρρίχησης, έχει ανακοινώσει κάποιες θέσεις της, οι οποίες στηρίζονται πάνω σε αυτές του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων. Άρα, και το κράτος έχει κάποιες θέσεις από τον κεντρικό φορέα των ορειβατών και πεζοπόρων, οι οποίες είναι σημαντικές και αναφέρονται στοιχεία και γνώμες, εμπεριστατωμένες, για το που θα μπορούσαν ή όχι να μπουν ανεμογεννήτριες ή αιολικά πάρκα.

Για να ολοκληρώσουμε, θεωρώ πως το Προεδρικό Διάταγμα λύνει τα θέματα προτού προκληθούν. Όπως συμβαίνει, ας πούμε, με τη δόμηση και τον αντισεισμικό κανονισμό. Είναι νόμος του κράτους, ξέρεις που μπορείς και με ποιον τρόπο να χτίσεις. Το μεγάλο ζήτημα με τις ανεμογεννήτριες είναι το πώς θα φτάσουν σε αυτό το ύψος. Η διάνοιξη του δρόμου σε μία αδειοδότηση πάνω από τα 1000 μέτρα, όπως αυτή που συζητάμε, είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή ΣΑΟΟ με θέμα το Ελεύθερο Μαίναλο από ΑΠΕ
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Μάκη Βορίδη στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας