Διαμαρτυρία φορέων και πολιτών Ν. Αρκαδίας για τα προβλήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 11:05
Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάς, καταθέτει με αναφορά του ψήφισμα φορέων και πολιτών του Νομού Αρκαδίας, το οποίο προέκυψε μετά από συνάντησή τους στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης την 3-11-2014 και επικυρώθηκε από λαϊκή συγκέντρωση στην Τρίπολη, την 14-11-2014.

 
Με το ψήφισμα, οι φορείς και οι πολίτες αναφέρονται στο σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Νομό Αρκαδίας και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μεθόδους διαχείρισης, που αποκλείουν την μείωση του όγκου απορριμμάτων και αυξάνουν τα δημοτικά τέλη. Επιλέγουν για το Δήμο Τρίπολης, που αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τη συσσώρευση απορριμμάτων ανά την πόλη, διαχείριση με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και δημιουργία ΧΥΤΥ. Ζητούν, τέλος, την αποτροπή της δημιουργίας νέων χωματερών και αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων.
 
Ο καταθέτων Βουλευτής,
Κώστας Ζαχαριάς
 
Ακολουθεί το σχετικό ψήφισμα φορέων και πολιτών του Νομού Αρκαδίας:
 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ  ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Στη συνάντηση που είχαν οι παραγωγικοί φορείς και οι πολίτες στις 03-11-2014 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, μετά από διαλογική συζήτηση, αποφάσισαν ομόφωνα τα παρακάτω για το πρόβλημα των σκουπιδιών:
Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της Αρκαδίας, που στις μέρες μας έχει δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Οι φορείς και οι πολίτες που έλαβαν μέρος στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην πολιτική των εκτάκτων αναγκών και προσωρινών λύσεων που ακολουθούν Δήμος και Περιφέρεια. Ξεκινούν αγώνα διαρκείας για να δοθεί μόνιμη λύση για τα απορρίμματα, που θα βασίζεται στην επιστημονική γνώση, στο χαμηλό κόστος διαχείρισης από δημόσιο φορέα και στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση διεκδικούν:
1. Την διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και τη δημιουργία ΧΥΤΥ που είναι σήμερα η κυρίαρχη επιστημονική μέθοδος και να αρχίσει άμεσα να υλοποιείται από το Δήμο Τρίπολης, ο οποίος πρέπει να αποδεσμευτεί από τον περιφερειακό σχεδιασμό.
2. Εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόταση που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου γιατί δεν αποδέχεται την παραπάνω μέθοδο διαχείρισης, αποκλείει την μείωση του όγκου των σκουπιδιών, θα αυξήσει σημαντικά τα τέλη καθαριότητας στους πολίτες και θα δημιουργήσει τεράστιο οικολογικό πρόβλημα στην Αρκαδία αφού θα συσσωρεύονται απορρίμματα από όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο.
3. Θα επιδιώξουν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την άμεση ή έμμεση δημιουργία νέων χωματερών, καθώς και
4. Την αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων (Πλάτωμα, Αγία Τριάδα, Λεβίδι, Ρίζες κλπ.).
Ο αγώνας θα έχει διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση συγκροτείται ανοιχτή συντονιστική επιτροπή από εκπροσώπους των φορέων και των πολιτών, ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα για μόνιμη λύση που θα προστατεύει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και θα τοποθετεί τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη.