Δικαστική απόφαση-σταθμός κατά της ΑΕΠΙ- Αθώοι 156 επιχειρηματίες

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 15:42
Τι απαντά η ΑΕΠΙ
Με μια απόφαση-σταθμό, το δικαστήριο Σερρών έκρινε αθώους το πρωί της Παρασκευής 156 Σερραίους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, καφενείων, cafe που βρέθηκαν στα δικαστήρια εξαιτίας μηνύσεων της εταιρίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ΑΕΠΙ, ότι δεν πλήρωναν τα ποσά που απαιτεί η εταιρία για να παίζουν μουσική στα καταστήματά τους ή να χρησιμοποιούν συσκευές που μπορούν να μεταδώσουν μουσική (TV, ραδιόφωνο).

Οι 156 καταστηματάρχες που μηνύθηκαν από την ΑΕΠΙ αθωώθηκαν γιατί κατά τον έλεγχο που έκανε ο αντιπρόσωπος της ΑΕΠΙ δεν συνοδευόταν από ένστολο αστυνομικό., ενώ πλέον είναι έτοιμοι να περάσουν στην αντεπίθεση μηνύοντας την ΑΕΠΙ για συκοφαντική δυσφήμηση και ζητώντας αποζημίωση.
Μιλώντας στο Kavala Portal ο πρόεδρος του συλλόγου καφεζυθοπωλών Καβάλας Παναγιώτης Βασιλούδης σχολίασε την απόφαση αυτή τονίζοντας ότι “Η απόφαση που έλαβε το δικαστήριο Σερρών είναι σίγουρα πολύ σημαντική όχι μόνο για τους επιχειρηματίες που αθωώθηκαν αλλά και για όλους όσους ασχολούνται επιχειρηματικά με τον χώρο της εστίασης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΑΕΠΙ δεν προκύπτουν βάση κάποιου κανονισμού αλλά είναι εντελώς αυθαίρετα και πολλές φορές μειώνονται δραστικά στα δικαστήρια. Άλλωστε υπάρχουν και παραδείγματα εκδικάσεων ανάλογων υποθέσεων, όπως αυτό ενός συναδέλφου στον οποίο επιβλήθηκα αρχικά (από την ΑΕΠΙ) πρόστιμο ύψους 15.000 € αλλά το δικαστήριο επέβαλλε τελικό πρόστιμο μόλις 1000 €.
Όπως καταλαβαίνετε όμως, όλη αυτή η δραστηριότητα της ΑΕΠΙ έχει σαν συνέπεια να δαπανούμε κάθε χρόνο τεράστια ποσά σε πρόστιμα. Δεν είμαστε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή τράπεζες, ούτε έχουμε τον χρόνο να τρέχουμε συνέχεια στα δικαστήρια. Αυτή η κατάσταση πρέπει επιτέλους να σταματήσει, και αυτό είναι κάτι που μόνο το κράτος μπορεί να κάνει πράξη. Δυστυχώς όμως κανένας μέχρι τώρα δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά για τον χώρο της εστίασης, παρά το γεγονός ότι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκουν απασχόληση πάρα πολλοί άνθρωποι.”
πηγή: dramini.gr
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΠΙ ΜΕΣΩ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή παραπλανητικά και μη αληθή δημοσιεύματα που φέρουν την ΑΕΠΙ ως μηνύτρια κατά «156» επιχειρηματιών  υπόχρεων σε καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων από χρήση μουσικής στις επιχειρήσεις τους στο νομό Σερρών, καθώς και αναφορές  σε απόφαση δικαστηρίου  σχετική με τη συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε στις 13 Μαρτίου στο δικαστήριο Σερρών και δήθεν αθώωση αυτών, προς αποκατάσταση της αλήθειας των πραγματικών περιστατικών και  των όσων πραγματικά συνέβησαν δηλώνουμε και πληροφορούμε το κοινό και τους χρήστες μουσικής για τα παρακάτω:
Αθωώθηκαν μόνο όσοι  έλαβαν άδεια και κατέβαλαν πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ.
Για τους υπόλοιπους η υπόθεση εκκρεμεί στο συγκεκριμένο δικαστήριο, Για τους επιχειρηματίες αυτούς κρίνεται σημαντικό και αναγκαίο να έχουν φροντίσει έως την επόμενη δικάσιμο, να έχουν τακτοποιήσει τις σχετικές νόμιμες υποχρεώσεις τους για να απαλλαγούν και αυτοί.  
Σε κάθε περίπτωση η παραπληροφόρηση μέσω του Τύπου για τέτοια θέματα ιδιαίτερης νομικής ευαισθησίας δεν βοηθά ούτε τους χρήστες μουσικών έργων  που έχουν ανάλογες υποχρεώσεις ούτε την εύρυθμη συνεργασία τους με την ΑΕΠΙ και τους πνευματικούς δημιουργούς ούτε εν τέλει τον ίδιο τον πολιτισμό μας..
                                                    Από το Γραφείο Τύπου της ΑΕΠΙ