Δήμος Τρίπολης και “Παγκρήτιος Ένωσις” τίμησαν τον Ιωάννη Δημακόπουλο (vid, ph)

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016 09:09

Ο Δήμος Τρίπολης και η «Παγκρήτιος Ένωσις» πραγματοποίησαν, αργά το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαρτίου, μία λιτή εκδήλωση για να τιμήσουν τον Αρκά αγωνιστή του 1821 Ιωάννη Δημακόπουλο, που ήταν φρούραρχος της Μονής Αρκαδίου στη μάχη που δόθηκε στην Κρήτη.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση έξω από το παλιό Δημαρχείο της Τρίπολης, εκεί όπου η «Παγκρήτιος Ένωσις» έχει τοποθετήσει μαρμάρινη επιγραφή. Στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής και ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, Γιώργος Μαριδάκης.Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε τιμή για την πόλη που μέλη της Παγκρητίου Ενώσεως βρέθηκαν στην Τρίπολη για να τιμήσουν τον Αρκά αγωνιστή και σημείωσε πως η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό για όλους τους πολίτες.

Ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, Γιώργος Μαριδάκης, τόνισε πως μετά από 46 χρόνια, ήρθαν να ανανεώσουν το φόρο τιμής που είχαν αποδώσει, όταν την 1η Ιουλίου του 1970 είχαν τοποθετήσει την μαρμάρινη επιγραφή στο Δημαρχείο της Τρίπολης.

Ανέφερε δε πως η παράδοση και ο πολιτισμός είναι τα μόνα στοιχεία που μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Στον τόπο καταγωγής του Ιωάννη Δημακόπουλου, τη Βυτίνα, υπάρχει ανδριάντας προς τιμήν του.

Ο Ιωάννης Δημακόπουλος πολέμησε στην επανάσταση της Θεσσαλίας και υπηρέτησε ως υπασπιστής του Γενναίου Κολοκοτρώνη.Στην Κρήτη πήγε το 1866 και ως φρούραρχος της Μονής Αρκαδίου είχε υπό την καθοδήγησή του 40 άντρες που ήταν εθελοντές στη φύλαξη της Μονής.Στις 6 Νοεμβρίου 1866 η Μονή κυκλώθηκε και αλώθηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Επιζώντες υποστήριξαν πως ο Δημακόπουλος μαχόταν και μετά την έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη αλλά την ίδια μέρα πιάστηκε αιχμάλωτος και εκτελέστηκε δια λογχισμού.
Αναφέρεται πως, όταν τον έφεραν μπροστά στον Κιτιρλή πασά, ο Δημακόπουλος δεν δέχτηκε να βγάλει τη στολή του. Σε ερώτηση του Κιτιρλή πασά σχετικά με το ποιος ήταν, αυτός απάντησε «Έλληνας Αξιωματικός».

Ο φρούραρχος παραδόθηκε στα χέρια των βασανιστών του. Όταν ανακαλύφθηκε το πτώμα του, διαπιστώθηκε ότι έφερε αρκετά τραύματα από λόγχη, σπαθί ή μαχαίρι και κανένα από πυροβόλο ή τουφέκι.