Δημοτικό Συμβούλιο: Διεκδικούμε Πολυτεχνική και Κτηνιατρική Σχολή στην Τρίπολη – Έρχονται κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα (vid)

Τρίτη, 23 Απρίλιος 2019 19:28

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης κατά τη σημερινή του συνεδρίαση (23/4/2019)  επιβεβαίωσε τη βούληση του για διεκδίκηση δημιουργίας Πολυτεχνικής και Κτηνιατρικής Σχολής στην Τρίπολη,  εκφράζοντας παράλληλα, την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψηφισθέν νομοσχέδιο – με το οποίο όπως επισημάνθηκε – υποβαθμίζεται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και  η Τρίπολη ως έδρα του, ενώ όλοι δήλωσαν έτοιμοι για κινητοποιήσεις αμέσως μετά το Πάσχα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη την συζήτηση που έγινε για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Δημήτρης Παυλής:  “Το συμφέρον της πόλης και του δήμου μας με ενδιαφέρει πάνω από όλα”

Ειδικότερα τώρα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Δημήτρης Παυλής ζήτησε και έλαβε το λόγο ενημερώνοντας το συμβούλιο ότι την Κυριακή επικοινώνησε μαζί του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και τον ενημέρωσε ότι θα πάει στην Βουλή (πράγμα το οποίο έκανε χθες) και θα εκφράσει την πρόθεση του να δημιουργηθεί Πολυτεχνική Σχολή στην Τρίπολη,  που θα περιλαμβάνει το τμήμα Τεχνολογιών Πληροφορικής σε πρώτη φάση μετατρέποντάς το σε πενταετούς φοίτησης και ακολούθως να προχωρήσουν οι μελέτες γρήγορα για την κτηνιατρική σχολή, ενώ ζήτησε για τη νοσηλευτική σχολή να διευκολυνθεί το πανεπιστήμιο από πλευράς Δήμου ώστε να έρθει ομαλά και να εγκατασταθεί στην Τρίπολη.  Μάλιστα όπως ανέφερε ο κύριος δήμαρχος ο υπουργός Παιδείας ζήτησε η πρόταση αυτή από πλευράς Δήμου να κατατεθεί στη Σύγκλητο προκειμένου αυτή με τη σειρά της να πάρει τη σχετική απόφαση για δημιουργία Πολυτεχνικής σχολής στην πόλη.

Ο Δήμαρχος είπε πως κάτι τέτοιο δεν είναι κακό  να το ζητήσει το δημοτικό συμβούλιο από τη Σύγκλητο, δεδομένου ότι η δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής είναι προς το συμφέρον της Τρίπολης, για να μπει στο μηχανογραφικό του Σεπτέμβρη, ενώ σημείωσε πως  για το θέμα αυτό ενημέρωσε σχετικά και τον πρύτανη του πανεπιστημίου, ο οποίος του δήλωσε πως είχε την ίδια ενημέρωση από τον Υπουργό.

Γιάννης Σμυρνιώτης: “Ο Μαυρογιαλούρος ωχριά μπροστά στον υπουργό Παιδείας”

Ο επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σμυρνιώτης σημείωσε πως έχει απογοητευτεί τελείως από την συμπεριφορά του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος είπε από τη μία ιδρύει σχολές και τμήματα με τρεις γραμμές αίτημα που του ζητάει  ένας βουλευτής και από την άλλη θέλει 3η απόφαση της Συγκλήτου, όταν έχει ήδη δύο αποφάσεις της, για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στην Τρίπολη.

Στην δευτερολογία του μάλιστα ο κύριος Σμυρνιώτης, αφού διάβασε την τροπολογία την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός παιδείας και με την οποία ιδρύεται τμήμα Αγροτικής οικονομίας στο Άργος, τόνισε  για τον υπουργό πως “ωχριά μπροστά του ο Μαυρογιαλούρος” και πρόσθεσε πως, συμφωνεί στο να σταλεί αίτημα στη Σύγκλητο, αλλά επεσήμανε ταυτόχρονα πώς πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός από πλευράς υπουργού.

Κώστας Τζιούμης: “ Μας κοροϊδεύουν όταν θέλουν 3η απόφαση της Συγκλήτου. πρόκειται για εμπαιγμό”

Ο  επικεφαλής της παράταξης “Τρίπολη αύριο” Κώστας Τζιούμης, αφού επεσήμανε ότι δεν κάναμε τίποτα για να υπερασπιστούμε το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, υπογράμμισε για όσα είπε ο υπουργός παιδείας στον κ. δήμαρχο ότι μας κοροϊδεύουν όταν θέλουν και 3η απόφαση της Συγκλήτου. Πρόκειται – τόνισε – για εμπαιγμό.  

Επεσήμανε ότι ο κύριος υπουργός δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα από όσα τουλάχιστον είχε δεσμευτεί, όπως για την έδρα του ΠΕΚ και τώρα προσπαθεί είπε, να μας κοροϊδέψει. Αναρωτήθηκε μάλιστα, αν για το τμήμα του Άργους που ίδρυσε με τρεις γραμμές κείμενο από ένα βουλευτή υπάρχει απόφαση της συγκλήτου.  Ο κύριος Τζιούμης απευθυνόμενος στον Δήμαρχο είπε πως θα έπρεπε να έχουμε κλιμάκωση τις δράσης μας με κινητοποιήσεις από το Σαββατοκύριακο που πέρασε, γιατί έτσι φαίνεται καταλαβαίνει ο υπουργός, ανέφερε.

Νίκος Τσιαμούλος:  “Είμαστε αντίθετοι στον εμπαιγμό του υπουργού”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Τρίπολη αλλάζουμε τα δεδομένα”, Νίκος τσιαμούλος, δήλωσε   αναφερόμενος στον υπουργό Παιδείας πως είναι στεναχωρημένος όταν βλέπει έναν άνθρωπο να υποτιμά έτσι μία πόλη.  

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μας κοροϊδεύει ο κ. Γαβρόγλου. “Εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα” είπε, κι αναρωτήθηκε, “ποιος είναι αυτός ο κύριος που αποφασίζει έτσι για το μέλλον των παιδιών μας και της περιοχής μας”.   

Υπογράμμισε πώς, πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στον Υπουργό ότι μας εμπαίζει και δεν θα διαφωνήσω είπε, σε μία απόφαση για να ζητήσουμε από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου να επιβεβαιώσει για τρίτη φορά την απόφασή της, δηλαδή, τη δημιουργία πολυτεχνικής Σχολής στην Τρίπολη.

Διονύσης Φραγκούλης:  Μπορούσε να ιδρυθεί Πολυτεχνική Σχολή και χωρίς την απόφασή μας

Ο  κύριος Φραγκούλης ανέφερε πως είναι θετικός στο να λάβει μία απόφαση το δημοτικό συμβούλιο και να ζητά από την Σύγκλητο του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, απόφαση για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στην Τρίπολη, αν και αυτό τόνισε, θεωρώ ότι μπορούσε να το κάνει ο υπουργός και χωρίς την απόφαση μας. Αναφορικά με το ζήτημα των κινητοποιήσεων, επειδή όπως είπε είναι προεκλογική περίοδος, δεν μπορεί να ξέρει αν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Δημήτρης Βόσνος:  “ Το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για μεταφορά της έδρας από την Τρίπολη στην Πάτρα”

ο Δημήτρης Βόσνος  στην ομιλία του ανέφερε πως εκτιμά ότι κορυφώθηκε η διαδικασία  αποκάλυψης της υπονόμευσης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για την έδρα του που είναι η Τρίπολη και των διαδικασιών του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου.  Το νομοσχέδιο είπε, ανοίγει την πόρτα για μεταφορά της έδρας από την Τρίπολη στην Πάτρα και μετατοπίζει το κέντρο βάρους του πανεπιστημίου το γεγονός ότι το ΠEΚ έχει έδρα την Καλαμάτα, ενώ άλλα μας είχε υποσχεθεί ο υπουργός στη συνάντηση που έγινε.

“Εγώ εισπράττω δούλεμα από τον Υπουργό και εσείς κάνετε τον ταχυδρόμο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Βόσνος και  συμπλήρωσε πως μία τέτοια απόφαση μας νομίζω ότι προσβάλλει τη Σύγκλητο, ενώ τόνισε πως συμφωνεί για κινητοποιήσεις.

Χριστίνα Ζαμπαθά:  “Τα γεγονότα δυστυχώς μας προσπέρασαν”

Η κυρία Ζαμπαθά  επεσήμανε χαρακτηριστικά πως τα γεγονότα δυστυχώς μας προσπέρασαν και επεσήμανε, αναφερόμενη στον Δήμαρχο, πως έπρεπε να ήσαστε σε επαγρύπνηση. Πρόσθεσε δε, πως μας υποτιμά ο υπουργός γιατί αλλά είπε και άλλα έκανε κι εξέφρασε την  άποψη πως πρέπει αμέσως μετά το Πάσχα να παρθεί απόφαση για κινητοποιήσεις.

Τέλος ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παυλής, συμπυκνώνοντας τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τη συζήτηση που διεξήχθη, ανέφερε πως πρέπει να ληφθεί μία απόφαση με δύο αποδέκτες. Πρώτον προς το υπουργείο  Παιδείας εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για το ψηφισθέν νομοσχέδιο και δηλώνοντας πρόθεση για κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα και δεύτερον, προς τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ζητώντας να ληφθεί απόφαση για δημιουργία Πολυτεχνική Σχολή στην Τρίπολη και να προχωρήσουν οι  διαδικασίες για την Κτηνιατρική Σχολή.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε το συμβούλιο  και αύριο ευθύνη του Προέδρου κ. Κακλαμάνου θα τεκμηριωθεί και θα γραφεί το κείμενο της απόφασης που θα πάει στον υπουργό Παιδείας και στο Πανεπιστήμιο.

Δ.Μ.