Δημοτικό Συμβούλιο | Συζήτηση για τη μονάδα βιοαερίου, τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και τα delivery στους πεζόδρομους

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης (19/3/2024), στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ.

Στο στάδιο των ερωτήσεων, ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Παπαδημητρίου συνεχάρη τους συλλόγους στα χωριά για να αναβιώσουν έθιμα και να διοργανώσουν εκδηλώσεις για τις Απόκριες. Στη συνέχεια, είπε ότι ο Δήμος δεν προώθησε τις εκδηλώσεις των συλλόγων και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε η ιστορία να λειτουργήσει σε αυτή τη βάση. Ακολούθως, αναφέρθηκε σε ένα αίτημα καταστημάτων της πλατείας Πετρινού για να συμβάλλει ο Δήμος στην οργάνωση μιας εκδήλωσης – παρτυ το βράδυ του Σαββάτου και ο Δήμος απάντησε ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, διότι ήταν διαφορετικός ο προγραμματισμός. «Πρόκειται για ένα ποσό 500 ευρώ για τα πνευματικά δικαιώματα συν το ρεύμα από το Μαλλαιροπούλειο. Αληθεύει ότι ο Δήμος αρνήθηκε;»



Η Αντιδήμαρχος Ελένη Καρούντζου είπε: «Έτσι έγινε, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε εμείς εκδήλωση. Απαντήσαμε σε έγγραφο των καφεστιατόρων. Δεν είναι μόνο στην πλατεία Πετρινού καταστήματα. Υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης που ήθελαν dj και στήριξη από τον δήμο. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτή τη στιγμή. Ο Δήμος όμως επανειλημμένως έχει οργανώσει πολλές εκδηλώσεις στην πλατεία Πετρινού, μια χαρά δουλεύουν τα καταστήματα. Άλλωστε, την Παρασκευή έγινε εκδήλωση στην πλατεία Πετρινού. Για μερίδα ατόμων, δεν θα μπορούσε ο δήμος εκείνη την ημέρα. Τα καταστήματα δεν πρέπει να έχουν κανένα παράπονο.»

Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είπε ότι «χαλάσατε 60.000 ευρώ για τις εκδηλώσεις, τα 40.000 για την Άρεως. αρνηθήκατε να έχετε το Σάββατο το βράδυ άλλη μια δυνατή εκδήλωση στην πόλη που ενδεχομένως κρατούσε περισσότερο κόσμο στην πόλη. Για χίλια ευρώ, από τη στιγμή που σπαταλάτε τα χρήματα. Εγώ δεν το δέχομαι. Ζητήσατε χορηγίες από τα μαγαζιά της πλατείας Βαλτετσίου που είναι πεθαμένα. Θα ξεκινήσουμε πλέον να ελέγχουμε περισσότερα τα οικονομικά.»

Ο Δήμαρχος Κώστας Τζιούμης πήρε το λόγο και είπε: «Να ελέγξετε πεντακόσιες φορές τα οικονομικά, αυτά τα κολπάκια δεν περνούν σε μένα κύριε Παπαδημητρίου. Αυτό που βρήκε να πει ο κ. Παπαδημητρίου είναι γιατί δεν κάναμε μία εκδήλωση στην πλατεία Πετρινού που ζητούσαν 2-3 καταστήματα. Δεν είχε τίποτα να πει για τους χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν στην Τρίπολη. Και δεν βρήκε το χρόνο να έρθει και στις εκδηλώσεις. Τις εκδηλώσεις κάποιοι σύμβουλοι τις μειοψηφίας τις τίμησαν και κάποιοι άλλοι όχι. Έχουν αποφασίσει να πάνε απέναντι στους χιλιάδες κόσμου που διασκέδασε στις εκδηλώσεις. Μιλάει ο κ. Παπαδημητρίου ήταν Αντιδήμαρχος στη δημοτική αρχή που κατάργησε το καρναβάλι και νέκρωσε την πόλη. Αφού ήρθαν να κάνουν συγκεκριμένα καταστήματα εκδήλωση και καλύπτουν το 90% του κόστους, γιατί δεν βάζουν κι αυτό το χιλιάρικο; Αυτά είναι προφάσεις. Οι καταστηματάρχες της πλατείας Πετρινού κάνανε μόνοι τους πάρτυ με μεγάλη επιτυχία. Ο Δήμος πρέπει να στηρίζει τους πάντες. Οι εκδηλώσεις, παρά τις δυσκολίες, είχαν τεράστια επιτυχία. Η συμμέτοχή του κόσμου ήταν πολύ ικανοποιητική, παρά το ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες. Η επισκεψιμότητα δεν είναι αποκλειστικά του δήμου, θέλει συνέργειες από όλους τους φορείς και ιδιαίτερα από τους επιχειρηματίες που επωφελούνται περισσότερο από την επισκεψιμότητα. Έκαναν μεγάλη προσπάθεια, ήταν υψηλού επιπέδου οι παροχή υπηρεσιών στην εστίαση.»

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι «η διοίκηση μας κρίθηκε. Υπήρχε συγκεκριμένο σκεπτικό για τις Απόκριες και το καρναβάλι. Είναι άσχημο να προσπαθείτε να οικειοποιείτε την ανάγκη του κόσμου να διασκεδάσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κάνετε όλα σωστά».

Να γίνει μια επιτροπή και να δημιουργήσουμε φυλλάδια προορισμού για να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα ζήτησε ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Κοσκινάς.

 

Στη συνέχεια, άνοιξε άλλη συζήτηση.

Η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία δίκυκλων σε πεζοδρόμους και πλατείες της Τρίπολης συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Κώστας Τζιούμης είπε: «Ζήτησα από την αστυνομία να βοηθήσει στην αστυνόμευση. Έχουμε μόνο δύο άτομα στη δημοτική αστυνομία. Το τελευταίο διάστημα η αστυνομία προσπάθεια να υπάρξει μια αστυνόμευση, παρά τις ελλείψεις προσωπικού. Αυτό έχει να κάνει και με τη δική μας συμπεριφορά.

Για τα delivery και τα καταστήματα που έχουν έδρα μέσα σε πεζοδρόμους. Πήραμε μια απόφαση στη δημοτική επιτροπή να επιτρέψουμε στα μηχανάκια των καταστημάτων που έχουν έδρα μέσα στο πεζόδρομο να έχει ένα ή δύο μηχανάκια με συγκεκριμένους αριθμούς κυκλοφορίας που θα πάρει άδεια για να μεταφέρει το φαγητό. Θα παίρνει την παραγγελία από το κατάστημα και με συγκεκριμένη ταχύτητα πεζού να πηγαίνει από το συντομότερη διαδρομή. Στη συνέχεια, κάθε κατάστημα θα απευθυνθεί στην υπηρεσία και θα δοθεί συγκεκριμένη άδεια. Αν κόβει βόλτες, θα τον γράφουν.»

«Αν ένα κατάστημα  έχει δέκα μηχανάκια, θα είναι όλα αυτά παρκαρισμένα στον πεζόδρομο; Θα είναι πρόβλημα αυτό;» είπε ο Γιώργος Γεωργακόπουλος.

«Δεν θα υπάρχει άδεια παρκαρίσματος έξω από το κατάστημα» είπε ο Αντιδήμαρχος Αλέκος Κανελλόπουλος.

«Έχουν παραπονεθεί πολλοί συμπολίτες μας ότι δεν υπάρχει σήμανση» είπε ο Ηλίας Αγγελάκος.

Πρόταση για το παρκάρισμα των delivery έκανε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μακαρούνης, ενώ ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Λαγός είπε ότι πρέπει να υπάρχει ο μέγιστος αριθμός από μηχανάκια που θα έχει το κάθε κατάστημα και να προβλέπουμε και πάρκινγκ για να μην είναι μέσα στον πεζόδρομο.

Ο Δήμαρχος είπε ότι «απαγορεύεται να προβλεφθεί παρκινγκ στον πεζόδρομο, ούτε θα δώσουμε εμείς πάρκινγκ».

«Δεν τηρείται κανένας κανονισμός. Κάτι πρέπει να γίνει» είπε η Γεωργία Παναγοπούλου.

«Μήπως στην άδεια πρέπει να γράφει ότι αν καταστρατηγούν κατ’ επανάληψη αυτό τον κανόνα να ανακαλείται η άδεια;» τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαγγέλης Ράλλης.

«Ο εφοδιασμός γίνεται όλη την ημέρα» είπε η Χριστίνα Σύριου.

Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα.

 

Στη συνέχεια, ο Βαγγέλης Γούργαρης έθεσε θέμα για τη μονάδα βιοαερίου στη ΒΙΠΕ. Ζήτησε την απόρριψη εγκατάστασης της μονάδας, κάνοντας λόγο για προβλήματα ρύπανσης που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.  Επίσης, ζήτησε εντολή του δημοτικού συμβουλίου για να ανακληθεί απόφαση της ΔΕΥΑΤ του 2017 για υποδοχή υγρών αποβλήτων της μονάδας στον βιολογικό. Ακόμα, ζήτησε αρνητική γνωμοδότηση από την επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας Πελοποννήσου και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να μην επιτρέψει να προχωρήσει η λειτουργία αυτής της μονάδας.

Διαβάστηκε ψήφισμα του ΣΕΒΙΠΕΤ που αναφέρει ότι είναι κάθετα αντίθετος για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας στη ΒΙΠΕ. «Μία απόφαση έγκρισης υποδοχής λυμάτων από την ΔΕΥΑΤ θα έρθει σε αντίθεση με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» αναφέρει ο ΣΕΒΙΠΕΤ.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης τόνισε: «Το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο απλά γνωμοδοτούν. Είναι ένα έλλειμα του νόμου, διότι δεν μπορεί να μην ερωτάται η τοπική κοινωνία. Για το θέμα του Αθήναιου, ο Δήμος Τρίπολης με τη βοήθεια των κατοίκων έχει ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα εναντίον της εγκατάστασης, με προσφυγή η στο ΣΤΕ. Δεν έχει αφήσει αυτό το θέμα ο Δήμος Τρίπολης.

Για τη ΒΙΠΕ, το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει ομόφωνα ότι είναι αρνητικό στην εγκατάσταση αυτής της μονάδας βιοαερίου. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Θεωρούμε ότι αυτή η μονάδα θα δημιουργήσει προβλήματα στις ήδη εγκαταστημένες επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ και σε εκείνες που θα έρθουν.

Υπάρχει ένα χαρτί της ΔΥΕΑΤ από το 2017 που είχε δώσει έγκριση υποδοχής λυμάτων. Το χαρτί έτσι όπως δόθηκε δεν είναι νόμιμο. Δεν είχε περάσει από διοικητικό συμβούλιο και ούτε υπάρχει υπογραφή του γενικού διευθυντή της ΔΥΕΑΤ. Υπάρχει α/α με υπογραφή άλλου υπαλλήλου. Είναι παράτυπο.

Συμφωνώ ότι πρέπει να ανακληθεί, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας λόγος. Έχουν περάσει 7 χρόνια, έχει αλλάξει ο βιολογικός, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Ανακαλείται για αυτό το λόγο και να γραφτεί ξεκάθαρα για να προστατευθεί η ΔΕΥΑΤ από πιθανές αγωγές.

Ό,τι απόφαση πάρουμε, θα ληφθεί αύριο απόφαση το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ.»

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε: «Υπάρχει ένα έγγραφο της ΔΕΑΥΤ, ο κ. Χατζόπουλος μας έλεγε δεν υπάρχει έγγραφο. Οι υπηρεσίες έχουν συνέχεια. Αυτές οι μονάδες επεξεργάζονται κάποια απόβλητα, πρέπει να γίνει επεξεργασία, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταλήγουν στο περιβάλλον ανεπεξέργαστά. Το ζήτημα είναι η χωροθέτηση αυτών των μονάδων και ο τρόπος λειτουργίας. Είναι άκομψο σε εγκατάστασης υψηλής τεχνολογίας να εγκαθίστανται απέναντι τέτοιες μονάδες. Να ανακληθεί το έγγραφο χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα αγωγών και να δούμε κάπου να εγκατασταθεί αυτή η μονάδα χωρίς προβλήματα. Όλοι μπορούν να λειτουργήσουν αλλά με νομιμότητα.»

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Στέφανος Χατζόπουλος είπε ότι «αυτό που είχα πει ότι δεν υπήρχε χαρτί από εμάς. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχε έγγραφο από το 2017. Ήταν άκομψο να μην έρθει το θέμα τότε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ.»

Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου ρώτησε αν ο Δήμαρχος αναφέρεται σε πολιτικές ή υπηρεσιακές ευθύνες.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «πάντα υπάρχει πολιτική ευθύνη».

Ο Πρόεδρος του Πελάγους κ. Μουλόπουλος είπε ότι «είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Έχει δοθεί τόσα χρόνια αυτή η έγκριση και κανείς δεν ξέρει τίποτα. Ο βιολογικός δεν μπορεί να δεχθεί τα λύματα της πόλης, πως θα δώσουμε άδεια για τη μονάδα βιοαερίου; Πως δόθηκε αυτή η άδεια; Εδώ, κάτι δεν πάει καλά. Δεν πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί;».

Ο Δήμαρχος είπε ότι το θέμα έπρεπε να έχει πάει τότε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ και ότι είναι παράτυπο το χαρτί.

Ο Γιάννης Κατσίρης είπε ότι είναι περίεργο ένα τέτοιο χαρτί να μην είναι γνωστό στη δημοτική αρχή.

«Δόθηκε ένα χαρτί όπως δίδονται χιλιάδες χαρτιά. Αυτοί που ήταν τότε στο διοικητικό συμβούλιο, οι αντιπρόεδροι, δεν το ήξεραν;» αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Λαγός είπε ότι «εκπλήσσομαι που ρωτάτε γιατί δεν το ξέραμε εμείς, αλλά γιατί δεν ρωτάτε τον κ. Παπαδημητρίου που ήταν στη διοίκηση της ΔΕΥΑΤ».

Η Χριστίνα Σύριου από τον ΣΕΒΙΠΕΤ (γ.γ.) είπε ότι «εμείς ενημερωθήκαμε τον Νοέμβριο. Η ΕΤΒΑ μας έστειλε ένα έγγραφο ότι η επιχείρηση αγόρασε ένα μικρό οικόπεδο το 2020. Το 2017 για ποιο οικόπεδο δόθηκε έγκριση από την ΔΕΥΑΤ; Στο Ηράκλειο δεν μπορούν να κυκλοφορούσαν με στη ΒΙΠΕ τους, υπάρχει πρόβλημα.»

Η Παναγιώτα Πανούση από το Σωματείο Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις και Καταστήματα της Αρκαδίας έθεσε βασικά την προστασία της υγείας των εργαζομένων της ΒΙΠΕ, των κατοίκων της Τρίπολης και των γύρω χωριών.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα στην ανάκληση της απόφασης της ΔΕΥΑΤ.

Προηγούμενο άρθροLive η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης
Επόμενο άρθροΑργυρώ Λαγούδη στη ΔΡΤ: ” 2024 έτος στοματικής υγείας- Η στοματική υγεία είναι δείκτης και για την σωματική μας υγεία”(ήχος))