ΕΕ: Πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όλοι οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές θα αναχωρήσουν από τη Λιβύη μέσα σε τρεις μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τίθεται «άμεσα» σε ισχύ ανακοίνωσε η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Στέφανι Ουίλιαμς, η οποία ασκεί χρέη απεσταλμένης του ΟΗΕ στη Λιβύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή στη Γενεύη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός πως υπάρχουν «καλές ενδέιξεις ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ρας Λανούφ και το Ες Σίντερ θα είναι έτοιμες να επαναλάβουν την παραγωγή στο εγγύς μέλλον, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».



Πρόκειται για «μια πλήρη και μόνιμη εθνική συμφωνία με άμεση ισχύ», δήλωσε ακόμη στους δημοσιογράφους η Στέφανι Ουίλιαμς.
«Ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος κατά διαστήματα. Ο πατριωτισμός σας, σας επέτρεψε να προχωρήσετε και μπορέσατε να επιτύχετε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε η απεσταλμένη του ΟΗΕ μετά την τελετή της υπογραφής.

Αργότερα η Ουίλιαμς δήλωσε πως ελπίζει ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους προσθέτοντας πως «έχουμε πολλή, πολλή δουλειά τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται για να θέσουμε σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της συμφωνίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε ως «καλή είδηση» τη σημερινή ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

«Ξέρουμε πολύ καλά πως η εφαρμογή θα είναι πιο δύσκολη από τις διαπραγματεύσεις γι’ αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε.

Όμως η επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων είναι «μια προϋπόθεση που τίθεται από την ΕΕ για τη στήριξη που έχουμε υποσχεθεί», υπενθύμισε.

«Αυτές οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ειρηνική επίλυση της λιβυκής κρίσης», επέμεινε.

Η ΕΕ έχει εξαρτήσει την οικονομική και πολιτική στήριξή της προς τη Λιβύη από τρεις προϋποθέσεις: μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου και την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου.

«Όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες, θα δώσουμε συνέχεια στις δεσμεύσεις μας. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει πιο γρήγορα από τη μουσική. Πρέπει να περιμένουμε», σχολίασε. Η ΕΕ εξετάζει κυρίως το ενδεχόμενο να διορίσει έναν ευρωπαίο ειδικό αντιπρόσωπο για να συνοδεύσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

 

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει τη σημερινή ανακοίνωση για μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη

Η Ελλάδα χαιρετίζει τη σημερινή ανακοίνωση για μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη και εκφράζει την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε πολιτική λύση της κρίσης, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πιστά τη συμφωνία για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα προς όφελος του λαού της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Προηγούμενο άρθροΧάλκινο Βραβείο για τον Δρ. Δ. Ζαρακοβίτη και το Εργαστήριο Εφαρμογών Ψηφιακής Υγείας & Οικονομικών Υγείας του ΠαΠελ
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα υπέρ της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55%, το 2030