Έγκριση ΜΠΕ για διαχείριση αδρανών υλικών στην περιοχή “Περιστέρια”

Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τοο θέμα: «Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεωνν (ΜΠΕ) της δραστηριότητας «Εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης ΑΕΚΚ και λοιπών στερεών μη επικίνδυνων αποβλήρων» ιδιοκτησίας κ.Ηλία Χασάπη, στη θέση «Περιστέρια» της ΤΚ Θάνα, ΔΕ Τρίπολης, Δ Τρίπολης της ΠΕ Αρκαδίας».

Το θέμα αφορούσε στην περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης υλικών εκσκαφών και λοιπών στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων στη θέση «Περιστέρια» που γειτνιάζει με το Πλάτωμα και το εισηγήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου



Μετά από ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Κατσίρη, η αντιπεριφερειάρχης εξήγησε, ότι εκεί θα πηγαίνουν μόνο υλικά από κατεδαφίσεις.

Στην συνεδρίαση έδωσε το παρών και κάτοικος της περιοχής, εκπροσωπώντας το σύλλογο φιλικών ο κ. Σελίμης ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για την περιοχή του «Πλατώματος» που ήταν ΧΑΔΑ και έχει καταργηθεί ύστερα από δικαστικό αγώνα που έχει κάνει ο Σύλλογος. Επίσης τόνισε ότι ο Σύλλογος Φιλικών και ο Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης έχουν πάρει αποφάσεις ότι στην περιοχή αυτή δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο, παρά μόνο αποκατάσταση. «Η περιοχή των Φιλικών γειτνιάζει με την περιοχή του Πλατώματος και εφάπτεται με το ΧΑΔΑ. Πως θα γίνει η αποκατάσταση και δίπλα θα έχουμε στη διαχείριση αδρανών; Η περιοχή αυτή όπως λέει και η γνωμοδότηση που έγινε από την υπηρεσία της Υδροοικονομίας αναφέρει ότι έχει υπόγειο υδατικό σύστημα που εντάσσεται στο μητρώο προστατευόμενων περιοχών πόσιμου ύδατος και υπάγεται σε κάποιους περιορισμούς. Η περιοχή είναι ταλαιπωρημένη επί τριάντα χρόνια και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποκατάσταση με πράσινο και πάρκα και δίπλα θα υπάρχουν μπάζα. Ζητάμε την απόρριψη και μη έγκριση περιβαλλοντικών όρων».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ιδιοκτήτης του χώρου, όπου θα γίνεται η επεξεργασία και διάθεση των απρανών υλικών κ.Χασάπης, ο οποίος δήλωσε: «Τα υλικά που θα διαχειριστούμε εκεί είναι ΑΕΕΚΚ και υπάρχει αναλυτικά μέσα στη μελέτη, το πώς θα φτάνουν εκεί και το πώς θα γίνεται η διαχείριση. ‘Όλα θα είναι υπό έλεγχο νομοθεσία είναι αυστηρή. Όσα υλικά δεν γίνονται αποδεκτά, θα επιστρέφονται. Στο σημείο θα παραμείνουν μόνο όσα αδρανή υλικά θα ξαναχρησιμοποιηθούν. Δεν θα υπάρχει ο παρα μικρός κίνδυνος», ενώ συμπλήρωσε: «Υλικά θα σπάνε, θα γίνονται χαλίκια και θα επιστέφονται πάλι να επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ πλαστικά, σίδερα, γυαλιά και χαρτιά, θα οδηγούνται σε ειδικούς κάδους στα ρεύματα ανακύκλωσης, που ήδη υπάρχουν”.

Για το θέμα αυτό, καθώς και τα θέματα που αφορούσαν στην Αρκαδία μίλησε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ.Βαγγέλης Γιαννακούρας:

Προηγούμενο άρθροΣυλλήψεις ανακοίνωσε η Αστυνομία στην Αρκαδία
Επόμενο άρθροΕγκαίνια στο Ναό Αγίου Νεκταρίου στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας