Εκδήλωση Μητρόπολης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 13:00

Με την ευκαιρία της  ξεχωριστής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και στα πλαίσια της   Εθνικής  Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821 εις τιμήν και μνήμην των  Αγωνιστών, Πατέρων μας και γυναικών προγόνων μας, η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση με την ονομασία “Σέρνουν τα βόλια στη ποδιά, φυσέκια στο ζωνάρι…”.Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέου Λυκουρέτζου, του Δημάρχου της Πόλεως, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών αρχόντων, πλήθους κόσμου, Ιερέων και νέων παιδιών.

Τα νέα παιδιά  μας, σαν γνήσιοι διάδοχοι των Ηρώων του 1821, καθώς και η  άριστα οργανωμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως, ήταν η αιτία να μεταφερθεί στους συμμετέχοντας το κλίμα των ημερών, τόσο της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όσο και της Εθνικής μας Εορτής. Πρωτίστως όμως, να αναδειχθεί η καθοριστική προσφορά της Μάνας, της Γυναίκας, της Ηρωίδας του 1821.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε σαν αντίδωρο χρέους και οφειλής προς την Παναγία μας, την Μητέρα του Κόσμου, τους Ήρωες Ελευθερωτές μας και της ξεχωριστές μορφές των Ηρωίδων γυναικών, οι οποίες αγωνίστηκαν με τόλμη και γενναιότητα για την ελευθερία της Πατρίδος.

Απευθυνόμενος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας στο πλήθος, το οποίο είχε κατακλύσει την αίθουσα του Αποστολοπουλείου Πνευματικού  Κέντρου  του Δήμου Τριπόλεως, υπενθύμισε την ανάγκη να αναβαπτισθεί ο κάθε Έλληνας με τα Νάματα της Ορθοδοξίας και τα Αγιασμένα Αίματα των Αγίων Μαρτύρων και Ηρώων μας και να μεθύσουμε όλοι με το αθάνατο κρασί του 21′.

Ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας, συνεχάρη τα νέα παιδιά και όλους όσους συνέργησαν για την άριστη οργάνωση της εκδηλώσεως. 

Κλείνοντας, ζήτησε από τον παρευρισκόμενο Υπουργό του Ελληνικού Κοινοβουλίου  και της Κυβερνήσεως, να  μεταφέρει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας τα μηνύματα τα οποία μετέδωσαν τα παιδιά μας στην ως άνω πραγματοποιηθείσα εκδήλωση και να διαμηνύσει προς τους κυβερνώντας  και τους όποιους κακοπροαίρετους εχθρούς της Πατρίδος μας, ότι οι Αρκάδες και οι κάτοικοι της Ιστορικής Τριπολιτσάς, δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν σπιθαμή Ελληνικού εδάφους σε κανέναν, ενώ ενωμένοι σαν μια γροθιά, θα πολεμήσουν αν χρειαστεί, υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος, όπως ακριβώς έκανε και ο Πολέμαρχος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. 
Αξίζουν συγχαρητήρια στην Παραδοσιακή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας υπό την Δ/νση του κ. Γεώργιου Προκοπίου, στον Βυζαντινό Χορό εκ των Ιεροψαλτών  της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την Δ/νση του  κ. Βασιλείου Γεωργαρά, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως και στην υπεύθυνη της γενικής οργανώσεως κ. Γεωργία Δροσοπούλου-Γεωργαρά.

Αξίζουν επίσης  συγχαρητήρια  για την στήριξη που παρείχαν σε όλους τους συμμετέχοντας στην ως άνω εκδήλωση,   ενώ   τέλος  ευχαριστίες πρέπουν  στο Σωματείο «Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Τριπόλεως», το «Χορευτικό Όμιλο Τριπόλεως», το  «Χορευτικό Συγκρότημα Αρκαδιανή» και τη «Λαογραφική Εστία Τριπόλεως», για την ευγενική παραχώρηση των παραδοσιακών φορεσιών.

ΜΥΝΗΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι “της σωτηρίας ημών το Κεφάλαιον και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας η Επέτειος”. Είναι η περίλαμπρη διπλή εορτή της Θρησκείας και της Πατρίδας και γι’ αυτό όπου γης Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες το Γένος με χαρά εορτάζομε και πανηγυρίζουμε.

Απ’ αυτόν ακριβώς των ενθουσιαστικόν πανηγυρισμόν δεν ήτο δυνατόν απουσιάζει η τοπική μας Εκκλησία, δηλαδή η Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας, η οποία με τα παιδιά της παρουσιάζει την αποψινή μας εκδήλωση που έχει τίτλο «Σέρνουν τα βόλια στην ποδιά, φυσέκια στο ζωνάρι…» και ο σκοπός της είναι να τιμήσει τις ηρωικές Γυναίκες του 1821, τις μητέρες μας και να παραδειγματίσει όλους εμάς τους Νεοέλληνες, τα παιδιά τους, στον αγώνα της ζωής μας αυτές τις δύσκολες ημέρες της Πατρίδος μας.

+Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας