Εκδήλωση Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου για τους Τρείς Ιεράρχες…

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Στο πλαίσιο της εορτής των προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας, τριών Ιεραρχών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διοργάνωσε εκδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Χριστίνα Κουλούρη , με θέμα: «Η Ελληνική παιδεία, από την Οθωμανική κυριαρχία στο ανεξάρτητο κράτος».



Στην εκδήλωση, το παρών έδωσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερεριάρχης κ. Παπαφωτίου, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ, κ. Πουλοκέφαλος, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Μισθός, οι προϊστάμενοι Α’θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, οι αντιδήμαρχοι Τρίπολης, κ. Καρλής και Μπισιούλης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διευθυντής της τροχαίας, εκπρόσωποι του ιερού κλήρου και αρκετοί καθηγητές του πανεπιστημίου πελοποννήσου.

Σε δηλώσεις της, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, η κ. Κουλούρη αναφέρθηκε στην ομιλία της, λέγοντας πως αφορά την παιδεία πριν την Ελληνική επανάσταση, με αναφορά στους μεγάλους λόγιους, όπως ο Ρήγας, ο Κοραής, ο Ιώσηπος Μοισιόδακας, που προετοίμασαν πνευματικά το Ελληνικό Έθνος, ωστε να οδηγηθεί στην επανάσταση-εξέγερση του 1821. Η κ. Κουλούρη τόνισε ότι, συγκριτικά με αυτό που θεωρούνταν ότι ίσχυε για την εκπαίδευση κατά τους 17ο και 18ο αιώνες, στην Ελλάδα και στα κοινά σχολεία υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη της παιδείας, ιδρύθηκαν όμως, κυρίως, μεγάλες ανώτερες σχολές (π.χ. η σχολή Καρυτσιώτη στο Άστρος Κυνουρίας).

Στο χαιρετισμό του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, στάθηκε στην προσφορά των τριών Ιεραρχών, τονίζοντας ότι τους απασχόλησε η παιδεία, η αγωγή ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και ανατράφηκαν με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την ελληνική παιδεία, μεταλαμπαδεύοντας τα κλασικά γράμματα στον ελληνικό χριστιανισμό και πολιτισμό. Ο κ. πρύτανης ανέφερε ότι, παράλληλα με τους τρεις Ιεράρχες, τιμώνται το πανεπιστήμιο, η παιδεία και τα γράμματα και πρόσθεσε ότι οι προστάτες των γραμμάτων ήταν αυτοί που οικοδόμησαν τη μεγάλη σύνθεση των δύο πνευματικών δυνάμεων, δηλαδή του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού.

Ακολούθησε χαιρετισμός από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρο, ως εκπροσώπου της Εκκλησίας, ο οποίος εκθείασε το έργο των τριών Ιεραρχών, λέγοντας ότι κήρυξαν αθάνατες αξίες δίνοντας υπόδειγμα ζωής και καλώντας σε μίμηση του Χριστού και των αγίων Του, ανεβαίνοντας πρώτοι τη σκάλα που υπέδειξαν να ανέβουμε όλοι εμείς. «Εορτασμός των αγίων, είναι μίμηση της ζωής τους», τόνισε ο Σεβασμιότατος, προσθέτοντας ότι, στη σημερινή εορτή της παιδείας, τιμούμε τους τρεις Ιεράρχες, στο βαθμό που εναρμονίζεται η ζωή μας, με την παιδεία και την αρετή τους.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, τόνισε ιδιαίτερα το μεγάλο ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, το οποίο αποτελεί όπως είπε τον πυλώνα, προκειμένου να πορευτούμε με ελπίδα και αισιοδοξία. Δράττοντας την ευκαιρία, ο περιφερειάρχης σχολίασε το γεγονός ότι, παρά το ότι ακούγεται για πολλές δεκαετίες η άποψη ότι προτεραιότητα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής είναι η αναβάθμιση της παιδείας, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει πράξη και, όπως είπε, «παραμένουμε όλοι μας στη δυστυχία». Χαρακτήρισε την επένδυση στην παιδεία όχι «άϋλη προσφώνηση» προκειμένου να αποκτούμε άλλοθι για όσα δεν γίνονται για την παιδεία, αλλά στροφή και προσανατολισμό της περιφέρειας στον προϋπολογισμό της χώρας, για πραγματικές επενδύσεις στην παιδεία.

Αργύρης Καρδαράς

Προηγούμενο άρθροΕπιχειρηματική αποστολή στη Νάπολη…
Επόμενο άρθροΜνημόσυνο στο Γέρο του Μοριά…