Εκδηλώσεις στο Χρυσοβίτσι για το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη (vid, ph)

Προσπάθεια και ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη των ορεινών όγκων της περιοχής του Φαλάνθου

Διεξαγωγή ημερίδας στο Μουσείο Δασικής Ιστορίας



Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάμνηση δύο ιστορικών γεγονότων του 1821 πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα στο Χρυσοβίτσι, το Σάββατο 14 Μαΐου.

Τα γεγονότα που τιμήθηκαν ήταν το θρησκευτικό προσκύνημα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Παναγία Χρυσοβιτσίου, στις αρχές του αγώνα του 1821 και η πρώτη ελεύθερη επαναστατική στρατιωτική και πολιτική διοίκηση των Ελλήνων και η κήρυξη του Θ.Κολοκοτρώνη ως αρχιστρατήγου με τον ταυτόχρονο διορισμό της πενταμελούς εφορίας με πρόεδρο τον Κανέλλο Δεληγιάνη.

Οι εκδηλώσεις, που θα ολοκληρωθούν σήμερα Κυριακή, πραγματοποιούνται από το Σύλλογο Χρυσοβιτσιωτών, το Δήμο Τρίπολης και την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Το Σάββατο στη διάρκεια της ημερίδας , που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μουσείου δασικής ιστορίας αναλύθηκαν τα παρακάτω θέματα.
«Η πίστη του Κολοκοτρώνη και το προσκύνημά του στην εικόνα της Παναγίας στο Χρυσοβίτσι» από τον Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Ντούλια, Πρωτοσύγκελο Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας.

«Η ανακήρυξη της Εφορείας της Καρύταινας και του Κολοκοτρώνη ως Αρχιστράτηγου την 28η Απριλίου 1821 στο Χρυσοβίτσι» από τον Σπύρο Δημητρακόπουλο, δικηγόρο, τακτικό μέλος Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών και τέλος

«Η μεγάλη δράση του Κανέλλου Δεληγιάννη ως προέδρου της Εφορείας της Καρύταινας και ο διορισμός του Δημήτριου Πλαπούτα ως διοικητή του στρατοπέδου της Πιάνας» από τον Ηλία Γιαννικόπουλο, δικήγορο, τακτικό μέλος Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών, διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοβιτσιωτών Γιώργος Πραχαλιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης Σπύρος Βρέντας και ο πρώην Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ενώ να αναφέρουν πως υπήρχε αντιπροσωπεία από τον Σκοπευτικό Όμιλο Πατρών με παραδοσιακές στολές και όπλα του Αγώνα.

Στη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε η ανάγκη για προβολή και ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων που έχουν λάβει χώρα το 1821 στην Αρκαδία γενικότερα και στην περιοχή του Φαλάνθου ειδικότερα ενώ έγινε αναφορά στην πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για την πραγματοποίηση στην περιοχή μεταπτυχιακού προγράμματος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και με θέμα την ανάπτυξη των ορεινών όγκων.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την εκδήλωση του Σαββάτου.

Προηγούμενο άρθροΤα θέματα της συνεδρίασης του Νομικού Προσώπου Δήμου Τρίπολης
Επόμενο άρθροΕυχές Δημάρχου Τρίπολης Δ.Παυλή στους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες