Εκδηλώσεις για τον Μίκη Θεοδωράκη σε Ζάτουνα και Δημητσάνα (ph/vid)

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021 11:05

Διήμερο μνήμης και τιμής για τον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, οργάνωσαν το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και ο Δήμος Γορτυνίας στη Ζάτουνα και τη Δημητσάνα 

  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη στο Διασυνεδριακό Κέντρο ΔημητσάναςΤην εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Διασυνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας συντόνισε η Τζένη Δημητρακοπούλου, γενική γραμματέας του μουσείου.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του προέδρου του Μουσείου Παρασκευά Παρασκευόπουλου, ο οποίος ζήτησε από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να κρατήσουν όλοι ενός λεπτού σιγή για τον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. “O Μίκης ήταν τεράστιος και έχουμε το προνόμιο να έχει περάσει πολλά από τα χρόνια του στην περιοχή μας. Ο Μίκης ήταν οικουμενικός και ένωσε μέσα από τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις τους πάντες. Ήταν ένα δώρο της φύσης και του πλανήτη και υπηρέτησε την οικουμένη. Ήταν βαθιά Έλληνας, έλεγε πράγματα που συχνά τα αμφισβητούσαν, αλλά μετά ερχόταν η δικαίωση”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: «Το μουσείο δυναμώνει. Ο Μίκης μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ενήμερος για τα πάντα (συνεργασία με Δημο κτλ)»

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ.Στάθης Κούλης ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε δυο σημαντικές περιόδους της ζωής του στην Αρκαδία. Επι δυο χρόνια έζησε εξόριστος στην Ζάτουνα. Φάρος δημιουργίας μέσα στα βουνά της Γορτυνίας, φώτισε και σημάδεψε τον τόπο μας. Ήταν και είναι για όλους ο Μίκης που έβαλε την ποίηση στα χείλη μας και μας έμαθε να παλεύουμε για τις μεγάλες ιδέες. Ήταν αυτόφωτος και η λάμψη του πνεύματος του φώτισε τόπους και ανθρώπους», ενώ πρόσθεσε πως το μουσείο Ζάτουνας θα συστήνει τον Μίκη και το έργο του στις γενιές που έρχονται.

Στην συνέχεια διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Τρίπολης Κώστα Τζιούμη – που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων εκτός Αρκαδίας δεν μπόρεσε να βρίσκεται εκεί.

Ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ.Αργυρόπουλος Ιωάννης ανέφερε με την σειρά του: «Ο Πύργος ήδη έχει λάβει το μεγαλύτερο δώρο από τον Μίκη και δεν είναι άλλο από μια δήλωση που έκανε στις τελευταίες του συνεντεύξεις όπου είπε πως νοσταλγεί τα χρόνια που ήταν στον Πύργο, όταν ανακοίνωνε στην οικογένεια του τα πρώτα του τραγούδια.», ενώ πρόσθεσε: «Ο Μίκης ένωνε και ενώνει και μετά τον θάνατο του».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ.Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε πως θα στηρίξει κάθε προσπάθεια, που γίνεται για το μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στην Ζάτουνα. «Πρέπει να στοχεύσουμε στο να σηματοδοτεί το μουσείο την εδώ παρουσία του. Πιστεύω πως μέσα στο 2022 θα μπορούμε να μιλάμε για μια σταθερή παρουσία του μουσείου Μίκης Θεοδωράκης στην Ζάτουνα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως – εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη – ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για τον Μίκη αυτός ο τόπος ήταν τόπος εξορίας και μου κάνει εντύπωση τώρα με το μουσείο που μελετάω την ζωή του, ότι πήγαινε στους τόπους του μαρτυρίου του για να νικήσει μάλλον όλο αυτό το σκοτάδι που ήθελαν να του περάσουν Θεωρώ πως αυτός ο άνθρωπος περπάτησε σε κάποιους τόπους μαρτυρικούς και κατάφερε να νικήσει το σκοτάδι που δεν τον κέρδισε γιατί ήταν τόσο φωτεινός. Όταν τον έστειλαν εδώ για να τον εξορίσουν, πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο», ενώ πρόσθεσε: «Την απόφαση να γίνει μουσικός την πήρε μπροστά σε μια εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο αυτό.Για αυτό και η εκκλησία έβαλε το δικό της λιθαράκι με το κτίριο που παραχωρεί – και το έκανε αυτό γιατί είδε πως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να το προχωρήσουν όλο αυτό και να μην βαλτώσει».

Εμφανώς συγκινημένη η κα. Χαραλαμπίδου – Λογοθέτη Φωτεινή μίλησε για τον Μίκη, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως πάντα όσο ήταν εν ζωή ήθελε να βλέπει τι γίνεται στον κόσμο γι αυτόν.

Ο κ.Γιώργος Κανελλόπουλος, πρόεδρος Κοινότητας Ζάτουνας, τόνισε: «Ο Μίκης με την εξορία του στην Ζάτουνα, την έκανε γνωστή στα πέρατα της γης», ενώ αναφέρθηκε και στο μουσείο Μίκης Θεοδωράκης, στη νέα διοίκηση, αλλά καις την προσπάθεια αναβάθμισης του που γίνεται με συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Γιώργος Παπαηλιού δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σημαντική η σημερινή εκδήλωση μέσω της οποία τιμάται η μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα, ενός οικουμενικού ανθρώπου του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης υπηρέτησε αξίες πανανθρώπινες», ενώ μίλησε και για τον ιδιαίτερο δεσμό του Μίκη με την Αρκαδία.

«Είχε το χάρισμα να εμπνέει, να καθοδηγεί και να δίνει τις αξίες που πρέπει. Η κληρονομιά του Μίκη βρίσκεται σε καλά χέρια», ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής Καλλιόπη Βέτα , ενώ μέσα από ένα τραγούδι θέλησε – όπως ανέφερε – να εκφράσει την αγάπη της στον Μίκη.

Ακολούθησε ομιλία από την κα Βάλια Βράκα, υπεύθυνη αρχείου Ελληνικής μουσικής, Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής, και υπεύθυνη του αρχείου Μίκη Θεοδωράκη.

Αμέσως μετά ο πρώην υπουργός εξωτερικών κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Μίκη, αλλά και στις σκέψεις του από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρισε. «Ο Μίκης είναι η επιτομή της ιστορίας των αδυναμιών και των δυνάμεων της Αριστεράς» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: «Ο Μίκης ήταν πάντα παρών στην ψυχή μας, στο υποσυνείδητο μας και στα αυτιά μας. Ήταν εμπνευστής ενός μεγάλου πολιτιστικού κινήματος»

Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν μέσω βίντεο η υφυπουργός Μετανάστευσης κα.Σοφία Βούλτεψη λέγοντας μεταξύ άλλων πως «H Αρκαδία μπαίνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την διατήρηση της μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη», αλλά και ο κ.Τάσος Τζήκας (πρόεδρος ΔΕΘ HELEXPO) ο οποίος μίλησε για τον Μίκη Θεοδωράκη και την προσωπική τους γνωριμία, λέγοντας, πως υπήρξε ένας παγκόσμιος μεγάλος Έλληνας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπογραφή Μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και του Συλλόγου φίλων Μουσικής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

*Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν και βίντεο που αφορούσαν στην ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη

  • Βίντεο από την τελετή επανατοποθέτησης του πολύτιμου εκμαγείου «το χέρι του Μίκη» στο Μουσείο Ζάτουνας – Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, το «Χέρι του Μίκη», το εκμαγείο του εικαστικού, αείμνηστου Δημήτρη Ταλαγάνη, επανατοποθετήθηκε συμβολικά στο Μουσείο(το πρωτότυπο θα βρίσκεται στο μέγαρο μουσικής Αθηνών και αντίγραφό του θα βρίσκεται στο μουσείο στην Ζάτουνα), ενώ υπεγράφη και Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας, μεταξύ του διευθυντή του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής ( Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) Αλέξανδρου Χαρκιολάκη και του προέδρου του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Παρασκευά Παρασκευόπουλου.

“Το 2006 στο σπίτι του Μίκη ο αείμνηστος Δημήτρης Ταλαγάνης και ο τότε πρόεδρος του συλλόγου Τάσος Πετρόπουλος, έκαναν αυτό το εκμαγείο. Δεν είναι μετά θάνατον. Είναι το χέρι του Μίκη, θα τοποθετηθεί στο μουσείο και πιο συγκεκριμένα στο πιάνο”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Παρασκευόπουλος

  • Tρισάγιο, στη Ζάτουνα, από την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, για τον Μίκη Θεοδωράκη:

 

Το διήμερο εκδηλώσεων έγινε με την υποστήριξη και συμμετοχή της αντιπεριφέρειας Αρκαδίας, των δήμων Ίλιου, Τρίπολης και Πύργου, της Ιεράς Μητρόπολεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και της κοινότητας Ζάτουνας.

Όπως είναι γνωστό, το 1968 και το 1969, ο Μίκης, ήταν εκτοπισμένος στη Ζάτουνα, μαζί με την οικογένειά του, την Μυρτώ, την Μαργαρίτα και τον Γιώργο.

Εκεί, κόντρα στη χούντα των συνταγματαρχών, μετατρέπει τα δύο χρόνια της εξορίας του, σε φάρο αγώνα και παγκόσμιας αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, για την δημοκρατία και την ελευθερία. Ένα ανεξίτηλο έργο, τεράστιας σημασίας, μουσικής και πνευματικής δημιουργίας, με φόντο και έμπνευση τα χωριά του Κολοκοτρώνη… τη Ζάτουνα, τη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια… τα ψηλά βουνά της Αρκαδίας…

Τα προηγούμενα, ανέφελα χρόνια, ο Μίκης, έζησε ως παιδί, στον Πύργο και στην Τρίπολη.

*Χορηγοί Επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης 915, Ethnos.gr, Parapolitika.gr , Εφημερίδα Παραπολιτικά, Εφημερίδα Γορτυνία και e-gortynia.gr.

Το νέο ΔΣ στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας

  • Δείτε βίντεο με μια περιήγηση στην Ζάτουνα από την κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης