Έκριση κοινής πρότασης πέντε παρατάξεων στο ΠεΣΥ Πελ/σου για το master plan της Μεγαλόπολης

Η κοινή πρόταση (η οποία συνδιαμορφώθηκε από τις προτάσεις που έγιναν στη διάρκεια της συζήτησης) των πέντε παρατάξεων ( Τατούλη, Δέδε, Πετράκου, Μπουντρούκα και Λυμπεροπούλου) με 19 ψήφους, έναντι 17 ψήφων της Περιφερειακής Αρχής, εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσον αφορά το θέμα που συζητήθηκε και αφορούσε το MASTER PLAN για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη. Μία απόφαση που ελήφθη μετά από συζήτηση 4 ωρών. Ο κ. Γόντικας είχε τη δική του πρόταση, όπως και ο κ. Κάτσαρης.

Την εισήγηση του θέματος είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην πρότασή τους και συγκεκριμένα στα 19 έργα που έχουν προταθεί για τη μεταβατική περίοδο.



Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα προγράμματα από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή και τονίστηκε πως τα χρήματα θα είναι πολλά, ειπώθηκε συγκεκριμένα για εκατομμύρια ευρώ και επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχουν προτάσεις ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, ενώ έγινε αναφορά και στις ζώνες κινήτρων.

Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος μέσω της τηλεδιάσκεψης και τόνισε πως η Μεγαλόπολη πρέπει να έχει αυξημένα κίνητρα για επενδύσεις, ενώ ανέφερε πως οι προτάσεις του για το πάρκο ηλεκτροκίνησης καθώς και για τις φυλακές δεν έχουν γίνει αποδεκτές.  Κατόπιν έγιναν ερωτήσεις από τους Περιφερειακούς Συμβούλους και στη συνέχεια πήραν το λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι που έκαναν τις τοποθετήσεις τους.

 

Ο κ.Νίκας τόνισε πως «τρέχουμε να κλείσουμε θέματα που έπρεπε να έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες, όπως είναι η απουσία βιοτεχνικού ή βιομηχανικού πάρκου στη Μεγαλόπολη» και συνέχισε λέγοντας πως κάνουμε προσπάθεια να διασωθεί και να αναπτυχθεί μία ιστορική περιοχή σε συνεργασία με τον δήμο και τις δημοτικές παρατάξεις και έχω συστήσει την ενότητα και την συνεργασία γιατί αυτό είναι το πρώτο για την περιοχή. Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η θέση τους είναι σταθερή όσον αφορά τα κίνητρα για τη Μεγαλόπολη σε σχέση με άλλες περιοχές στην Αρκαδία ενώ επεσήμανε πως θα πρέπει να τελειώσουμε με το λιγνίτη.

Ο κ. Τατούλης ζήτησε να υπάρξει χρόνος για τη διαβούλευση καθώς και περισσότερα χρήματα ενώ για τα έργα τόνισε πως όταν γίνεται ένα γενικό master plan δεν χρειαζόταν ένα τοπικό master plan, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει επέκταση στη ζώνη απολιγνιτοποίησης κατά 5 χιλιόμετρα τουλάχιστον, καθώς και ζώνες κινήτρων και φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις στο βιοτεχνικό πάρκο.

Ο κ. Δέδες τόνισε μεταξύ άλλων πως το σχέδιο μετάβασης είναι ωραίο κείμενο από μία πολύ σημαντική εταιρεία αλλά θα μπορούσαμε να το διαβάσουμε σε κάθε περιοχή της χώρας, γιατί είναι μία ωραία έκθεση ιδεών, που δεν εξειδικεύει το πώς αλλάζει το αναπτυξιακό προφίλ ενός τόπου.

Ο κ. Μπουντρούκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν και επεσήμανε πως ο χρόνος έχει τεράστια σημασία ιδιαίτερα όταν μιλάμε για επενδύσεις και ανεργία και δήλωσε πως αυτά που περιλαμβάνονται στο master plan δεν φαίνεται πως μπορούν να γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Γόντικας σημείωσε πως η Μεγαλόπολη θα ερημοποιηθεί και το master plan λέει πολύ καθαρά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την απολιγνιτοποίηση στην πόλη και στο λαό.

Ο κ. Πετράκος  επεσήμανε πως το θέμα υποβαθμίστηκε αφού δεν υπήρξε ειδική συνεδρίαση και τόνισε μεταξύ άλλων πως η απολιγνιτοποίηση είναι πρόωρη και θα πρέπει να δοθεί παράταση καθώς και να υπάρξει περαιτέρω διαπραγμάτευση για το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης.

Η κα. Λυμπεροπούλου επεσήμανε πως μεταξύ άλλων απουσιάζει στο master plan η αναφορά στις υποχρεώσεις της ΔΕΗ, όπως η αποκατάσταση των εδαφών ενώ δήλωσε πως δεν αποδίδεται δικαιοσύνη έναντι των πολιτών, αφού δεν εφαρμόζεται η πολιτική «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ο κ. Κάτσαρης σημείωσε πως το μεγάλο σχέδιο για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη θυμίζει την ιστορία με τους ιθαγενείς και τα καθρεφτάκια και τις χάντρες, όπου οι αποικιοκράτες πήγαιναν και έπαιρναν τον πλούτο και έδιναν στους ντόπιους καθρεφτάκια, ενώ τόνισε πως τώρα που θα κλείσουν τα εργοστάσια από την Κυβέρνηση οι άνθρωποι δεν θα έχουν δουλειές και προτείνετε τη βίαιη επιχειρηματοποίηση.

Ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε πως όλη η περιοχή της Μεγαλόπολης χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που είναι η ερημοποίηση της περιοχής και η οικονομική καταστροφή.

Η κα. Δημητρακοπούλου στη δική της παρέμβαση τόνισε πως το master plan είναι έκθεση ιδεών και το μόνο κομμάτι που είναι καλό είναι το κομμάτι της επανακατάρτισης.

Ο κ. Γιαννακούρας σημείωσε πως η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε αβίαστα να πάρει την απόφαση να κλείσει τόσο γρήγορα τις μονάδες της ΔΕΗ και αναρωτήθηκε αν είχαν πωληθεί οι μονάδες θα τις έκλειναν τώρα; Κατηγόρησε δε για «κυβισμό» την περιφερειακή αρχή Νίκα που δεν στήριξε την περιοχή της Μεγαλόπολης. Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις στην Μεγαλόπολη, πως πρέπει να δοθούν κίνητρα στο βιοτεχνικό πάρκο (φορολογικά, ασφαλιστικά, ενεργειακά και επιδότηση με ζώνες) και κατέληξε πως θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του ποσού στα χρήματα που θα δοθούν στην περιοχή της Μεγαλόπολης, γιατί ακούγονται διάφορα νούμερα αλλά δεν υπάρχει ουσία καμία.

 

Προηγούμενο άρθροΔΙΕΚ Τρίπολης και κορωνοϊός | Ο Γιάννης Κατσίρης απαντά σε όλες τις ερωτήσεις για την λειτουργία του (ήχος)
Επόμενο άρθροΚάλυψη από την Περιφέρεια του 50% του ελλείμματος στην “Πελοπόννησος Α.Ε.” αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο