Ενημέρωση Τζιούμη για τους πρόσφυγες που ζουν στην Τρίπολη

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 13:04

Ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος ESTIA που αφορά στην φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών, τους στόχους που αυτό έχει και τα αποτελέσματα εφαρμογής του στην Τρίπολη, ζήτησε και έλαβε ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Τζιούμης, από εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τους υπεύθυνους του προγράμματος.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Τρίπολης, από τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Jason Hepps και από τα στελέχη της αναπτυξιακής του Πάρνωνα.Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε διεξοδική ενημέρωση για την εφαρμογή του προγράμματος στην Τρίπολη, την οποία τόσο τα στελέχη του Πάρνωνα όσο και ο Jason Hepps την χαρακτήρισαν ως εξόχως επιτυχημένη.

Αναφέρθηκε δε ότι ωφελούμενοι του προγράμματος ESTIA, που είχαν αιτηθεί και τους δόθηκε άσυλο έχουν φύγει σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενώ κάποιοι άλλοι – επίσης ωφελούμενοι του προγράμματος – έχουν βρει εργασία και εργάζονται στην τοπική αγορά, γεγονός που πιστοποιεί την άριστη εφαρμογή του προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Τρίπολης και τους φορείς της πόλης, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει το πρόγραμμα συμβάλλοντας και εκείνοι από την πλευρά τους στην εξαιρετική υλοποίηση του, γεγονός που το καθιστά ως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα στην χώρα μας.

Ο δήμαρχος Τρίπολης σημείωσε κατά τη συνάντηση, πως η Τρίπολη είναι η μόνη πόλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχει δεχτεί και φιλοξενεί σημαντικό αριθμό προσφύγων – μεταναστών, οι οποίοι διαβιούν σε πολύ καλές συνθήκες, ενώ υπογράμμισε, πως αυτός ο τρόπος (διαμονής σε διαμερίσματα) είναι ο μονός αποδεκτός για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων και ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά, πως είναι αντίθετος στην δημιουργία ανοιχτών δομών. Επεσήμανε ακόμα, ότι πρέπει και οι άλλες πόλεις – τουλάχιστον στην Περιφέρεια μας – να σηκώσουν ανάλογο βάρος με αυτό της Τρίπολης, πριν συζητηθεί το όποιο ενδεχόμενο αύξησης του πληθυσμού των προσφύγων – μεταναστών στην πόλη μας, γεγονός που βρήκε απολύτως σύμφωνους τους παριστάμενους στην συνάντηση.

Στην συνάντηση εκφράστηκε από όλους τους παριστάμενους η θετική τους στάση για το πρόγραμμα και η αισιοδοξία για τη συνέχισή του για το 2020.