Έντονες αντιδράσεις για τον εμπαιγμό των δημοτικών σταθμών από την κυβέρνηση

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αφορά την αδειοδότηση των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών και η μη εξαίρεση από αυτήν των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Το θέμα αναμένεται να θέσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στην αυριανή του συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου.



Γ. Καμίνης: Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα – Ο Αθήνα 9.84 πρέπει και θα επιβιώσει

Για πολιτική σκοπιμότητα έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, την Πέμπτη. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ο Αθήνα 9.84 πρέπει και θα επιβιώσει και υπογράμμισε ότι η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την ελεύθερη πληροφόρηση και την πλουραλιστική ενημέρωση.

Σε ό,τι αφορά στο τέλος χαρτοσήμου, για το οποίο επεβλήθη πρόστιμο ύψους 5 εκ. ευρώ στον Αθήνα 9.84, ο κ. Καμίνης είπε ότι οι εφορίες ανακαλύπτουν ξαφνικά αναδρομικά τέλη, ανοίγοντας το πεδίο για εφαρμογή τους στο σύνολο των δημοτικών επιχειρήσεων.

Τέλος, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους του Mega.

Για τον Αθήνα 9.84 μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο ο Αντιπρόεδρος του σταθμού και πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Μιχάλης Κυριακίδης, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική σκοπιμότητα στην όλη υπόθεση. Όπως είπε, οι δημοτικοί δεν εκλήθησαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους για το νομοσχέδιο, σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι κλήθηκαν και πήγαν.

Ν. Παππάς: Δεν γίνεται καμία εξαίρεση, οι άδειες θα είναι 60 με 70 ανά περιφέρεια

Σε ερώτηση του Αθήνα 9,84 για το αν θα εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από την διαδικασία αδειοδοτητησης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς απάντησε ότι δεν γίνεται καμία εξαίρεση, οι άδειες θα είναι 60 με 70 ανά περιφέρεια, ωστόσο πρόσθεσε οτι θα είναι συμβολικότατο το τίμημα και δεν θα αδικηθεί κανένας. Εκτίμησε δε ότι λογικά η προκήρυξη θα γίνει ανά περιφέρεια.

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις σε ότι αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, είπε ότι το ΕΣΡ λειτούργησε άρτια και σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι εμφανίστηκαν 6 υποψήφιοι για 7 τηλεοπτικές άδειες δήλωσε ότι η έβδομη παραμένει ορφανή και μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της αδειοδότησης θα προκηρυχτεί και η συγκεκριμένη άδεια, η οποία θα τεθεί σε δημοπρασία σε περίπτωση που εμφανιστεί και δεύτερος ή τρίτος ενδιαφερόμενες.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι η διαδικασία αδειοδότησης στα ραδιόφωνα δεν θα εφαρμοστεί με τη μέθοδο σοκ και δέος, αλλά θα συμβεί ήρεμα και σταδιακά και θα διασφαλίσει ότι έχουμε μεγάλη χωρητικότητα, θα διασφαλίζει τους σταθμούς της εκκλησίας και τους δημοτικούς σταθμούς. Στην Ευρώπη, είπε ο κ. Παπάς, τα ραδιόφωνα συνολικά είναι 12.500, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν 1000 ραδιοφωνικοί σταθμοί και το ραδιοφωνικό τοπίο ήταν πολλαπλώς άναρχο.

Επίσης πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που δημιουργούν απασχόληση, έχουν πρόγραμμα και ξεχωριστό κοινωνικό ρολό, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει εκ των προτέρων διακριτική μεταχείριση αλλά στην πορεία μπορούμε να συζητήσουμε πως θα διασφαλιστούν.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ρύθμιση για την ψηφιακή αδειοδότηση περιλαμβάνονταν στα προαπαιτουμενα, επικαλούμενος την Τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Να εξαιρεθούν οι δημοτικοί σταθμοί από τη διαδικασία δημοπράτησης ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να οδηγήσει σε αιχμαλωσία εκατοντάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς και όλοι να έχουν τον φόβο του αγά υπουργού, υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή και τόνισε ότι υπάρχει ένα γενικόλογο νομοθετικό πλαίσιο, με άγνωστο το τίμημα εκκίνησης και χωρίς χρονοδιάγραμμα στη διαγωνιστική διαδικασία

Σχετικά με την απαράδεκτη συμπερίληψη στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα των δημοτικών ραδιοσταθμών στην ίδια διαδικασία αδειοδότησης με τους ιδιωτικούς, πράγμα που δρομολογεί ξεκάθαρα το κλείσιμό τους, ο βουλευτής Β΄Αθηνών με Το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε: «Το βρίσκω πολύ λογικό. Ζούμε με μια κυβέρνηση σταλινοφασιστών. Συνεπώς, όποιος δεν είναι μαζί τους και δεν τους λιβανίζει, πρέπει να φιμωθεί, να κλείσει ή να πεθάνει. Ευτυχώς δεν μπορούν να μας στείλουν σε Γκουλάγκ. Θα μας είχαν στείλει».

«Το πολυνομοσχέδιο έχει διατάξεις για αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, προαπαιτούμενο κι αυτό; Το ΕΣΡ στην ακρόαση φορέων είπε ότι δεν είχε ιδέα», έγραψε στο twitter o εισηγητής του Ποταμιού στο πολυνομοσχέδιο Γιώργος Μαυρωτάς. «Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου τα δημοτικά ραδιόφωνα μένουν μετέωρα. Αβλεψία ή πρόθεση;», συμπλήρωσε.

Την πάγια θέση της ΚΕΔΕ να εξαιρεθούν από την διαδικασία δημοπράτησης ραδιοφωνικών συχνοτήτων οι ΟΤΑ, γιατί αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για ζητήματα που αφορούν τοπικές υποθέσεις, επανέλαβε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στη Βουλή, κατά την ακρόαση των φορέων για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Σημείωσε δε ότι η ρύθμιση αυτή δεν αντιβαίνει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης τόνισε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η τυπολογία που υπάρχει σε όλα τα ευρωπαϊκά ραδιόφωνα, που χωρίζονται σε γενικού και θεματικού περιεχομένου (στο νομοσχέδιο υπάρχει χαρακτηρισμός των σταθμών ως εθνικής η περιφερειακής εμβέλειας με ενημερωτικό πρόγραμμα ή μη). Πρότεινε η έκδοση προκήρυξης των αδειών να γίνει ξεχωριστά ακόμη και κατά περιφέρεια, να γίνει μια προκήρυξη για εθνικής εμβέλειας και μια για τους περιφερειακούς, δεδομένου ότι υπάρχουν ιδιομορφίες από περιοχή σε περιοχή. Τέλος για το θέμα της δικτύωσης των ραδιοφωνικών σταθμών προτείνει να υπάρχει δυνατότητα στους περιφερειακούς σταθμούς να δικτυώνονται μέχρι 7 ώρες από 3 διαφορετικούς φορείς, καθώς και να γίνεται προέλεγχος για τις μεταβιβάσεις των ιδιοκτησιών.

Από την πλευρά του τέλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφώνων, Αντώνης Γρηγορόπουλος τόνισε ότι κανείς ιδιοκτήτης δεν ζήτησε να υπάρχει πανελλαδικός χαρακτήρας εμβέλειας στα ραδιόφωνα και ότι για το λόγο αυτό αρκεί η ΕΡΤ, εξέφρασε την αντίθεση του με την δυνατότητα να δίδονται όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ να τρέξει τις διαδικασίες χωρίς διαβούλευση, αναρωτήθηκε ποια είναι η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε ένα ενημερωτικό ή μη ενημερωτικό ραδιόφωνο, ζητώντας να απαλειφθεί αυτή η διάταξη. Τέλος εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον ένα τοπικό ραδιόφωνο στη Φλώρινα για παράδειγμα θα μπορεί να εκπέμπει για 5 ώρες καθημερινά ενημερωτικό πρόγραμμα και μεταξύ αυτών οι 2,5 ώρες να αφορούν τοπικά θέματα. Τόνισε τέλος ότι εφόσον για να λάβει κανείς μέρος στο διαγωνισμό χρειάζεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στην ουσία αποκλείονται όλες οι υφιστάμενες επιχειρήσεις καθώς οι περισσότερες χρωστούν αυτή τη στιγμή.

Πηγή: Aθήνα 9.84 – Στέλλα Παπαμιχαήλ

Προηγούμενο άρθροΗ «Γειτονιά Νεομάρτυρα Δημητρίου» έκοψε την πίτα της (ph)
Επόμενο άρθροΨηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα