Επετειακές εκδηλώσεις στη Δραμπάλα Ακόβου με αναπαράσταση της ιστορικής μάχης (vid,ph)

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 17:45

Πρόσβαση στο ύψωμα που έγινε η μάχη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο -έργο που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου-ΠΕ Αρκαδίας

Εκδηλώσεις για την 194 επέτειο της ιστορικής μάχης της Δραμπάλας πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, το Δήμο Μεγαλόπολης, την ΤΚ Ακόβου και τους συλλόγους του χωριού.Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε Θεία Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, εκφώνηση του πανηγυρικού από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά Δ.Χριστόπουλου, χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Β.Γιαννακούρα, ο οποίος αναφέρθηκε και στο έργο ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς το ύψωμα που έγινε η μάχη και πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, καθώς και αναπαράσταση της μάχης υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Η πρώτη “εκ του συστάδην” μάχη μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών δόθηκε από τις 5-7 Ιουνίου του 1825 κατά του Ιμπραήμ. Η μάχη παρομοιάζεται με αυτήν των Θερμοπυλών ενώ πρόκειται για μάχη που πολέμησαν και γυναίκες.

Η μάχη της Δραμπάλας έδωσε στους Έλληνες χρόνο να ανασυνταχθούν, εδραίωσε την πεποίθηση ότι ο Ιμπραήμ δεν ήταν πια ανίκητος και οδήγησε στην νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στους Μύλους. Η τελική καταστροφή του Ιμπραήμ ήρθε μέσω θαλάσσης (όπως μετά τις Θερμοπύλες ακολούθησε η Σαλαμίνα), 2 χρόνια αργότερα, στην ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Το δρώμενο πραγματοποιήθηκε από την ΚΟΙΝΣΕΠΤ “Πράματα και θάματα” και συμμετείχαν οι σύλλογοι της Καλαμάτας “Φίλοι της παράδοσης” και Ελληνομνήμονες”. Την παρουσίαση είχε ο ηθοποιός Αλέκος Κολλιόπουλος ενώ τη σκηνοθεσία είχε ο Γιώργος Τσαπόγας.

Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς και προσφορά στους παρευρισκόμενους αναψυκτικών και γλυκισμάτων.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο με την εκδήλωση και αποσπάσματα από την αναπαράσταση της μάχης.

Gepostet von Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 am Sonntag, 16. Juni 2019