Επιδείνωση του καιρού στην Αρκαδία το Σαββατοκύριακο – Πότε μας αποχαιρετάει ο χειμώνας;

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 09:19

Βαδίζουμε στο τέλος Φλεβάρη ενώ από ότι φαίνεται μια ακόμα χειμερινή σεζόν 2017-2018 βαδίζει προς το τέλος της. Ωστόσο το εαρινό ηλιοστάσιο αρχίζει στις 21 Μαρτίου, αυτό σημαίνει οτι εκείνη την ημερομηνία τελειώνει και τυπικά ο χειμώνας.

Από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αλλά και την νέα εβδομάδα θα έχουμε αρκετές βροχές και καταιγίδες μέχρι σχεδόν και το τέλος Φλεβάρη ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.Εν αντιθέση με την κεντρική και κυρίως βόρεια Ελλάδα όπου θα επηρεαστεί από την Κυριακή και μετά, έστω και οριακά από το αρκτικό ψύχος που θα πλήξει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη με πρωτόγνωρα χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και χιονοπτώσεις στα Βαλκάνια και σε μέρος της κεντρική και δυτικής Ευρώπης. Στην χώρα μας η τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη θα χαρακτηριστεί από νοτιάδες και βροχές στην νότια Ελλάδα ενώ χειμερινό θα είναι το σκηνικό κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της βόρειας χώρας.

Όσον αφορά την Αρκαδία-Τρίπολη όπως αναφέραμε και παραπάνω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το Σάββατο ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες με βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται τοπικά να είναι και έντονες. Πυκνές χιονοπτώσεις στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου πάνω από τα 1300-1400 μέτρα (πρόσκαιρα και στα 1200-1300μέτρα όπως στα Μαγούλιανα για παράδειγμα). Μετά το μεσημέρι του Σάββατου τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα σταματήσουν και για λίγο θα ανοίξει ο καιρός αλλά γρήγορα προς το απόγευμα και πάλι θα έχουμε άστατο καιρό με μπόρες μικρής διάρκειας και ανοιγοκλεισίματα του καιρού. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν προς το βράδυ του Σαββάτου.

Την Κυριακή 25/2/2018 ο καιρός θα παραμείνει άστατος ,δηλαδή θα υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας το πρωί με κάποιες νεφώσεις που θα πυκνώσουν προς το μεσημέρι και το απόγευμα και θα αρχίσουν πάλι βροχές ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα έχουμε και πάλι στα βουνά αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου πάνω από τα 1250-1350 μέτρα.

Την νέα εβδομάδα οι βροχές θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 26/2/2018 καθώς θα έχουμε νέα μεταβολή-σοβαρή επιδείνωση του καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας. Προς το μεσημέρι-απόγευμα της Δευτέρας θα έχουμε και πάλι χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά ,προφανώς και στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να κατέβουν οι χιονοπτώσεις μέχρι και τα 1000-1100 μέτρα σε ορεινές περιοχές της Γορτυνίας.

Την Τρίτη 27/2/2018 θα έχουμε κάπως καλύτερο καιρό με τις βροχές να επιμένουν κυρίως στην Γορτυνία και στις δυτικότερες νοτιοδυτικότερες περιοχές της Αρκαδίας ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειώνονται κυρίως το πρωί σε ορεινές περιοχές πάνω από τα 1000-1100 μέτρα. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα και εκεί τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Νέα επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη 28/2/2018 με βροχές και καταιγίδες ,ενίσχυση των νοτιάδων.Η θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων θα σημειώσει άνοδο και ο καιρός θα μαλακώσει. Με την άνοδο της θερμοκρασίας θα παρατηρηθεί και απότομο λιώσιμο του χιονιού στα βουνά αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου από την Τετάρτη και μετά.

Η τάση του καιρού στις Αρχές Μάρτη-Τίτλοι τέλους για τον φετινό χειμώνα;

Προφανώς ο τίτλος που δώσαμε στην αρχή του άρθρου δείχνει ότι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης φαίνεται να μπαίνει τις πρώτες μέρες του με μαλακό καιρό, νοτιάδες ,άνοδο της θερμοκρασίας ωστόσο υπάρχουν πιθανότητες να έχουμε και πάλι βροχές, ακόμα και μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Με τα τωρινά δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε παγωνιές και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Κάπου εδώ αρχίζει να τελειώνει και ο χειμώνας που μπορεί σε αρκετές πεδινές περιοχές να μην χιόνισε, ωστόσο ήταν μια χειμερινή σεζόν με αρκετά χιόνια στα βουνά-χιονοδρομικά όλης της χώρας. Ακόμα και τα βουνά της Αρκαδίας και κυρίως το Μαίναλο σε έναν σχετικά ήπιο χειμώνα με αρκετούς νοτιάδες κατάφερε να έχει αξιόλογο χιόνι με διάρκεια κάτι που το επιβεβαιώνουν και οι μέρες που το χιονοδρομικό κέντρο φέτος είναι ανοιχτό.

Παρ’όλα αυτά έχουμε δει και στατιστικά ότι μπορεί να υπάρξουν μέχρι και το τέλος Μάρτη κάποιες μέρες με χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά ,δεν είναι κάτι σπάνιο να συμβεί. Καλό θα ήταν βέβαια να μην υπάρξουν παγωνιές και χιονοπτώσεις προς τα μέσα ή τέλη Μάρτιου καθώς θα υπάρξουν καταστροφές στις καλλιέργειες λόγω της πρόωρης ανθοφορίας των δέντρων. Όπως και να έχει ο απολογισμός του φετινού χειμώνα ήταν ήπιος, με βροχές που αργήσανε να έρθουν και εμφανίστηκαν τον τελευταίο μήνα κυρίως αλλά και κάποιες βροχές τον Γενάρη, ενώ οι χιονοπτώσεις επισκέφθηκαν μόνο τον Δεκέμβριο του 2017 την Τρίπολη ,ενώ υπήρξε και μια μέρα ολιγόλεπτης χιονόπτωσης στην πόλη τον Γενάρη του 2018.

Δείτε Live εικόνα από την πόλη της Τρίπολης (κλικ πάνω στην εικόνα) 

Επιμέλεια: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5