Ερώτηση «Ελληνικής Λύσης» για ελλιπή αρχαιολογικά στοιχεία στη Λυκοσούρα Αρκαδίας

Σχετική ερώτηση κατάθεσε το προηγούμενο διάστημα ο «Ελληνική Λύση» ο επικεφαλής του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος, προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Ελλιπή αρχαιολογικά στοιχεία για τη Λυκόσουρα Αρκαδίας» για ενημέρωση της εξέλιξης των ανασκαφών στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Βελόπουλου, αναφέρει χαρακτηριστικά:



«ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 27/07/2021
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτής Λάρισας
ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ«Ελλιπή αρχαιολογικά στοιχεία για την Λυκόσουρα της Αρκαδίας»

Κυρία Υπουργέ,

Η Λυκόσουρα Αρκαδίας θεωρείται η ιερότερη και παλαιότερη πόλη της Αρκαδίας, κατά δε τον Παυσανία, ήταν η πρώτη πόλη που είδε ο ήλιος («Λυκόσουρά έστι πρεσβυτάτη, καί ταύτην εϊδεν ό ήλιος πρώτην»), συνεπώς, θεωρείται η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον πλανήτη. Ιδρύθηκε από τον μυθικό βασιλιά Λυκάωνα, γιό του Πελασγού, ο οποίος σύμφωνα με την μυθολογία αναδύθηκε από την γη και έτσι έγινε γενάρχης των ανθρώπων. Η Ιστορία της Λυκόσουρας χάνεται στην αχλή του απώτατου παρελθόντος, σε τόσο μακραίωνο βάθος χρόνου, που σε εκείνον τον απώτατο χρόνο λατρεύτηκε στην περιοχή η Δέσποινα, η μητέρα των Θεών, χάριν της οποίας υπήρξε και αφιερωμένος Ναός. Αν και προσδιορίζεται η ύπαρξή της μεταξύ του 10.000 π.Χ. και του 8.000 π.Χ., βάσει και των λεξικών του Σουίδα και του Ησύχιου Αλεξανδρέως, διατυπώνεται και ο ισχυρισμός ότι η Λυκόσουρα ιδρύθηκε τότε που δεν υπήρχε η Σελήνη, εντούτοις, δεν είναι επαρκή τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν απόλυτα τα αναφερόμενα στοιχεία. Συνεπώς, υπάρχει αναγκαιότητα περαιτέρω ανασκαφικής διερεύνησης της Λυκόσουρας για να προκύψουν νέα στοιχεία και ευρήματα, τα οποία θα καταδείκνυαν και θα επιβεβαίωναν την αρχαιότητα της πόλης, αλλά και συνάμα, θα διαφώτιζαν σταδιακά την ιστοριογραφία, τόσο για την λειτουργία της αρχαιότερης πόλης του κόσμου, κατά τον Παυσανία, όσο και για το Ναό της θεάς Δέσποινας, για την οποία θεότητα, σχεδόν τίποτε δεν γνωρίζουμε.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Λυκόσουρας της Αρκαδίας, κατά το τρέχον χρονικό διάστημα; Εάν όχι, υπάρχει προγραμματισμένο αρχαιολογικό πλάνο νέων φάσεων ανασκαφικών ερευνών στην ανωτέρω περιοχή, το επόμενο χρονικό διάστημα και πότε χρονικά προσδιορίζεται αυτό;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ».

 

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού…

Λίγες μέρες αργότερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απάντησε με αντίστοιχο υπηρεσιακό έγγραφο, υπογεγραμμένο από την κα Υπουργό Λίνα Μενδώνη.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει:

«Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 8323/29.7.2021 Ερώτηση με θέμα: «Ελλιπή αρχαιολογικά στοιχεία για την Λυκόσουρα της Αρκαδίας»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 8323/29.7.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Κατά το τρέχον χρονικό διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας δεν πραγματοποιεί ανασκαφικό πρόγραμμα στον αρχαιολογικό χώρο της Λυκόσουρας. Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή της Λυκόσουρας περιλαμβάνεται ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκαίου Όρους, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα γεωγραφικά και ιστορικά με την ανωτέρω αρχαία πόλη και ο οποίος ανασκάπτεται συστηματικά από το έτος 2010, μέσα από ένα συστηματικό ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας με την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή. Το πολυετές αυτό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το έτος 2022 και τελεί υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται από τους ανασκαφείς σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, ενώ περιγραφή το χώρου υπάρχει και στον ιστότοπο ΟΔΥΣΣΕΑΣ του ΥΠΠΟΑ (http://odysseus.culture.gr/h/3/gh3530.jsp?obj_id=16261).

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ».

 

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Τράγκας: «Έφυγε ο Μίκης, πικραμένος από την κατοχή της Ελλάδος»
Επόμενο άρθροΜαρίνος Ρουσιάς: «Ευχαριστούμε για όλα Μίκη. Καλό ταξίδι.»