Ερώτηση στη Βουλή από την «Ελληνική Λύση» για αρχαιολογική ανακάλυψη στον Αλφειό ποταμό

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή η «Ελληνική Λύση» από τον Βουλευτή κ. Αντώνιο Μυλωνάκη με θέμα: «Τυχαία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στον Αλφειό ποταμό», προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Μυλωνάκη, ανέφερε:



«ΘΕΜΑ: Τυχαία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στον Αλφειό ποταμό»
Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, στον Αλφειό ποταμό, πλησίον της Ολυμπίας, αποκαλύφτηκε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα. Πρόκειται για μια περικεφαλαία του 7ου αιώνα π.Χ., η οποία εντοπίστηκε στις όχθες της παραποτάμιας περιοχής κοντά στη Σαλμώνη και παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Η αρχαία Σαλμώνη αναφέρεται ως μία από τις οκτώ επίσημες πόλεις της αρχαίας Πισάτιδας (Πίσα), η οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρύθηκε από τον Σαλμωνέα (Σαλμωνεύς), που μετανάστευσε στην Ήλιδα από την Θεσσαλία. Η δε Πίσα, η οποία άκμασε κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, έλαβε το όνομα του ιδρυτή της Πίσου, ο οποίος ήταν γιος του Περιήρους και εγγονός του Αιόλου. Αποικία της Πίσας ήταν η Ιταλική πόλη Πίζα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Υπάρχουν αρχαιολογικές έρευνες σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή όπου εντοπίστηκε το ανωτέρω εύρημα; Αν όχι, προτίθεσθε με αφορμή την τυχαία ανακάλυψη του εν λόγω ευρήματος στον Αλφειό ποταμό να ξεκινήσετε αρχαιολογικές ανασκαφές προς εντοπισμό στοιχείων από τους οικισμούς της αρχαίας Πισάτιδας;

Ο ερωτών Βουλευτής ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ».

 

Η απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού…

Λίγες μέρες αργότερα την ερώτηση του Βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», ήρθε και η απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού υπογεγραμμένη από την κα Υπουργό, και το περιεχόμενη αυτής να αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 8390/2.8.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Αντώνιου Μυλωνάκη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ο ποταμός Αλφειός και το Ιερό της Ολυμπίας, αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο λατρείας και μύθων. Η ιερότητα του ποταμού μαρτυρείται από τις αρχαίες πηγές και εκφράζεται με την προσωποποίηση του ποταμού στο ανατολικό αέτωμα του ναού του Διός. Κατά τη διάρκεια των γιορτών στην Ολυμπία αφιέρωναν στον Αλφειό πολλά δώρα, που τα βύθιζαν στα νερά του. Για αυτό το λόγο, κατά μήκος του ποταμού Αλφειού, από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έως και την εκβολή του ποταμού στα βόρεια του Κόλπου της Κυπαρισσίας, έχουν βρεθεί και παραδοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας χάλκινα ευρήματα, κυρίως κράνη, περικνημίδες, λέβητες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει διενεργήσει ανασκαφικές έρευνες στις όχθες του ποταμού Αλφειού, και συγκεκριμένα στη θέση «Βλαχοσπηλιές», όπου αποκαλύφθηκε λατρευτικό άντρο αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα ελληνιστικής περιόδου, και στη θέση

«Καμπούλι», όπου αποκαλύφθηκε αρχαίος αποθέτης ιερού αφιερωμένου σε γυναικεία θεότητα, ο οποίος έδωσε πλήθος μικρών αγγείων και ειδωλίων που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ».

 

Προηγούμενο άρθροΕφτά θετικά δείγματα χθες (01/09) από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στον πλ. Αγ. Βασιλείου
Επόμενο άρθροΓιώργος Τράγκας: «Έφυγε ο Μίκης, πικραμένος από την κατοχή της Ελλάδος»