Εθελοντικές εργασίες εκτέλεσε ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 09:14

Δύο σημαντικά μηνύματα μεταδόθηκαν παρά   του  Σεβ. Ποιμενάρχη μας,   κατόπιν της κοπιαστικής εργασίας του ιδίου, των εθελοντών  Κληρικών και των Λαϊκών συνεργατών, στις αγροτικές  εργασίες  των κτημάτων της Μονής Προδρόμου στην Περδικόβρυσης της Κυνουρίας.Το πρώτο μήνυμα είναι ο εθελοντισμός γεγονός που χρειάζεστε στην κοινωνία μας σήμερα όσο ποτέ άλλοτε και δεύτερο η επιστροφή των ανθρώπων στην μητέρα γη, που ήταν, είναι και θα είναι, η ψωμοδώτρα όταν την καλλιεργούμε.

Η Ιερά Μονή Προδρόμου έχει στην κατοχή της προ πολλών δεκαετιών  ελαιοπερίβολα  και αμπελώνες πλησίον του χωρίου Περδικόβρυση αλλά και σε άλλες περιοχές, αλλά όλα από δεκαετιών είχαν εγκαταλειφθεί.

Με πρωτοπόρο τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, Κληρικοί και Λαϊκοί εθελοντές, εργάστηκαν  την Τρίτη 12ηΜαρτίου 2013,  στον αμπελώνα και το ελαιοπερίβολο  της Ιεράς Μονής στη θέση «Καλογερική  Λάκα»,  κτήμα το οποίο βρίσκετε  κατά μήκος του ποταμού Τάνου και κάτω από τα βράχια με την ονομασία της θέσης «Άλογο».

Οι εργασίες οι οποίες επιτελέσθηκαν ήταν το κλάδεμα, το σκάψιμο  του αμπελώνα, καθώς το κλάδεμα των ελαιοδέντρων  και η αντικατάσταση των ξερών κλημάτων του αμπελώνα, με την φύτευση 400 νέων  κλημάτων  διαφόρων ποικιλιών.

Από νωρίς  το πρωί οι συμμετέχοντες στην εθελοντική ομάδα των συνεργατών που είχε στόχο την ετήσια συντήρηση και καλλιέργεια των κτημάτων αυτών, επιδόθηκε σε σκληρή εργασία,   έχοντας συντροφιά  τον Άγιο Πρόδρομο,  ο οποίος ευλογών  έστεκε σκαρφαλωμένος στα βράχια, καθώς και το τραγούδι του ποταμού Τάνου το οποίο  αφιέρωναν  τα ολοκάθαρα γάργαρα νερά του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ μετά το πέρας των δύσκολων αγροτικών εργασιών, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντας στην ομάδα της καλλιέργειας, παρότρυνε να στραφούμε πάντες προς την γη μας και να την καλλιεργήσουμε σπιθαμή προς σπιθαμή, έτσι ώστε  ξεπεράσουμε ευκολότερα τις οικονομικές δυσκολίες σαν Χώρα αλλά και σαν τοπική κοινωνία. Έφερε ως ζωντανό  παράδειγμα,  μια κάτοικο του χωριού, που σε μεγάλη ηλικία στο διπλανό κτήμα μόνη κλάδευε το αμπέλι της,  την οποία επισκέφτηκε στο κτήμα της και ευλόγησε.

Έκανε  δε γνωστό  στο τέλος, ότι μιάς και ο πανδαμάτορας χρόνος στον οποίον  δεν μπορεί να αντισταθεί   τίποτα, γέρασε και κατέστρεψε, το  μεγάλο ξύλινο βαγένι με την ονομασία «ΣΙΑΒΕΛΗΣ», βαγένι μεγάλων διαστάσεων το οποίο   φιλοξενούσε χρόνια τον οίνο της Μονής.  Οι καρποί της φετινής χρονιάς πρώτα ο Θεός εκ  του αμπελώνα και η σοδειά που θα συναχθεί,  θα διανεμηθεί για άλλη μια φορά,  στα ιδρύματα της Μητροπόλεως και τα Φιλανθρωπικά καταστήματα αγάπης αυτής.

Ανανέωσε δε το ραντεβού με τους εθελοντές στον τρύγο καθώς και στην συγκομιδή του ελαιοκάρπου.  

                                                                                 + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας