Εθνεγέρτιδα πόλη Τρίπολις…

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 15:20

του Σάββα Σαββάκη πρ. αντιδημάρχου

Κορυφαίο γεγονός κατά τον πρώτο χρόνο του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, αποτελεί η άλωση της Τριπολιτσάς, αυτό το εμβληματικό στρατήγημα του Γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που είχε ως αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί από τους αγωνιστές του ’21 το βασικό κέντρο των Τούρκων στον Μοριά.Ο αντίκτυπος που προκλήθηκε, ενέπνευσε και τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων, εξυψώθηκε στη συνείδησή τους και η επανάσταση πήρε καθολικότερο χαρακτήρα. Και το σπουδαιότερο, η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς οδήγησε στην ευόδωση της Εθνεγερσίας. Επομένως – και αποδεικνύεται ιστορικά – η Τριπολιτσά αποτέλεσε την εθνεγερτική αφετηρία στην πορεία της Ελληνικής επανάστασης, τον καθοριστικό σταθμό στην εδραίωση και εξέλιξη του αγώνα.

Για τον λόγο αυτό, πέραν των προς προγραμματισμό εκδηλώσεων από 1-1-2021 για την συμπλήρωση των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, θεωρώ πως η ιστορία επιτάσσει να προσδοθεί στην Τρίπολη ο χαρακτηρισμός της πόλης της Εθνεγερσίας.

Την πρωτοβουλία αυτή, προτείνω να αναλάβουν οι κκ Βουλευτές του Νομού Αρκαδίας, καταθέτοντας πρόταση νόμου περί ανακήρυξης της Τρίπολης σε «ΕΘΝΕΓΕΡΤΙΔΑ ΠΟΛΗ ΤΡΙΠΟΛΙΣ».

Τρίπολη 17-9-2019