Αίτημα για αναβάθμιση του Ορειβατικού Καταφυγίου Μαινάλου

Κυριακή, 3 Μαΐου 2020 14:41

Το ορειβατικό καταφύγιο “Πάνος Αλεξόπουλος” αποτελεί για δεκαετίες σταθμό για κάθε ορειβάτη που περπατά τα μονοπάτια και ανεβαίνει τις κορυφές του Μαινάλου. Η φροντίδα του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, το κατέστησε ένα από τα πιο φιλόξενα καταφύγια της Ελλάδας, όμως οι προσδοκίες δεν σταμάτησαν εκεί. Ο ΕΟΣ Τρίπολης είχε από καιρό το όραμα να αναβαθμίσει το ορειβατικό καταφύγιο Μαινάλου, ώστε να το μετατρέψει σε ένα πλήρως λειτουργικό και ασφαλές καταφύγιο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των ορειβατών και πεζοπόρων που επισκέπτονται την περιοχή.

Το ορειβατικό καταφύγιο μετά από υποβολή αίτησης στήριξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 γίνεται προσπάθεια από τον ΕΟΣ Τρίπολης να αναβαθμιστεί.Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΕΟΣ Τρίπολης αναφέρει: «Έτσι αποφασίσαμε να καταθέσουμε αίτηση στήριξης στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 “Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER”, έχοντας ένα ολοκληρωμένο πλάνο αλλαγών για το καταφύγιο. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, διαμόρφωση wc και κουζίνας, καθώς και προμήθεια απαραίτητου διασωστικού εξοπλισμού, ο οποίος θα εγγυάται την ασφάλεια κάθε ορεινής δραστηριότητας.

Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή και την Πέμπτη 12/3/2020 υπογράφηκε, μεταξύ της ΟΤΔ ΑΝΒΟΠΕ Α.Ε. και του ΕΟΣ Τρίπολης, σύμβαση με σκοπό την υλοποίηση του έργου: Ενεργειακή αναβάθμιση-διαμόρφωση Ορειβατικού Καταφυγίου Μαινάλου “Παν. Αλεξόπουλος” – Προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού.

Η αναβάθμιση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και το Μαίναλο πλέον θα έχει ένα καταφύγιο αντάξιο της ομορφιάς του, γεγονός που θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για όσους επιλέξουν να αποδράσουν στο μυθικό βουνό του Πάνα.».