Έξι + δύο μεγάλα έργα για την Αρκαδία προτάθηκαν από την Περιφέρεια για το ταμείο Ανάκαμψης (+vd)

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 12:22
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Τις προηγούμενες ημέρες κατατέθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η λίστα με τις προτάσεις της για την χρηματοδότηση έργων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων έξι συν δύο έργα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας. Πρόκειται για πολύ μεγάλα έργα υποδομής με μεγάλο αναπτυξιακό όφελος και αναβάθμιση εκτός από την Αρκαδία, συνολικά της κεντρικής Πελοποννήσου, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 250.000.000 €.

Τα προτεινόμενα έργα για την Περιφερειακή Ενότητας Αρκαδίας που προτάθηκαν είναι συνολικά έξι και έχουν αναλυτικά ως εξής:  ΕΡΓΟ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΩΡΙΜ.
1 Παράκαμψη Λαγκαδίων 95.000.000 € 3*
2 Περιμετρική Τρίπολης 17.000.000 € 3*
3 Κατασκευή Πανεπιστημιακού Campus 20.000.000 € 1*
4 Αθλητικό Κέντρο Βυτίνας / Νυμφασίας 5.000.000 € 2*
5 Οδικός άξονας Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Ολυμπία 100.000.000 € 1*
6 Ανέγερση Διοικητηρίου για την στέγαση των υπηρεσιών  της ΠΕ Αρκαδίας 5.000.000 € 3*

* (1) Χαμηλή ωριμότητα έργου, (2) μέτρια ωριμότητα έργου, (3) υψηλή ωριμότητα έργου.

Φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα έργα που προτάθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αφορούν στο σύνολό της Περιφέρειας και όχι επί μέρους Περιφερειακές Ενότητες, περιλαμβάνονται δύο πολύ σημαντικά έργα που η υλοποίησή τους αναβαθμίζει σημαντικά το δίκτυο μετακινήσεων και στο Νομό Αρκαδίας. Δύο έργα που έχουν αναλυτικά ως εξής:

  ΕΡΓΟ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΩΡΙΜ.
1 Ανάπτυξη / βελτίωση, εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικού δικτύου Κόρινθος – Καλαμάτα 50.000.000 € 1*
2 Κατασκευή Ανατολικού Άξονα 50.000.000 € 1*

* (1) Χαμηλή ωριμότητα έργου, (2) μέτρια ωριμότητα έργου, (3) υψηλή ωριμότητα έργου.

 

Λαμπρόπουλος: «Υποχρέωσή μας να απορροφήσουμε τις χρηματοδοτήσεις και να παράξουμε έργο»

Με αφορμή λοιπόν τις σχετικές προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου το DRT915.GR είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο, με σκοπό να συζητήσει μαζί του την προοπτική υλοποίηση των παραπάνω 6+2 μεγάλων έργων για την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και βέβαια το ποσοστό «απορρόφησής» τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφορικά με τα έξι πρώτα έργα που προτάθηκαν για την ΠΕ Αρκαδίας μίλησε αρχικά ο κ. Λαμπρόπουλος, σχολιάζοντας ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι περίπου στα 250.000.000 €. Πρόκειται για ένα ποσό, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, που είναι σχεδόν όσο χρήματα αποτέλεσαν όλο το ΕΣΠΑ (σχεδόν 290.000.000 €) για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την 7ετία 2014-2020, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επισημάνει πόσο σημαντικά είναι τα συγκεκριμένα έργα και πόσο μεγάλου προϋπολογισμού.

Ο κ. Λαμπρόπουλος τοποθετήθηκε αρχικά στην παράκαμψη των Λαγκαδίων που χαρακτήρισε ίσως πολύ σημαντικό έργο διότι έχει να κάνει με την ανάπτυξη της περιοχής και την μετακίνηση τουριστών από και προς την Αρχαία Ολυμπία. Γνωστοποιήθηκε ότι ο Υπουργείο Υποδομών έχει δεχθεί την ένταξη του συγκεκριμένου έργου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα σημαντικά έργα όπως ο Περιμετρικός της Τρίπολης, στην δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Campus στην Τρίπολη που όπως ανέφερε είναι «απαραίτητα έργο για να μπορούμε να μιλάμε για ένα Πανεπιστήμιο που εδραιώνεται στην έδρα του και συγκεκριμένα στην Τρίπολη».

Στη συνέχεια μίλησε για το Αθλητικό Κέντρο Βυτίνας – Νυμφασίας για το οποίο τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογράφεται το συμβόλαιο για την δωρεάν παραχώρηση του πρώτου τμήματος από την Ιερά Μονή Κερνίτσας και θα προχωρήσει η διαδικασία με την απόκτηση και της υπόλοιπης έκτασης για τη δημιουργία του αθλητικού κέντρου. Έγινε αναφορά στον οδικό άξονα Λεύκτρα – Μεγαλόπολη – Ολυμπία, το οποίο χαρακτήρισε ως φιλόδοξο έργο, λιγότερο ώριμο μελετητικά προκειμένου να γίνει ένας κάθετος άξονα προκειμένου να ολοκληρωθεί το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της Πελοποννήσου και να ενώνει το Λέυκτρο με τη Μεγαλόπολη και την Αρχαία Ολυμπία.

Τέλος έκανε αναφορά στο έργο της δημιουργίας ενός σύγχρονου κτιρίου – Διοικητηρίου για τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη στο σημείο όπου σήμερα βρίσκονται τα κτίρια της πρώην ΥΕΒ. Έγινε γνωστό ότι προχωρούν οι διαδικασίες τροποποίησης του σχεδίου Πόλης όσον αφορά στη χρήση, ενώ έχει ανανεωθεί η παραχώρηση του οικοπέδου προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά από συνεννόηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και εντός του 2021 θα ξεκινήσουν οι εργασίες του συγκεκριμένου κτιρίου. Προσωρινά θα μεταφερθούν οι όλες οι υπηρεσίες σε ένα σύγχρονο κτίριο για λόγους βελτίωσης συνθηκών και εξοικονόμησης λειτουργικών εξόδων.

Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε και στα δύο ακόμη μεγάλα έργα με σημασία και για την Αρκαδία. Αρχικά αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο που σταδιακά θα αναβαθμιστεί μέχρι και την Καλαμάτα, καθώς και ο Ανατολικός Άξονας που μέρος του διέρχεται από τις περιοχές Κιβέρι, Ξηροπήγαδο, Άστρος και Λεωνίδιο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου ωστόσο αναφέρθηκε και σε άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που προβλέπονται για το οδικό δίκτυο Άστρος – Λεωνίδιο, προωθείται και η ολοκλήρωση μελετών για το συγκεκριμένο άξονα. Επίσης τονίστηκε ότι στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ μέσα στο 2020 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2021, θα ενταχθεί και η παράκαμψη του Ξηροπηγάδου, έργο που εντάσσεται στον Ανατολικό άξονα και έχει προϋπολογισμό πάνω από 10.000.000 € και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ πέρα τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης για το σύνολο του συγκεκριμένου άξονα.

Ο κ. Λαμπρόπουλος πρόσθεσε ότι στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την αναβάθμιση του οδικού δικτύου είναι η Πελοπόννησος να αποτελέσει ένας δημοφιλής Καλοκαιρινός και Χειμερινός προορισμός.

 

Αισιοδοξία για υψηλή απορροφητικότητα πιστώσεων…

Στο αν μεσαία ή υψηλή ωριμότητα των συγκεκριμένων έργων λειτουργεί ευεργετικά προκειμένου να υπάρξει υψηλή απορροφητικότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Λαμπρόπουλος απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι σκοπός είναι η βελτίωση των ρυθμών απορρόφησης πιστώσεων και από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται θα είναι έτοιμη σε επίπεδο ωριμότητας μελετών.

Τέλος ο κ. Λαμπρόπουλος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι για όλα τα παραπάνω έργα και όχι μόνο, θα είναι εφικτή η έναρξη εργασιών εντός του 2021 και παράλληλα ζητούμενο η απορρόφηση πιστώσεων είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από Εθνικούς Πόρους. Κι αυτός σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου γιατί σκοπός είναι η παραγωγή έργου.