Γ.Λαγός στην ΔΡΤ για ανεμογεννήτριες: “Αυτό που πάει να γίνει, μας προσβάλλει ως Αρκάδες!” (vid

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 20:12

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης μίλησε ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ Μαίναλον κ.Γιάννης Λαγός.

Ο κ.Λαγός μίλησε για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και τις ενστάσεις που θα κατατεθούν για την αίτηση αδειοδότησης εταιρείας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο.Με πρωτοβουλία της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Iανουαρίου τηλεδιάσκεψη με αφορμή την ανάρτηση την 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) υποβολής αιτήματος για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης) .

Ο κ.Λαγός εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, δεν θα πρέπει να προχωρήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως στηρίζουν τις ΑΠΕ αλλά όχι τέτοιου είδους εγκαταστάσεις σαν αυτές που αιτείται να κατασκεάσει η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα – φέρνοντας ένα παράδειγμα – ανέφερε πως η Γορτυνία είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ήδη από τη δεκαετία του 1950 με τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Λάδωνα που παράγει 10πλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνεται σε όλη τη Γορτυνία συνεισφέροντας πολλαπλά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον εναλλακτικό τουρισμό (ο οποίος γνωρίζει άνθιση και με την
δημιουργία του Menalon Trail του πρώτου πιστοποιημένου πεζοπορικού μονοπατιού στην Ελλάδα) λέγοντας, πως αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ευρύτερη περιοχή και θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την παρουσία των γιγάντιων – όπως τις χαρακτήρισε – αυτών ανεμογεννητριών.

“Μέχρι τις 29/01 μπορούμε να αντιδράσουμε και να υποβάλλουμε τις αντιρρήσεις μας. Το εντοπίσαμε αμέσως το αίτημα στις 15/01 που αναρτήθηκε, κάναμε τηλεδιάσκεψη, έχουμε πλήρη εικόνα, ενώ έχουν ήδη πάρει απόφαση δυο Δημοτικά Συμβούλια (της Γορτυνίας και της Οιχαλίας). Ξεκινήσαμε το θέμα με το Μαίναλο, αλλα εντοπίσαμε στην πορεία, πως η ίδια εταιρεία έχει υποβάλλει άλλες δυο προτάσεις για γιγάντια πάρκα ανεμογεννητριών, ένα στο βόρειο Μαίναλο και ένα πάνω στο Λύκαιο όρος. Η συγκεκριμένη εταιρεία μας προσβάλλει ως Αρκάδες”, ανέφερε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας, πως οι ανεμογεννήτριες λόγω και των εργασιών που απαιτούνται για την εγκατάσταση τους, προκαλούν ανεπανόρθωτες “πληγές” στο φυσικό περιβάλλον.

Κλείνοντας ο κ.Λαγός κάλεσε όσους έχουν έννομο συμφέρον (φορείς, εταιρείες, Δήμους, ιδιώτες κτλ) να καταθέσουν τις ενστάσεις τους, για να συστρατευθούν όλοι μαζί. “Εμπλέκονται πολλοί Δήμοι στις τρεις προτάσεις που έχει κάνει η εταιρεία. Τους καλούμε να κινητοποιηθούν και να πάρουν αποφάσεις μέχρι τις 29/01 που λήγει η προθεσμία των ενστάσεων. Αναμένουμε την απόφαση και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε: